Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22085
De la 07 Ianuarie 2003
122907734
Editorial

Tulburelul – la sate, în oraş şi în Capitală

  • Ioan Rotundu
  • 28 September 2009, 23:00
Prin satele judeţului se pot vedea oameni răsturnaţi prin şanţuri, semn că tulburelul şi-a făcut apariţia. Duminică am trecut în revistă vreo şase comune: Hăneşti, Mihălăşeni, Dobârceni, Durneşti, Truşeşti, Gorbăneşti. Absolut în toate aceste localităţi am întâlnit oameni beţi turtă, alţii cu chef de vorbă. Iar preocuparea celor care mai puteau învârti limba în gură era disputa politică.
Eroul zilei, indiscutabil, era preşedintele Traian Băsescu. Oamenii se arătau mulţumiţi de isprava preşedintelui că a „dat peste bot” judecătorilor. Însă mulţumirea lor cea mare era că preşedintele vrea să reducă numărul de parlamentari. Nu prea ştiau ei cum era condusă ţara înainte de a veni comuniştii la putere, pentru că „nu ne-a spus la şcoală” şi nici cu ce se ocupă în prezent Senatul şi Camera Deputaţilor sau care este diferenţa dintre un sistem parlamentar bicameral şi unul unicameral. Satisfacţia lor consta în faptul că preşedintele va subţia numărul de parlamentari, motiv de a bea şi pentru a-l vota.
Iată, dar, că previziunile unor analişti politici cum că mişcarea făcută de preşedinte cu referendumul de propunere a unui parlament unicameral a prins „la ţugulani”. Cum până la votul din 22 noiembrie tulburelul nu se va termina din damigene, lumea satelor va fi turmentată, inclusiv când se vor duce la vot. Se vor trezi la realitate în Ajunul Crăciunului, când nu vor avea ce pune pe masă.
La oraş, problemele sunt altele. Lumea-i mai informată şi mai timorată de efectele crizei. Şi orăşenii sunt turmentaţi, dar nu de tulburel, ci de grija zilei de mâine, că vine iarna şi na-u nici de mâncare şi nici cu ce plăti căldura, care se anunţă a fi mai scumpă decât anul trecut. Ieri au ieşit în stradă cei de la Protecţia Copilului. Vreo 700 sute sau mai mulţi. Au fluierat, au strigat împotriva guvernanţilor, au înjurat politicienii dar de primit salariile tot nu le-au primit şi nici nu le-a promis vreo oficialitate că se vor găsi bani şi pentru ei.
Greviştii au fost încurajaţi de pe margine de către trecători. Oficialii ar trebui să ia seama. Nemulţumirea poate da în clocot, şi nimic nu va mai putea opri măturoiul furios al mulţimii. În rândul populaţiei există o tensiune care mocneşte şi care poate oricând irupe. Aşa că oficialii locali ar cam trebui să tremure şi să ceară Guvernului Boc să rezolve problemele cât mai repede. O nouă ieşire în stradă a celor de la Protecţia Copiilor s-ar putea să fie un semnal şi pentru restul masei de nemulţumiţi.
În Capitală tulburelul îşi are izvorul în Palatul Cotrocenilor. Cu mintea tot mai tulbure de atât whisky îngurgitat zilnic, preşedintele Băsescu trăieşte coşmarul provocat de către cei din PSD. Cu cât insistă mai mult să-i scoată de la guvernare, cu atât social-democraţii se lipesc strâns de Palatul Victoriei. Crezând că demiterea ministrului Dan Nica îi va determina pe pesedeii lui Geoană să iasă de la guvernare, preşedintele Băsescu n-a făcut decât să-i victimizeze şi să-i crească lui Geoană cota electorală. Încă două, trei astfel de decizii, şi veneraţia pentru preşedintele Băsescu, izvorâtă din tulburelul de la ţară, se va transforma într-o ură crescândă împotriva acestuia.
Preşedintele Băsescu nu de Geoană trebuie să se teamă, pentru că Prostănacul n-are priză la electorat. Toată lumea îl consideră un panglicar care turuie ca o moară stricată, fără a spune deschis ce vrea să facă, în afara faptului că-şi doreşte puterea preşedinţiei. Preşedintele Băsescu are a se teme de Crin Antonescu, pe care l-a transformat în preferatul cadrelor didactice şi a unei părţi importante de bugetari. Iar cota electorală a liberalului este în creştere. Însă cel mai tare trebuie să se teamă preşedintele de o răbufnire socială, care l-ar mătura de la Cotroceni înainte de a-şi înnoi mandatul.
Este momentul ca preşedintele să-l pună pe premierul Emil Boc să facă şi ceva concret împotriva crizei economice, pentru a uşura viaţa românilor, pentru a reporni motorul economiei şi astfel să se creeze din nou locuri de muncă. Preşedintele Băsescu să privească în spatele său şi să vadă cât de greu o duc românii, iar apoi să privească în faţă şi să ia aminte că se apropie luna decembrie iar atmosfera socială este apropiată celei din decembrie 1989. În loc de un al doilea mandat la Cotroceni să nu se aleagă cu unul de arestare. Judecătorii îl aşteaptă! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marş de protest al angajaţilor DGASPC
Galerile de Artă „Ştefan Luchian” vor fi inaugurate peste două săptămâni
O bătrână de 91 de ani parca a intrat în pământ
Grădiniţa unde cade tavanul
Atenţie la tâlhari!
Criminalul Mihaelei Runceanu vorbeşte
15 tone de fân incendiate de un băieţel de 5 ani
Depozit de furaje incendiat de un jar căzut din cuptorul bucătăriei de vară
12 hectare de mirişte incendiate de persoane necunoscute
Cercetătorii români pregătesc avionul viitorului
Participare românească la convenţia Bisericilor Creştine Penticostale din East-Canada
Hram la biserica ortodoxa română „Sfânta Maria” din Dacula
“Cei de dincolo de Prut sunt noi, puţin mai departe”
„Adevărul privind evenimentele tragice din 7 aprilie să iasă la suprafaţă”
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi
Disperarea lui Geoană
Sfatul lui Băsescu
Soldatul cel isteţ
Horoscop
Tulburelul – la sate, în oraş şi în Capitală
Ioan Rotundu
La IŞJ, generalul este nou, dar atmosfera va fi tot cea veche
Concurenţă acerbă între metodişti
Se îngroaşă gluma cu salariile… profesorilor
Şefii DSP au cumpărat măşti
Cum a ajuns Ţurcanu orăşean licenţiat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog