Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
3960
De la 07 Ianuarie 2003
74862507
Editorial

Un Parlament de tute

  • Ioan Rotundu
  • 16 June 2009, 23:00
Iată că a venit şi momentul să aflăm în ce condiţii România a angajat împrumutul de 20 miliarde euro de la FMI. Printre aceste condiţii a fost şi introducerea de către Guvernul Boc a acelui nefericit impozit forfetar asupra societăţilor care n-au profit. Aşa s-a ajuns ca, în prezent, vreo 200 mii de societăţi să-şi închidă porţile, cel puţin tot atâtea persoane urmând a intra în plata şomajului. Altfel spus, Guvernul Boc n-a luat pe mere, dar va da pe pere. N-a atras venituri la bugetul statului, dar va cheltui din buget bani pentru şomajul celor care şi-au închis facerea.
Acum, şi ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea şi premierul Boc recunosc că s-a greşit cu introducerea acestui impozit, dar că n-au ce mai face. Abia peste şase luni cei de la FMI vin să ne verifice cum stăm cu colectarea impozitelor şi abia atunci se va lua în discuţie inoportunitatea acestei forme de impozitare. Până atunci cheltuim din ce n-avem. Nici că se poate o dovadă mai mare de incompetenţă guvernamentală.
Dacă guvernul Boc respecta legile în vigoare, atunci nu putea introduce acest impozit decât în urma unui studiu naţional de impact. Aşa ar fi constatat că societăţile fără profit duc în spate câteva sute de mii de angajaţi cărora le asigură salarii, plătesc statului impozite, contribuţii la pensie, la sănătate şi mai contribuie cu 19% TVA. Toate aceste sume adunate fac mult mai mult decât impozitul estimat de ministrul. Pogea, după gândirea sa inginerească, că-l va colecta prin introducerea impozitului forfetar. Dar Boc, la cererea preşedintelui Băsescu, a emis Ordonanţa nr. 61/2009, cea care permite Guvernului să modifice legi în răstimpul dintre adoptarea lor de către Parlament şi intrarea lor în vigoare.
Juriştii ştiu ce înseamnă acest lucru. Este vorba de o cenzurare a legilor aflate în dezbaterea Parlamentului şi nepromulgate de preşedintele României. Dacă preşedintelui Băsescu nu-i place o lege hotărâtă de Parlament, îi cere lui Boc s-o modifice printr-o ordonanţă. Până când ordonanţa va ajunge să primească binecuvântarea parlamentarilor, ea devine operabilă. În baza ordonanţei 61, Guvernul Boc a aplicat impozitul forfetar fără a mai avea obligaţia de a efectua studiul de impact.
Spuneam că această ordonanţă îl are în spate, drept autor, pe preşedintele Băsescu. Aşa este! El i-a cerut lui Boc emiterea ordonanţei pentru a nu mai lungi vorba în Parlament cu dezbaterea şi adoptarea codurilor civile şi penale. Pur şi simplu şi pentru a sări faza studiului de impact, cerinţă legală de care reprezentanţii societăţii civile îşi legaseră speranţa că va opri guvernul să-şi mai asume responsabilitatea, asigurând astfel dezbaterea publică a codurilor dar şi o dezbatere în Parlament. Iată că, prin Boc, preşedintele Băsescu a dat cu tifla societăţii civile şi a ieşit pe-a sa.
Ce anume l-a determinat să procedeze aşa? Dorinţa de a rămâne în istorie, legându-şi numele de adoptarea codurilor pentru cel puţin 20 de ani de acum înainte. Dorinţa de a se face remarcat în faţa celor din Uniunea Europeană, aşteptând să fie considerat ca adevăratul reformator al justiţiei române. Toată această dorinţă de mărire, de glorie istorică s-a întors împotriva sa. Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra codurilor, dar preşedintele Băsescu va rămâne în istorie ca cel mai autoritar şi nedemocratic şef de stat român postdecembrist. Toate neajunsurile juridice strecurate, cu sau fără intenţie, în aceste coduri vor fi puse în cârca sa. I-au ieşit toate pe dos!
Revenind la Ordonanţa 61, atât timp cât ea este în vigoare, premierul Boc este mai puternic decât Parlamentul României. Graţie acesteia poate modifica orice lege, fără să-i pese de ce hotărăsc parlamentarii, pe care-i consideră o adunătură de tute. Numai o lege n-o va modifica. Cea a impozitului forfetar. Cică n-are dezlegare de la FMI. O afirmaţie total falsă şi mincinoasă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Concurs de snooker la Tex Cafe
Medicii cer anularea ordonanţei cu centrele de permanenţă
Profesorii nu vor să facă muncă patriotică la corectarea tezelor
Aflat pe lista neagră a interdicţiilor în aprovizionarea cu medicamente
spitalul judeţean nu-şi face probleme pentru că are alte soluţii
Şi în spital şi cu casa arsă
Unui botoşănean i-a explodat o butelie între picioare
Se strânge cureaua la activităţile culturale
Medici chiulangii plătiţi pentru nemuncă
Apa Grup Botoşani continuă să-şi facă de cap
Pofteşte la doamne mature, ca să iasă supa bună!
Recesiunea prin CJ
Zornăit de cătuşe în biroul lui Ţâbuleac
Când nu eşti cinstit, corect, devii şi laş şi trădător
Dialog între ţăranul român şi cel american
Oana Lis a vorbit despre traumele suferite în copilărie
Comunicat de presă
Horoscop
2,5 milioane euro pentru schimbarea la faţă a comunei Frumuşica
29 iulie - ziua când Basarabia îl va arunca la coşul de gunoi al istoriei pe Voronin
Negociem dacă scoateţi vizele pentru români
Comentariul comentariilor LXLIX
(Ioan Rotundu)
Clasamentul final al Concursului „Elevul anului”, iunie 2009
O rezolvare a programei şcolare în stil pur românesc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă