Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20264
De la 07 Ianuarie 2003
122880331
Editorial

Un an marcat de evenimente politice nefericite

  • 30 December 2007, 23:00
Fără îndoială că anul 2007 a fost unul abundent în evenimente politice. Poate fi considerat evenimentul anului demiterea din funcţie a prefectului Cristian Roman. Deşi activitatea sa era una de apreciat, Roman a greşit când s-a manifestat public ca un susţinător al PLD şi al lui Stolojan. Amic cu primarul Flutur, şi el perceput ca om al lui Stolojan, prefectul Roman a colaborat bine cu acesta şi a adus mulţi bani în judeţ. Numai că poziţia politică pe care s-a situat prefectul n-a mai convenit PNL-ului.
Liviu Câmpanu s-a folosit de toată forţa sa de convingere şi şantaj şi a obţinut de la Tăriceanu schimbarea lui Roman. Noul prefect, aflat în persoana lui Gheorghe Sorescu,a venit în funcţie pe aripi liberale. Numai că în privinţa sa sunt o serie de suspiciuni. Sorescu a fost pus la Finanţe de către Mihai Ţâbuleac, în perioada când acesta mai era şeful liberalilor botoşăneni. Apoi, Sorescu, a fost directorul economic la societatea Vinalcool patronată de Ţâbuleac. Altfel spus, poate fi considerat omul lui Ţâbuleac. Ce anume l-a determinat pe Câmpanu să-l susţină la funcţia de prefect rămâne, deocamdată, o enigmă. Cert este că Sorescu este bine păzit de către oamenii lui Câmpanu.
Un alt eveniment, cu o notă mai jos pe scara importanţei, este demisia lui Radu Drăguş din fruntea Partidului Democrat, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute la referendumul din 25 noiembrie. Demisia sa n-a schimbat cu nimic credibilitatea politică a PD-ului la nivel de judeţ. Cei de la PD trebuie să conştientizeze că partidul lor n-are trecere pe la botoşăneni. Vorba prof. Mircea Dănuţă „aşa îi este dat, să nu fie votat”.
Mulţi consideră numirea primarului Cătălin Flutur ca „părinte spiritual” a PD-ului drept surpriza politică a anului. Nu este deloc aşa. Flutur a mai fost preşedinte al PD, fiind debarcat de către Mihai Darie în urma alegerilor din 2000, când PD-ul a înregistrat rezultate catastrofale. Practic, acum a recuperat ce i-a fost luat. Desigur, un sprijin determinant l-a primit din partea vărului Gheorghe Flutur. Fraierul politic al anului 2007 fără doar şi poate rămâne Mihai Ţâbuleac. Plecat din PNL, unde avea o poziţie solidă chiar şi în faţa lui Tăriceanu, pentru a se alătura grupării Stolojan şi a îndeplini dorinţa lui Băsescu de a avea un partid al său mai puternic decât PSD-ul, Ţâbuleac a comis greşeala vieţii sale. Cunosc multe detalii dintre colaborarea Ţâbuleac – Drăguş în cadrul Alianţei DA din campania electorală locală şi parlamentară a anului 2004. Ţâbuleac a încasat multe lovituri sub centură de la Drăguş, care, în opinia mea, este un om lipsit de cuvânt şi care nu dă prea mulţi bani pe onoare.
Ţâbuleac, din cele păţite, n-a luat aminte că PD-ul este un partid de certăreţi, de guralivi, de profitori, menit să distrugă orice colaborare relativ cinstită. Poate că măcar de acum înainte va conştientiza în ce treucă cu lături politice s-a băgat. Cert este că drumul politic al lui Ţâbuleac, din acest moment, este unul descendent. Şi când te gândeşti ce om puternic era după alegerile din 2004 şi cum impunea oamenii săi la conducerea instituţiilor deconcentrate!
Ajuns şef peste liberalii botoşăneni, precum ţiganul sergent care şi-a împuşcat tatăl, aşa şi deputatul medic Liviu Câmpanu s-a pus pe „împuşcat” şefii din Sănătate, care n-au răspuns comenzilor sale. Cea mai nedreaptă decizie a fost înlocuirea de la conducerea Autorităţii de Sănătate Publică a medicului Rodica Bontaş cu Gabriel Oprişanu. Moralitatea şi profesionalismul medicul Bontaş sunt de notorietate. Numai că Bontaş nu putea să îndeplinească nevoile lui Câmpanu de a înlocui din anumite funcţii o serie de şefi. La Spitalul de recuperare, după ce-a scos unitatea în profit, economistul Ionel Tacu a fost înlocuit cu o unitate de om. Până şi Oprişanu, în nemernicia sa, a recunoscut gravitatea greşelii comise şi l-a schimbat pe incompetent. La Spitalul judeţean Mimor se considera în graţiile lui Câmpanu. Nu şi ale lui Oprişanu, care l-a convins pe Câmpanu ca Mimor să fie demis.
Lupte grele duce Oprişanu cu cei din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat, care nu vor să recunoască autoritatea conducerii numită de Oprişanu şi care îl acuză de abuzuri grosolane. Cu toate acestea, Oprişanu continuă ofensiva de a-i determina pe oamenii de afacere să se înscrie în PNL, călăuzindu-se după deviza „Cine nu-i cu noi, trebuie ras!” Şi rade, nu glumă!
Nu putem să nu-l înscriem în tablou şi pe Mihai Pavel, şeful Direcţiei Agricole. Cu tot efortul depus de fostul prefect Roman, al liberalilor, de a-l schimba din funcţie, Pavel continuă să stea solid în scaun. Nu că l-ar susţine cei din PD. Zvonurile care circulă acreditează ideea că Pavel şi-a negociat funcţia cu actuala conducere a PNL, adică cu Câmpanu, a dat banul la partid, iar acum va trebui să tragă din greu pentru a-şi acoperi gaura din propriul buzunar. Bani Direcţia Agricolă are, iar Pavel este priceput în mânuirea lor.
Poate că au fost şi alte evenimente demne de trecut în revistă. Mă opresc aici, pentru că Anul Nou îmi bate la uşă. Nu-mi rămâne decât să vă doresc „La mulţi ani!” şi să ne întâlnim sănătoşi în 2008. Fiind un an electoral, vom avea multă treabă! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Păţania lui Frank
Comentariul comentariilor (XIX)
(Ioan Rotundu)
Perspicacitate
Atât de aproape...
Program TELE’M de Anul Nou
Un sfârşit de an anapoda
Păţania lui Lucullus
Se caută femei pentru Italia
Pluguşor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog