Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13330
De la 07 Ianuarie 2003
122873397
Editorial

Un discurs care ne-a umilit istoria

  • Ioan Rotundu
  • 22 January 2009, 23:00
Aseară, ca mulţi dintre românii interesaţi de istoria ţării lor, am urmărit şi eu discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, dedicat sărbătoririi celor 150 de ani de la unirea Principatelor Române sub sceptrul unui domnitor unic: Alexandru Ioan Cuza. Mă aşteptam la un discurs care să reflecte personalitatea lui Cuza Vodă, care să marcheze naţionalismul şi patriotismul celor care s-au dăruit actului Unirii, schimbând pentru totdeauna destinele României şi punând bazele unei Românii moderne. În discursul său, preşedintele Băsescu doar a amintit de domnitorul Cuza, ca bază de pornire spre dezvoltarea unui alt discurs, potrivit cu interesele sale, printre care, cu o insistenţă maladivă, modificarea actualei Constituţii.
După ce şi-a sfârşit discursul, care a avut calitatea de a fi scurt, a trecut la partea ce-i place lui cel mai mult: ciocnitul paharului de şampanie. Încerc să creionez nişte idei pe care preşedintele Băsescu ar fi meritat să le dezvolte. Pornind de la cifra sărbătorită, 150 de ani, cred că se merita a se insista pe rolul capital pe care actul Unirii l-a jucat în destinul istoric al României. Apoi, se merita să se puncteze principalele modificări pe care domnitorul Cuza le-a adus în sistemul juridic, administrativ şi economic al proaspetei Românii. Căci sub domnia lui Cuza Vodă s-au înfăptuit o serie de reforme care au schimbat radical mersul treburilor economice, sociale, administrative şi politice ale acelor vremuri ce purtau amprentă medievală.
Sub Cuza s-a adoptat Codul civil napoleonian, cod pe care preşedintele Băsescu îl încalcă acum, sfidând dreptul de proprietate. Sub Cuza s-a legiferat ca formă administrativă judeţul, respectându-se tradiţia istorică, iar acum preşedintele Băsescu vrea o reorganizare administrativă după un model care n-are nimic comun cu tradiţiile noastre şi care nu s-a dovedit eficient nouă, dacă avem în vedere regiunile din perioada regimului comunist. Sub Cuza s-a reformat agricultura, s-au pus bazele clasei ţărăniste, ţărani pe care domnitorul i-a iubit sincer, iar acum, partidul preşedintelui, PDL-ul, le pregăteşte impozitarea veniturilor.
Domnitorul Cuza a fost primul conducător de stat din Europa ales democratic. Aşa se învaţă în cea mai prestigioasă universitate americană: Harvard, aşa stă scris în cărţile de istorie universală, în dreptul numelui său înscris în diverse enciclopedii.
Preşedintele Băsescu a considerat că românii nu merită să asculte în discursul său astfel de vorbe la adresa domnitorului Cuza, a rolului istoric al actului Unirii. Dar a considerat extrem de important ca de sărbătoarea Unirii să vorbească poporului despre necesitatea modificării Constituţiei României. Cu tupeu, preşedintele Băsescu ne-a vorbit despre democraţia care trebuie să ne guverneze. E drept că n-a precizat care democraţie: cea a lumii civilizate sau cea a conducătorilor autoritari, cu evidente componente dictatoriale în dorinţa de a-şi spori prerogativele puterii.
Chiar în aceste zile dezvăluirea fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Claudiu Săftoiu, un sfetnic de taină al său, a dezvăluit cu ce se ocupă preşedintele României: cu ascultarea, prin intermediul serviciilor de informaţii, a tot ce mişcă în structurile actuale ale puterii.
Poate că ar fi fost în interesul său să fi studiat personalitatea domnitorului Cuza şi cum şi-a încheiat el cariera domnească. De la dorinţa de putere şi de la femei i s-a tras. Iar preşedintele Băsescu este robul acestor două vicii. Cuza a fost forţat să abdice, iar cei care l-au forţat au fost liberalii. Vreme de patru ani preşedintele Băsescu tot cu liberalii s-a luptat, fără a-i putea învinge.
Poate că preşedintele Băsescu ar trebui să mediteze şi la teza că istoria se repetă, dar într-o spirală crescândă. El nu-i în situaţia de a abdica, dar poate fi adus în situaţia de a demisiona sau, mai rău, de a fi demis de către popor.
Revenind asupra conţinutului discursului, apreciez că a fost unul total neadecvat momentului sărbătorit, un discurs care ne-a umilit istoria cu care noi, cei din popor, ne mândrim şi nu o hulim. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Demagogia la ea acasă
Operatorii de telefonie obligaţi să deblocheze telefoanele clienţilor
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor XIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Noroc… până la capăt!
Interdicţie în PSD
Este autorizat, nu amator!
Aşa se jefuieşte o naţiune!
Nu mai umiliţi copiii!
"...să nu rămânem blocaţi în trecut..”
Înseamnă să uitam de consecinţele Pactului Ribentopp-Molotov?
150 de ani de la unirea Principatelor Române Moldova şi Muntenia
Scarlat V. Vârnav – unionist şi susţinător al lui Cuza Vodă
Cristian Roman va fi iar prefect de Botoşani
Pare împăcat cu soarta de-a împărţi puterea cu Achiţei
Regulamentul de blocare a roţilor a făcut deja 15 victime
Preşedintele Ţâbuleac le-a dat de înţeles transportatorilor cine-i şeful
iar transportatorii au răspuns „Prezent, să trăiţi!” rămâne de văzut dacă vor scoate şi banul
Adio Patinoar, ne revedem la anu’!
De va câştiga procesul, Pintilii îl va jumuli rău de tot pe Ţîbuleac
Spitalul judeţean se va autofinanţa făcând afaceri cu papuci de casă
Inspectorii OJPC s-au luat de hainele second-hand
Munteanu nu mai poate face economii la medicamente
Abuzurile în ridicatul maşinilor au început să curgă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog