Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Publicitate
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1597
De la 07 Ianuarie 2003
85275141
Editorial

Un discurs care ne-a umilit istoria

  • Ioan Rotundu
  • 20 July 2011, 23:00
Aseară, ca mulţi dintre românii interesaţi de istoria ţării lor, am urmărit şi eu discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, dedicat sărbătoririi celor 150 de ani de la unirea Principatelor Române sub sceptrul unui domnitor unic: Alexandru Ioan Cuza. Mă aşteptam la un discurs care să reflecte personalitatea lui Cuza Vodă, care să marcheze naţionalismul şi patriotismul celor care s-au dăruit actului Unirii, schimbând pentru totdeauna destinele României şi punând bazele unei Românii moderne. În discursul său, preşedintele Băsescu doar a amintit de domnitorul Cuza, ca bază de pornire spre dezvoltarea unui alt discurs, potrivit cu interesele sale, printre care, cu o insistenţă maladivă, modificarea actualei Constituţii.
După ce şi-a sfârşit discursul, care a avut calitatea de a fi scurt, a trecut la partea ce-i place lui cel mai mult: ciocnitul paharului de şampanie. Încerc să creionez nişte idei pe care preşedintele Băsescu ar fi meritat să le dezvolte. Pornind de la cifra sărbătorită, 150 de ani, cred că se merita a se insista pe rolul capital pe care actul Unirii l-a jucat în destinul istoric al României. Apoi, se merita să se puncteze principalele modificări pe care domnitorul Cuza le-a adus în sistemul juridic, administrativ şi economic al proaspetei Românii. Căci sub domnia lui Cuza Vodă s-au înfăptuit o serie de reforme care au schimbat radical mersul treburilor economice, sociale, administrative şi politice ale acelor vremuri ce purtau amprentă medievală.
Sub Cuza s-a adoptat Codul civil napoleonian, cod pe care preşedintele Băsescu îl încalcă acum, sfidând dreptul de proprietate. Sub Cuza s-a legiferat ca formă administrativă judeţul, respectându-se tradiţia istorică, iar acum preşedintele Băsescu vrea o reorganizare administrativă după un model care n-are nimic comun cu tradiţiile noastre şi care nu s-a dovedit eficient nouă, dacă avem în vedere regiunile din perioada regimului comunist. Sub Cuza s-a reformat agricultura, s-au pus bazele clasei ţărăniste, ţărani pe care domnitorul i-a iubit sincer, iar acum, partidul preşedintelui, PDL-ul, le pregăteşte impozitarea veniturilor. Domnitorul Cuza a fost primul conducător de stat din Europa ales democratic. Aşa se învaţă în cea mai prestigioasă universitate americană: Harvard, aşa stă scris în cărţile de istorie universală, în dreptul numelui său înscris în diverse enciclopedii.
Preşedintele Băsescu a considerat că românii nu merită să asculte în discursul său astfel de vorbe la adresa domnitorului Cuza, a rolului istoric al actului Unirii. Dar a considerat extrem de important ca de sărbătoarea Unirii să vorbească poporului despre necesitatea modificării Constituţiei României. Cu tupeu, preşedintele Băsescu ne-a vorbit despre democraţia care trebuie să ne guverneze. E drept că n-a precizat care democraţie: cea a lumii civilizate sau cea a conducătorilor autoritari, cu evidente componente dictatoriale în dorinţa de a-şi spori prerogativele puterii.
Chiar în aceste zile dezvăluirea fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Claudiu Săftoiu, un sfetnic de taină al său, a arătat ţării cu ce se ocupă preşedintele României: cu ascultarea, prin intermediul serviciilor de informaţii, a tot ce mişcă în structurile actuale ale puterii.
Poate că ar fi fost în interesul său să fi studiat personalitatea domnitorului Cuza şi cum şi-a încheiat el cariera domnească. De la dorinţa de putere şi de la femei i s-a tras. Iar preşedintele Băsescu este robul acestor două vicii. Cuza a fost forţat să abdice, iar cei care l-au forţat au fost liberalii. Vreme de patru ani preşedintele Băsescu tot cu liberalii s-a luptat, fără a-i putea învinge.
Poate că preşedintele Băsescu ar trebui să mediteze şi la teza că istoria se repetă, dar într-o spirală crescândă. El nu-i în situaţia de a abdica, dar poate fi adus în situaţia de a demisiona sau, mai rău, de a fi demis de către popor.
Revenind asupra conţinutului discursului, apreciez că a fost unul total neadecvat momentului sărbătorit, un discurs care ne-a umilit istoria cu care noi, cei din popor, ne mândrim şi nu o hulim. Părerea mea!
JD 23.01.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Procesiune.Florii Botoşani - video
Horoscop
Bancul zilei
Secretul cefei la grătar
Condoleanţe
Greu, aproape imposibil, de învins!
Ioan Rotundu
Modern Calor vă invită să câştigaţi
O carte de vizită ruşinoasă
Caricatura zilei
Ansamblul “Cordăreanca” va efectua un turneu în Iordania
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă