Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26213
De la 07 Ianuarie 2003
108299564
Editorial

Un gest lipsit de înţelepciune

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2013, 23:00
Vestea că primarul Ovidiu Portariuc a plecat din emisiunea de joi seară, săptămâna trecută, a doua zi şi în zilele următoare a făcut înconjurul judeţului şi chiar în plan naţional.
Primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc, a întocmit un Raport de activitate pentru primul său an de mandat. Un Raport voluminos însă subţire în realizări. Desigur, cei care au primit sarcina de a întocmi Raportul au avut o misiune grea să îmbălsămeze în cuvinte pompoase subţirile realizări, înfăptuiri ale promisiunilor din campania electorală obţinute de primar în primul său an de mandat.
Raportul fiind un act de primă importanţă şi interes pentru orice botoşănean, firesc cei de la Tele’M Botoşani au decis să-l invite pe primarul Portariuc la o dezbatere publică în cadrul emisiunii Dialog deschis.
Întors şi eu din concediu ca şi moderatorul emisiunii Ionuţ Poclid, fiind zi de joi, ziua când eu sunt invitat cu statut de jurnalist comentator al evenimentelor politice locale, reluarea ciclului de toamnă a emisiunilor s-a stabilit să se facă cu dezbaterea publică a Raportului primarului.
Invitat la emisiune, primarul Ovidiu Portariuc n-a zis nu. A venit cu Raportul în formă extinsă şi cu un rezumat al acestuia, rezumat postat şi pe site-ul Primăriei Botoşani.
Totul a decurs civilizat, protocolar, până când a început emisiunea iar pe burtiera ecranului a apărut anunţul „Primarul Portariuc raportează poveşti”. Citind textul, primarul a considerat că moderatorul Poclid a pus la cale o emisiune de dezinformare publică, de denigrare a imaginii sale, de mistificare a realizărilor obţinute şi a cerut scoaterea textului de pe burtieră.
Moderatorul Poclid a refuzat să dea curs cerinţei primarului, deşi şi eu am apreciat că se putea renunţa la text şi reposta când din dezbateri va rezulta că primarul nu prea are ce raporta ca activitate. Primarul a devenit mai ferm şi a dat termen două minute ca textul să fie retras sau pleacă din emisiune.
N-a durat mult şi primarul a primit un SMS pe telefon. L-a citit şi imediat şi-a scos lavaliera (microfonul) şi-a luat la revedere şi a plecat din emisiune cu avertismentul că nu va mai călca niciodată prin studioul Tele’M.
Mă aşteptat ca a doua zi gestul primarului să împartă comunitatea botoşăneană între susţinători ai săi şi opozanţi, între aprecieri a gestului şi dezaprobare. Numai că a doua zi botoşănenii, inclusiv membri talibani ai PSD, au condamnat cu vehemenţă gestul primarului şi s-au simţit jigniţi de faptul că el a refuzat să-şi prezinte activitatea în mod public.
Unanimitatea condamnării gestului comis de Portariuc m-a ajutat să-mi pot da seama de dimensiunea dezastrului produs de primar pentru propria sa imagine publică, pentru dimensiunea credibilităţii pierdute, pentru dezamăgirea produsă votanţilor săi de anul trecut. Sincer să fiu, nu m-am aşteptat la o aşa reacţie. Credeam că vor fi mulţi cei care nu vor condamna gestul primarului, dar n-am cunoscut niciunul, sau poate că nu mi-a ieşit mie în cale.
Nu cunosc pricina pentru care primarul Portariuc a preferat plecarea din emisiune în loc să-şi susţină cu tărie activitatea cuprinsă în Raport, dar decizia sa a fost una catastrofală pentru viitorul său. Impactul negativ al gestului său este comparabil cu atitudinea primarului Florin Egner din iarna anului 2002 când ne-a lăsat să îngheţăm în apartamente, el minţind zilnic că vine păcura necesară celor de la Termica. Egner a pierdut alegerile din cauza acestei indolenţe, minciuni şi sfidare publică.
După gestul de joi, săptămâna trecută, Portariuc se află în situaţia lui Egner. Îi va trebui mult efort, multă angajare cu rezultate vizibile şi benefice botoşănenilor ca să i se ierte gestul insolent şi de dispreţ public.
Primarul Portariuc şi-a dezamăgit susţinătorii şi dacă opoziţia îl va sancţiona cu un referendum de demitere, succesul referendumului este ca şi garantat. Ce se întâmpla dacă primarul Portariuc rămânea în emisiune? Avea de câştigat. Portariuc este un tânăr politician cu experienţă puţină dar are o pregătire profesională solidă, este un om educat, are calităţi oratorice şi radiază suficientă inteligenţă pentru a şti să iasă dintr-o încurcătură, fie ea şi publică.
După plecarea primarului, moderatorul Poclid a iniţiat un joc. Eu am intrat în pielea primarului Portariuc iar Poclid mi-a pus întrebări despre activitatea mea de primar. Cine a urmărit emisiunea, şi au fost foarte mulţi, au considerat că răspunsurile mele au fost destul de pertinente şi corecte, iar dacă ele veneau din partea primarului adevărat atunci acesta demonstra botoşănenilor că în Raportul său de activitate nu sunt chiar poveşti ci şi realităţi concrete. N-a fost să fie!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Matracuca din Piaţa Dorohoi
Horoscop
Bancul zilei: Secretul bătrâneţii
Lumea lu' Rotundu: Muzeul "Flutur" Chişcău - Bihor
Dinamica economiei - Afacerile personale ale primarului de Vorniceni
Dialog deschis - Primarul Portariuc părăseşte emisiunea
Portariuc nu la cravata mea violet s-a ars
Ioan Rotundu
Mafia din Primăria Ştefăneşti
cine-l ţine în braţe pe secretarul Neagu?
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă