Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14823
De la 07 Ianuarie 2003
122874890
Editorial

Un nu hotărât misticismului în şcoală

  • Ioan Rotundu
  • 21 August 2007, 23:00
Din nou s-a readus în actualitate propunerea cultelor prin care se încearcă ca religia să impusă obiect de studiu obligatoriu şi în liceu. Cred că dacă Ministerul Educaţiei va accepta o astfel de decizie, va comite o mare greşeală. Întotdeauna m-am declarat împotriva faptului ca religia să fie obiect de studiu în şcoală, fie şi facultativ. Între programa şcolară, bazată pe fundamente ştiinţifice, şi religia bazată pe un sincretism între adevăr şi mistic există o incompatibilitate de netrecut.
Ştiinţa a stat, stă şi va sta la baza progresului civilizaţiei umane, religia, prin inflexibilitatea sa la progres, a fost totdeauna o oprelişte a dezvoltării şi progresului umanităţii, ignoranţa fiindu-i hrana spirituală de zi cu zi. În condiţiile în care tindem să dezvoltăm baze de cercetare ştiinţifică pe Lună, să călcăm pe Martie, cum îşi va însuşi elevul de liceu noţiunile de astronomie, când la religie i se va vorbi de Dumnezeul din ceruri, de creaţionismul din Facerea, de minunile Sfintei Marii, de crede şi nu cerceta.
În Constituţia României biserica este despărţită de stat. Atunci, ce caută această încercare de imixtiune a cultelor în programa de învăţământ liceal, sau de ce puterea este dispusă să facă această concesie cultelor, încălcând Constituţia şi dreptul fundamental al omului de a cugeta liber de orice prejudecăţi?
Am intrat în Europa. Religia nu este considerată în şcolile ţărilor europene ca fiind de rang egal cu ştiinţa. Europa a delimitat credinţa de şcoală. Şcoala se bazează pe logică, pe raţiune, pe forţa argumentului ştiinţific, pe legile naturale care guvernează universul materiei, moarte sau vii. Religia se adresează spiritului, sufletului uman, iar mijloacele sale de cunoaştere şi exprimare sunt în afara raţiunii.
Cred că religia trebuie însuşită din familie, la biserică, la casa de rugăciuni, cum s-a procedat şi până acum. Nu trebuie ca banul public să fie risipit pe plata profesorilor de religie, care vor fi preoţii sau nevestele lor în majoritate casnice, ci mai degrabă pe achiziţionarea de aparatură necesară laboratoarelor de fizică şi chimie.
Nu trebuie să acceptăm religia în şcoală, fie şi ca obiect facultativ. Trebuie să eliberăm pregătirea elevilor, mai ales la vârstele mici, de un balast de informaţii inutile şi care-l va deruta în înţelegerea corectă a existenţei noastre.
Iar de actuala putere sau alta, va accepta acest compromis cu cultele, înseamnă că pe la noi politicul este atât de decăzut moral, încât ne merităm din plin dispreţul Europei civilizate. Pentru a aduna câteva voturi, aceşti politicieni de doi bani sunt în stare să ne amaneteze viitorul copiilor noştri. Eu zic să nu-i lăsăm. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Flutur a fost convocat la Colegiul Electoral al BOR
Corina Caragea a fost acasă la Ronaldinho
Preţul local de referinţă al gigacaloriei rămâne îngheţat
Taxele şi impozitele nu se măresc în 2008
Rectificare bugetară gen surpriză
Consilierii pot bloca sau aproba, prin votul lor, dezvoltarea Botoşanilor
Deputatul Drăguş, sensibil la problemele financiare ale actorilor
Botoşănenii preferă transportul feroviar
Artiştii din Briceni vor fi prezenţi la Botoşani
Actorii botoşăneni s-au franţuzit la Avignon
ASP şi-a stabilit program de audienţe
O ciudată iertăciune adusă greşelilor comise de 123 de medici
Peste 32.000 de crescători de animale au primit sprijin financiar
Tezele susţinute de cei care au ratat prima sesiune
Deşi nu ştiu să scrie şi să citească, ţiganii vor munci intelectuale
Grenadă găsită în grinda casei
Bătut în faţa casei
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 22 august
Eutanasia soţului
Horoscop
Vi se operă posibilitatea unei cariere de succes
Anunţ important
Concurs cu premii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog