Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14564
De la 07 Ianuarie 2003
120870177
Editorial

Un sfârşit de carieră nemeritat

  • Ioan Rotundu
  • 16 October 2015, 23:00
Cariera profesională şi politică a lui Sorin Oprescu s-a sfârşit odată cu arestarea sa. Un sfârşit nemneritat, nedemn şi extrem de umilitor pentru o personalitate de dimensiunea lui Oprescu.
Fără îndoială că profesorul Oprescu este o victimă a politicii purtată de PSD. Liderii acestui partid n-au avut niciodată scrupule în a sacrifica cariera unor personalităţi de prim rang numai să-şi atingă ei scopul de a pune mâna pe un segment de putere care să le aducă beneficii politice şi personale.
Oprescu nu este un oarecare. El a atins cea mai înaltă culme profesională în specialitatea sa medicală, a ajuns profesor universitar prestigios, meritele sale ştiinţifice au fost recunoscute în ţară şi străinătate, cu mâinile, bisturiul şi mai ales ştiinţa sa a salvat multe vieţi omeneşti. Acum aceleaşi mâni au fost încătuşate, omul umilit public, prestigiul profesorului universitar terfelit iar toată ştiinţa sa şi vieţile salvate n-au contat în faţa legii. Dictonul „Dura lex, sed lex” nu l-a iertat pe marele profesor pentru că legea este concepută să sancţioneze abateri de la normele de conduită socială fără a ţine cont de meritele personale ale celui căzut în greşeală.
Văzându-l pe Oprescu încătuşat m-am întrebat, a câta oară, dacă este normal, firesc ca societatea să-i pedepsească în acest fel pe cei care i-au adus glorie în domeniul în care au făcut performanţă.
Judecând după dictonul invocat, în faţa legii suntem cu toţii egali şi răspundem la fel dacă nu o respectăm. Şi, totuşi, este corect, moral, etic ca personalităţi de anvergura profesorului Oprescu să fie plimbate în faţa lumii cu cătuşe, să fie umilite în arest de către nişte poliţişti cu educaţie socială redusă, să fie ţinta răzbunării profesionale a unor medici poliţişti mediocri numai pentru că li s-a creat ocazia să-şi arate şi ei puterea incompetenţei?
Am să trec dincolo de dictonul neiertător şi am să invoc valorile morale şi sociale care sunt un indicator al gradului de civilizaţie pentru un popor. Prea am devenit tributari democraţiei americane, prea o luăm ca exemplu, fără a ţine cont că această democraţie a izvorât dintr-o societate dominată de violenţe, dintr-o societate fără istorie şi care este produsul unei naţiuni ce are la bază un conglomerat etnic.
Istoria civilizaţiei europene ne arată că în decursul evoluţiei noastre de la cetăţile-stat la imperii şi regate iar apoi la teritorii statale conducătorii oricât de cruzi sau educaţi erau, când venea vorba de sancţionat un reprezentant de vârf al societăţii, militar sau civil, o făceau respectându-i demnitatea sau dacă adusese servicii importante imperiului sau regatului era iertat şi expulzat din societate dar nu era umilit, nu era supus oprobiului public.
Cine dovedea mai multă civilizaţie şi educaţie culturală, cei din trecutul istoric sau noi, cei de astăzi, cu metodele noastre de pedepsire în numele unei false egalităţi în faţa legii? Eroii care au adus glorie neamului şi care au căzut într-o greşeală atras ca victimă de alţii sau într-un moment de slăbiciune personală nu cred că pot fi judecaţi la fel ca pe criminali de rând sau cu borfaşii care a furat rufele de pe sârma vecinului.
Dacă mă întrebaţi cum ar fi corect de procedat n-am un răspuns să vi-l dau. Dar ca să manifestăm recunoştinţă şi toleranţă faţă de marile personalităţi care au adus prin munca lor glorie poporului român cred eu că este o trăsătură etică şi morală a unui popor civilizat. În acest sens, aşa cum am creat mecanisme legislative care să producă inegalităţi sociale şi să favorizeze anumite activităţi sau persoane, putem crea un set de norme juridice, de proceduri care să fie aplicabile în cazul când personalităţi ca profesorul Oprescu cad în păcat faţă de lege.
Avem în acest sens avem un exemplu de la statul Africa de Sud care l-au judecat şi condamnat pe eroul naţional paralimpicul Oscar Pistorius. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tractorul fără acte i-a adus un dosar penal
Antena 3, Gadea, Ciuvica, Nae, Tudor si Savaliuc - obligati sa-i plateasca 250.000 de lei daune Codrutei Kovesi
Perchezitii in celula lui Sorin Oprescu din Arestul Capitalei. Politia
Au fost ridicate doze de insulina
Prognoza meteo pentru weekend
Patru incendii în zece ore
Tragedie evitată la Roşiori
Istoria costumelor de Halloween pe 100 de ani in 3 minute
Viktor Orban: Islamul nu apartine spiritual Europei
Telescopul Kepler a descoperit o stea care se comporta straniu
Posibila mega-structura construita de extraterestri la 1.480 ani lumina de Pamant
CRJI: Curtea Militara acuza ministerul Apararii de imixtiune in justitie
Gabriel Oprea ar fi intervenit personal la ministrul Apărării pentru avansarea judecatorului Cezarian Buga
.Moldova: Premierul Valeriu Strelet cere demiterea sefului Anticoruptie
Horoscopul zilei de 17.10.2015
Bancul zilei: Reacţia lui Ion
Reţeta zilei: Peşte (stavrizi) la borcan
Botoşani: Fostul sef al CJ Botosani, audiat din nou la DNA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă