Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8393
De la 07 Ianuarie 2003
101878701
Editorial

Un şut în cur maestrului Cobâlă

  • Ioan Rotundu
  • 27 September 2013, 23:00
Vă mai amintiţi de Angela Paveliuc – Olariu? Ea a fost cercetătorul dr. în etnografie care a redat judeţului Botoşani identitatea culturală. Cu multe zeci de ani în urmă, Academia Română susţinea teoria că judeţul Botoşani nu are o tradiţie culturală proprie ci una de interferenţă culturală.
A trebuit să se nască fata popii din Corni, Angelica, să treacă prin şcoli înalte şi să revină acasă, la Botoşani, pentru a-şi manifesta dragostea faţă de tradiţiile culturale autohtone. Fetiţa proaspăt licenţiată s-a pus pe muncă, a adunat vrafuri de dovezi şi a demonstrat domnilor academicieni că judeţul Botoşani, nu numai că are o cultură proprie ce vine din adâncul istoriei, dar cultura sa este atât de veche că că multe alte zone etnofolclorice din ţară nu-i pot sta înainte. În faţa dovezilor zdrobitoare, Academia Română a fost nevoită să recunoască oficial că judeţul Botoşani este o zonă etnoculturală distinctă şi cu o identitate proprie.
Angela Paveliuc – Olariu şi-a închinat întreaga viaţă studiilor etnografice. A ieşit la pensie acum vreo trei ani fără ca măcar cineva din conducerea Consiliului Judeţean Botoşani să-i spună mulţumesc! Nici cei din direcţia Judeţeană de Cultură nu i-au mulţumit. A plecat la pensie într-un anonimat total, dar opera sa este titanică şi nu poate fi înjosită de secăturile politice care ne conduc şi care, din nefericire, conduc şi destinele culturii botoşănene.
Acum a venit rândul unui alt om de cultură de o valoare care nu va mai putea fi egalată vreodată. Maestrul Ioan Cobâlă a fost scos din Cultură pe uşa din dos şi cu un şut în fund. Mai mult, netrebnicii şi profitorii care s-iu îngrămădit să-i ia locul numai pentru meritul că s-au înregimentat politic unde a trebuit, împroaşcă cu noroi cariera maestrului.
Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” a fost fondată în 1970 de către ţiganul muzician Costel Moisa, şi el o personalitate a acelor vremuri. Din 1974, dirijorul orchestrei a fost numit Ioan Cobâlă iar din 1990 şi directorul instituţiei.
Sub bagheta lui Cobâlă orchestra a explodat în plan naţional şi internaţional. Cei mai renumiţi cântăreţi de muzică populară din România au fost mândri să cânte acompaniaţi de orchestra dirijată de maestrul Cobâlă.
Televiziunea Română, cea din Iaşi, cât a funcţionat sub Ceauşescu şi cea din Bucureşti l-a invitat periodic pentru că era un succes asigurat. Cobâlă a ridicat în picioare săli întregi de spectatori. A dus vestea cântecului popular botoşănean şi, moldovenesc în special, peste tot în lume.
Ca orice om de cultură şi artă, desigur şi Cobâlă a avut manifestări mai rigide, ieşiri mai dure cu membrii orchestrei. Câţi dintre noi ştim că succesul orchestrei moldoveanului Botgos este asigurat de disciplina de fier pe care acesta a instala-o în rândul membrilor formaţiei? Botgros este un zbir şi nu iartă nimic celor care greşesc. Este un dictator al muzicii atunci când are bagheta în mână dar nimeni nu îndrăzneşte să-i iasă din cuvânt. Arta cere sacrificii!
Cei care au lucrat cu maestrul Cobâlă au făcut sacrificii dar s-au bucurat din plin de multe momente de glorie, de succes profesional. Cine n-ar fi fost mândru să afirme că este instrumentist în formaţia lui Cobâlă?
Câtă vreme Cobâlă a condus orchestra, a cumpărat instrumente din banii personali, a cumpărat aparatură de înregistrare şi a scris mii de partituri. Maestrul Cobâlă a scris muzica pentru majoritatea cântăreţilor de muzică populară din zona Moldovei care acum sunt celebri.
I se reproşează acum că nu este licenţiat şi că aşa stând lucrurile are numai studii medii. Cobâlă a absolvit Conservatorul dar nu şi-a luat licenţa. Şi ce-i cu asta! Talentul nu-l obţii prin licenţă. Talentul este inspiraţia cu care te-a înzestrat divinitatea. Important este să ştii să-l foloseşti în interesul public, în interesul ţării tale. Eminescu n-a terminat nici măcar liceul şi ce reprezintă el pentru România? Botoşaniul este plin de licenţiaţi în muzică dar niciunul nu poate sta alături de Cobâlă.
Nu vraful de diplome contează ci ceea ce ştii să faci. Prostovani cu mapa doldora de diplome sunt la tot pasul. Profesionişti nu avem. Astăzi, la un interviu de angajare diplomele sunt ultimele argumente care te-ar recomanda. Eşti întrebat ce ştii să faci în domeniul respectiv.
Cobâlă este acuzat că şi-a luat acasă instrumente, aparatură, partituri. Le-a luat şi bine a făcut. Le-a cumpărat din banii săi iar partiturile sunt creaţiile sale muzicale. Cel care i-a luat locul, dacă-l ţin brăcinarii, să facă ce-a făcut Cobâlă şi nu să se împăuneze cu munca maestrului.
Ca şi Angela Paveliuc – Olariu, şi maestrul Ioan Cobălă a plecat din Cultură pe uşa din dos. Cretinii care dispun astăzi de destinele Culturii n-au puterea minţii să înţeleagă şi să discernă ce înseamnă valoare şi cum trebuie ea apreciată. Aceşti cretini au un sigur etalon valoric: slugărnicia politică! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românul în Iad
Proprietarii ar putea fi obligaţi să-şi monteze detectoare de fum in locuinţe
Boala Alzheimer: Cum recunoaştem simptomele?
Plângere împotriva Lituaniei în legătură cu închisori secrete CIA
Reacţia Bucureştiului e foarte timidă în dosarul Schengen
autorităţile parcă au fost prinse pe picior greşit
Fostul ministru Ovidiu Silaghi, audiat la DNA fiind acuzat de trafic de influenţă
Un nou magazin la Uvertura Mall
Primăria Botoşani – Comunicat de presăSĂ
Al doilea Gorbaciov, o nouă catastrofă geopolitică
Luaţi-v㠓Măcelarul” acasă sau ce lipseşte Americii în România!
Câmpeanu: Încercăm să reducem CAS, restul taxelor sunt foarte mici
Primarii din marile oraşe franceze consideră imposibilă integrarea romilor
Dan Diaconescu, executat silit pentru o datorie la bancă de peste cinci milioane de euro
BNR: Economia dă semnale contradictorii
piaţa muncii transmite mesaje pesimiste
Botoşani: Primăria a organizat Zilele recoltei cu legume social-democrate
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă