Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
8930
De la 07 Ianuarie 2003
68889695
Editorial

Unde a greşit Băsescu

  • Ioan Rotundu
  • 27 May 2015, 23:00
În dreptul penal culpa este definită ca fapta care a fost comisă fără intenţie dar care putea fi prevenită. Câtă vreme a stat la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu şi-a cam netezit calea spre o linişte de care să aibă parte tot restul vieţii. De exemplu, prin susţinerea şi reuşita de a numi în fruntea DNA a Codruţei Koveşi şi şi-a asigurat clasarea definitivă a „Dosarului Flota”.
Numai că preşedintele Băsescu n-a acordat suficientă atenţie dosarului „Casa din Mihăileanu” despre care el însuşi recunoştea că are o problemă. Modul în care Băsescu a cumpărat un apartament din componenţa imobilului din strada Mihăileanu, dacă va fi tratat drept infracţiune la legea penală, nu intră în competenţa de anchetă a procurorilor DNA, unde Băsescu ar avea protecţie. Ancheta a fost redeschisă din iniţiativa procurorului general al României, Tiberiu Niţu, ruda lui Ponta şi duşmanul de moarte al familiei Băsescu, deşi decretul de numire în funcţie a lui Niţu a fost semnat de Băseccu.
La cererea Parchetului General, Judecătoria Sectorului I Bucureşti a redeschis dosarul ceea ce înseamnă continuarea anchetei de către procurori şi stabilirea unei eventuale vinovăţii. Eu am convingerea că Niţu a redeschis acest dosar la cererea expresă a lui Ponta de a se răzbuna pe Băsescu pentru toate umilinţele ce-a trebuit să le îndure ori de câte ori preşedintele îl ataca în public.
Infracţiunea, dacă există, a fost comisă de către Traian Băsescu în calitate de primar al Capitalei şi nu de preşedinte al României. Aceasta înseamnă că Băsescu, dacă va fi trimis în judecată, va avea ultimă cale de atac la Curtea de Apel Bucureşti, adică va fi judecat de către judecătorii controlaşi de ministrulJustiţiei Robert Cazanciuc, altă rudă a lui Victor Ponta.
Dacă ar fi fost o cale de atac la ÎCCJ, sunt convins că Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi, l-ar fi achitat. Iată, dar, că oricât de băţos se ţine Băsescu, în cazul acestui dosar dacă nu va avea parte de un complet format din judecători necontrolaţi politic, ar putea-o păţi rău, spre bucuria lui Ponta care va ieşi în faţa românilor şi va declara că şi-a ţinut promisiunea electorală de a-i trimite după gratii pe Băsescu şi Elena Udrea.
Legat de celelalte procese în care ar fi implicat Băsescu, cel cu jurnalista făcut㠄ţiganc㔠sau cel cu Firea, sunt mai mult de natură civilă decât de natură penală, pentru că infracţiunile de insultă şi calomnie au fost dezincriminate penal. Numai că aceste două procese şi poate vor mai apărea şi altele, pentru că procurorul general Tiberiu Niţu are ordin de la ruda Ponta să nu-i scape nimic legat de Băsescu, ridică o problemă de principiu.
Preşedintele ţării este singurul demnitar ales prin votul întregului popor. În asemenea situaţie nu este corect ca preşedintele să fie supus judecăţii instanţelor de drept comun pentru opiniile sau faptele sale ca preşedinte comise în perioada când beneficia de imunitate constituţională. Este normal ca pentru perioada cât un candidat este investit în funcţia de preşedinte al ţării să răspundă penal numai pentru comiterea unei dintre infracţiunile nominalizate în Constituţie.
Din răutate sau din interese politice se pot fabrica zeci de procese unui preşedinte de ţară după ce i-a expirat mandatul şi nu este drept. De vreme ce poporul -la făcut preşedinte, i-a acordat încrederea prin votul universal, atunci numai poporul are dreptul să-l judece. Iar poporul a stabilit prin Constituţie când poate fi judecat preşedintele său şi pentru ce fapte.
Sub acest aspect cred că numai Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe şi sper că preşedintele Traian Băsescu să uzeze de această cale de atac, nu numai pentru a se apăra pe el, ci pentru ca toţi preşedinţii din trecut, aflaţi în viaţă, şi din viitor să fie apăraţi de astfel de şicane juridice şi umilinţe care în final se răsfrâng asupra imaginii întregului popor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta noi reglementari pentru exploatarea pajistilor
Danescu, ARB: Romanii care pot accesa fonduri europene au un sentiment de blazare
Guvernul a aprobat masuri pentru extinderea culturilor de canepa
Pompierii botoşăneni, prietenii copiilor !
Taxă de 240 de lei la Bac pentru restanţieri, dacă vor sa dea examenele anul acesta
Guvernul a aprobat o strategie nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei
CSM sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu demersul lui Tariceanu si dezbaterile publice generate
Marine Le Pen, la Moscova: Franta a fost influentata de SUA in problema sanctiunilor impotriva Rusiei
Deputatii au aprobat majorarea despagubirilor acordate pentru calatorii vatamati in accidente feroviare
Militarii din 4 tari au participat la un exercitiu NATO, la Brasov
Cat de costisitoare sunt antrenamentele de infanterie
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Uimirea americanilor, oaspeţi la români
Reţeta zilei: Sarmale în dovleac
Am fost sunat de către soţia procurorului şef Ioniţă
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Feoană la DNA
Botoşani: Tupeul poliţistului de frontieră dărăbănean Corneluş Aionesei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă