Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9618
De la 07 Ianuarie 2003
75059771
Editorial

Unirea, un vis aproape imposibil acum

  • Ioan Rotundu
  • 20 October 2013, 23:00
Ieri, în Bucureşti, s-a desfăşurat un impresionant miting în susţinere Unirii României cu provincia sa istorică Basarabia. Emoţionant a fost faptul că participarea a fost peste nivelul aşteptării organizatorilor, semn că românii au început să-şi dea seama de vechiul vers alexandrian „Unde-s doi, puterea creşte”.
Problema Unirii, însă, în acest context internaţional este aproape imposibilă. Iar dacă avem în vedere că România este condusă de preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, chiar că Unirea nu are cum să se realizeze.
În primul rând, trebuie ştiut că istoria modernă a României s-a realizat cu sprijinul Occidentului. Independenţa de la 1877 am obţinut-o luptând cot la cot cu soldaţii Rusiei ţariste dar cu recunoaşterea Puterilor Occidentale. Marea Unire de la 1918 am putut s-o realizăm numai datorită recunoaşterii ţărilor occidentale precum Franţa, Germania, Anglia etc.
Cheia unei eventuale Uniri în momentul de faţă nu se află în mâna conducătorilor României, a celor din republica Moldova sau chiar a Rusiei. Cheia acestei Uniri, în acest moment, se află în Germania, mai exact la Berlin şi în mâna Angelei Merkel. Nici contextul din Uniunea Europeană nu ne este favorabil, iar NATO va avea şi el un cuvânt greu de spus.
Dar să le luăm pe rând şi să ne facem o imagine asupra contextului politic internaţional al momentului de faţă. Ţările care ne-au fost de mare ajutor în realizarea dezideratelor istorice anterioare de realizarea Statului Român modern sunt acum împotrivă şi nu o fac pe canale diplomatice ci la vedere.
Franţa, Italia, Anglia, mai puţin Germania, sunt îngrozite de comportamentul ţiganilor români – şi de problemele pe care aceştia le creează populaţiei autohtone. Aceste ţări nu mai vor şi ţiganii din Moldova unde, să recunoaştem, sunt suficient de mulţi. Apoi există teama de un val de emigranţi în căutarea locurilor de muncă, deşi moldovenii care au avut de plecat la muncă în străinătate au cam plecat, în cea mai mare parte tranzitând România.
Problema cheie rămâne la nemţi. Merkel a închegat o bună colaborare cu Rusia lui Putin şi are relaţii economice privilegiate faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană. Iar Merkel a dat suficiente semnale că nu poate aproba o Unire între Republica Moldova şi România peste voinţa Moscovei. Mai mult, prin interpuşi, Merkel a cerut Moldovei, şi indirect României, să nu mai insistăm în denunţarea Pactului Ribentrop – Molotov. Denunţarea acestui Pact ar da cale liberă Unirii românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Să presupunem că am obţine acordul diplomatic al acestor ţări şi s-ar accepta o Unire prin care Moldova să intre în Uniunea Europeană prin integrare teritorială cu România. Ce facem acum cu NATO? În Trasnistria există o bază militară rusească. În acest moment, cel puţin teritorial, Transnistria aparţine de Moldova. O Unire ar aduce conflictul transnistrean asupra României iar de aici asupra NATO.
Poate că Rusiei lui Putin iar conveni un cui al lui Pepelea în interiorul NATO dar acest lucru nu convine SUA. O Unire între Moldova şi România ar avantaja Ucraina, care s-ar reuni cu Transnistria cadou, fără să fie forţată să dea la schimb Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei, ambele teritorii istorice româneşti.
Desigur, se poare realiza o Unire Moldova – România fără Transnistria, Unire ce va fi acceptată de Uniunea Europeană de nevoie dar această Unire ar aduce mari prejudicii teritoriale României iar conducătorii ei ar trebui împuşcaţi ca trădători de neam şi ţară dacă ar accepta aşa ceva.
În opinia mea, Unirea se va putea realiza numai prin discuţii bilaterale între România, Moldova, Ucraina şi Germania, fără a se declara nul Pactul Ribentrop – Molotov şi atunci lucrurile s-ar simplifica. O declarare a nulităţii acestui Pact ar pune în pericol unitatea teritorială a Ucrainei, stat format prin acaparare de teritorii de la vecini. Dacă Ucraina acceptă Transnistria, cedând Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei, atunci baza militară rusească rămâne Ucrainei iar NATO nu va mai avea opoziţie asupra actului de unificare. O astfel de înţelegere n-ar pune în pericol relaţiile economice dintre Germania şi Rusia.
O astfel de înţelegere ar putea fi realizată numai dacă şi Ucraina va dori cu adevărat aderarea la Uniunea Europeană, punând Rusia în faţa faptului împlinit şi mutând graniţele UE pe Nipru. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Pepeni marinaţi pentru iarnă
Dinamica economiei: Secretarul Primăriei Ştefăneşti se disculpă
Lumea lu' Rotundu: Reformă în Sănătate
2.000 de oameni au demonstrat împotriva proiectului de la Roşia Montana
Liviu Dragnea: Am trei miniştri pe care i-aş remania
Silvio Berlusconi a primit interdicţie de a mai candida, timp de doi ani
Fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, arestat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
OTV a început să emită oficial vineri noaptea în România, pe licenţa DD TV, însă în mod ilegal
Vaslui: Peste 700 de protestatari împotriva gazelor de şist la Pungeşti
peste 1.000 de persoane protestează şi la Bârlad
Victor Ponta a văzut în protestul de la Câmpeni doar grupuri extremiste
Liviu Dragnea, despre dosarul "Frauda lă referendum"
a pornit pe baza reclamaţiei unui mort
PDL nu aprobă degenerarea manifestaţiilor în acte de violenţă
Botoşani: Circ electoral creştin ortodox la biserica din Smârdan
Pleacă taur şi s-ar putea întoarce bou
Ioan Rotundu
Loto România: Rezultatele tragerii din 20.10.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă