Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14474
De la 07 Ianuarie 2003
80840956
Editorial

Vă mulţumesc, doamnă învăţătoare!

  • Ioan Rotundu
  • 29 June 2009, 23:00
Astăzi este Ziua Învăţătorului, aceşti oameni cu o răbdare de fier, care ne-au pus fiecăruia dintre noi pentru prima oară creionul în mână, care ne-au ajutat cu dragoste să depăşim stângăciile în a trage bastonaşe şi a face cârlige.
Am scris aceste rânduri cu gândul la învăţătoarea Maria Vechiu şi soţul ei Mihai, cu gândul la învăţătoarea Elena Sângeap, căreia mai obişnuiam să ne adresăm cu apelativul „Doamna preoteasă”. Maria Vechiu m-a preluat în clasa I-a şi m-a dus până în clasa a IV-a, pentru că aşa se obişnuia în acele vremuri, să-l preiei pe elev de la prima clasă şi să-l înveţi până trecea la ciclul următor, respectiv V – VIII. Ea mi-a ţinut mâna în a sa, conducând-o după liniile caietului, pentru a forma cât mai corect bucla cârligaşului. Soţul său, un fel de „domnul Vucea”, înzestrat cu un extraordinar talent la desen, mergea prin clasă în vârful pantofilor şi-l pocnea uşor după ceafă pe elevul neatent.
Prin clasa a III-a, dacă nu mă înşel, învăţătoarea s-a îmbolnăvit, iar locul său l-a ţinut o vreme o fetişcană bucovineană, frumoasă foc, repartizată la şcoala din Dângeni după absolvirea şcolii pedagogice. Ne-am îndrăgostit de ea, de vocea ei măiastră cu care ne cânta la ora de muzică. Când a revenit învăţătoarea noastră clasa a plâns după Ileana Luca, că aşa se numea bucovineanca.
Frumoşi ani de şcoală, frumoase şi plăcute amintiri!
Anii au trecut, învăţătoarea Maria Vechiu şi soţul său s-au înălţat la ceruri, imaginea lor răsărindu-mi când şi când din negura vremurilor. Pe Ileana Luca n-am mai întâlnit-o în viaţă, pentru că s-a retras în zona ei natală, undeva între frumoşii munţi ai Bucovinei.
Cu sinceritate şi emoţie îmi aduc aminte de Ziua Învăţătorului. Era ziua în care aveam voie să tai din grădiniţa din faţa casei cele mai frumoase flori, să fac un buchet şi să-l dăruiesc învăţătoarei. Pentru că eram în vacanţă, ne aştepta în pragul casei în care stătea cu chirie, îmbrăcată frumos şi mirosind a parfum „din cel bun”, cum se spunea pe la ţară în vremurile copilăriei mele.
Pe atunci învăţătorul satului era persoana cea mai respectată, şi de vârstnici şi de tineri. Ar fi fost cea mai mare ruşine să-l jigneşti pe învăţător, să te fi comportat necuviincios cu el, să-i fi răspuns obraznic. Te afla repede întreg satul, iar bătrânii te dojeneau oriunde te întâlneau.
Astăzi vremurile sunt altele. În numele libertăţilor umane, în numele unei false democraţii, părinţi şi elevi se comportă cu cei care le îndrumă primii paşi spre cunoaşterea tainei literelor şi a cifrelor într-un mod total ireverenţios. Şi cum să n-o facă, de vreme ce astfel de modele sociale le apar de peste tot în faţa ochilor: de la ecranul televizorului la presa scrisă. Cum să dea dovadă de respect, când însuşi conducătorul ţării a povestit nonşalant că el n-a prea învăţat şi nici nu s-a ostenit cu respectul faţă de învăţători.
Nu cred că preşedintele României cunoaşte semnificaţia acestei zile, care este istoricul ei şi ce semnificaţie religioasă are ziua de 30 iunie. Ar fi pentru el un efort intelectual inutil să afle că Ziua Învăţătorului coincide cu sărbătoarea ortodoxă „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Iar Ziua Învăţătorului se sărbătoreşte de când au apărut primele şcoli în spaţiul românesc, primul an de sărbătoare cunoscut ca fiind 1869. Profesorii, învăţătorii, educatoarele din România se simt onoraţi să fie serbaţi şi felicitaţi de ziua apostolilor. De unde şi obişnuinţa ca munca lor de la catedră să fie asemuită cu una de apostolat.
La un congres al cadrelor didactice din 1923, învăţătorii au fost numiţi „cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubiri de moşie” Astăzi sunt la fel. În plus, pe lângă faptul că sunt săraci, autorităţile statului îi desconsideră şi le desconsideră munca.
Cred că este de datoria mea, în numele respectului şi al bunului simţ cu care am fost educat în copilărie, ca în această zi să-mi îndrept un gând pios către învăţătoarea Maria Vechiu şi al său soţ, rostind: Vă mulţumesc, doamnă învăţătoare!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ori liceeni s-au perfecţionat, ori nu se mai copiază la Bac
DSP-ul a anulat toate sporurile salariale
Lupta proceselor continuă în Sănătate
Contribuţiile la pensiile private rămân blocate la acelaşi nivel de până acuma
Lupta autorizaţiilor sanitare în şcoli nu dă semne de izbândă
Capcana din şosea
Mica publicitate
„Romanca” a implinit patru ani
Dr. Prof. Mircea Sabau s-a ridicat la ceruri
Sfinţii Petru şi Pavel, „căpeteniile apostolilor”, sărbătoriţi în Biserică
Românca Andreea Ştefănescu, selectată în naţionala de gimnastică ritmică a Italiei
Se confirmă: Voronin e nebun!
Broscoiul fermecat
Românii de peste Prut au nevoie de fraţii lor şi de biserica mamă
Braconierii dau iama la Prut
La Vorona se petrece o tragedie culturală
Protopopul Lucian Leonte face apel la cei care au de unde da
În Tabăra „Codrii de Aramă” vin doar elevi din familii sărace
Botoşănenii pot ajunge pe litoral repede şi civilizat
650 pachete de ţigări confiscate în week-end
Spălătorii de maşini au probleme
600.000 lei pentru Casa Sofian
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă