Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6681
De la 07 Ianuarie 2003
122866748
Editorial

Vai de capul ei societate civilă!

  • Ioan Rotundu
  • 27 February 2007, 23:00
A fost suficient ca preşedintele Băsescu să facă un semna, ca pretinşii reprezentanţi ai societăţii civile să se bulucească în palatul Cotroceni, pentru a asculta cu sfinţenie sfaturile izvorâte din puţul gândirii prezidenţiale. N-am nimic împotrivă ca asociaţiile neguvernamentale să lupte pentru depuricarea clasei politice de toate corciturile vangheliene, de acei parlamentari mai proşti ca noaptea într-ale politicii, dar isteţi foc când simt mirosul banului public. Însă, când aceşti reprezentanţi răspund la o comandă politică venită din sfera puterii, s-au dus dracului acele prevederi din statutul lor, cum să sunt „neguvernamentale, nonprofit, nepatrimoniale şi apolitice”. Desigur, când o astfel de asociaţie se transformă în una de larg interes public, potrivit legii, poate primi finanţare de la Guvern. Numai că această finanţare este un drept legal câştigat şi nu trebuie privită ca o favoare pe care le-o face Guvernul, fie el şi al lui Tăriceanu.
De parcă participarea la acest sfat prezidenţial n-ar fi fost suficientă pentru a le păta obrazul şi aşa ridat, aceleaşi asociaţii au strigat, ieri, pe străzile capitalei şi din toţi bojogii că ministru ca Monica Macovei, n-am avut şi nu vom mai avea. Aşa că, pozând în apărătorii intereselor societăţii civile, nefericiţii ieşiţi în stradă ne-au mai dat o lecţie de corupţie politică la nivel înalt. Ei au strigat către senatorii care au votat pentru detronarea Monicăi să-şi dea demisia. Ce vorbeşti Franţ? Vei fi tu buricul cui pretinzi a fi, dar ca să ceri demisia unui senator ales cu aproape o sută de mii de voturi, nu te poţi substitui acelor votanţi. Nu faci decât să-i jigneşti asupra modului în care şi-au exprimat votatul!
Prost să fii şi tot faci o conexiune între invitaţia lansată de preşedintele Băsescu pentru întrunirea de la Cotroceni şi ieşirea aceloraşi personaje în stradă, pe post de vrednici apărători ai unui ministru, care, în afară de beţia de pomină de la Constanţa, n-a prea excelat cu altceva.
Eu vă zic, şi cred că ar trebui să luaţi aminte! Nu vă lăsaţi amăgiţi de reforma Justiţiei realizată de Monica. Cea făcut ea nu se poate numi reformă. În afară de faptul că şi-a subrogat procurorii, sieşi şi preşedintelui Băsescu, nu găsim prin faptele sale alta mai de soi. Precum preşedintele Băsescu, şi ministresa Macovei a transformat relaţiile instituţionale în conflicte personale. La ce reformă a purces Monica în Justiţie, când mii de cetăţeni sunt purtaţi prin instanţele de judecată, unii pierzându-i averea, fără a obţine mult dorita şi meritata dreptate? În sondajele publice în crederea în Justiţie este un procent de subsol.
Mai striga gloata din stradă că ministrul Macovei este cea care luptă cu corupţia, care asigură împărţirea corectă a dreptăţii şi care a stopat abuzurile şi ilegalităţile din rândul magistraţilor. Nenorociţii, pretind a fi reprezentanţii societăţii civile şi nici măcar n-au catadixit să citească în lege ce prerogative are ministrul Justiţiei. Macovei nu-i decât un fel de administrator de fonduri la nivel de minister. Oficial şi legal ea nu poate interveni în actul de justiţie. O face, îndeajuns de vizibil, dar la semnul preşedintelui Băsescu. Numai că astfel de intervenţii nu pot fi numite etape ale reformei.
Ce s-a întâmplat în aceste zile cu reprezentanţii societăţii civile este un fapt grav. Implicarea lor în politică a dus la pierderea şi ultimei brume de credibilitate. Cristoiu se întreabă adesea ce-i aia societate civilă, din ce-i formată ea şi cine o reprezintă? Dacă cu câteva zile în urmă i-aş fi putut îndruga un răspuns, acum nu!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Italia VIII
Când femeia devine perlă
Borş de miel
Horoscop
Comentariu la comentarii (XLI)
(Ioan Rotundu)
Agenţi economici aflaţi în conflict cu Garda de Mediu
Autovehicule verificate de RAR, Poliţia Rutieră şi Garda de Mediu
Inspectoratul Şcolar instruit de MEdC prin videoconferinţă
Peste 50 de elevi au stat acasă din cauza zăpezii
Şi-au găsit locuri de muncă în străinătate prin EUREST
Minor dispărut de acasă
Copil bătut în Parcul de distracţii
Transport ilegal de persoane
Flori pentru mama
Directorul Pavel şi comisarul şef Roşu au fost codaşii activităţii din 2006
Ziua Protecţiei Civile sărbătorită şi la Botoşani
Mărţişor neaşteptat pentru locatarii blocului H4
Şezătorile Iernii şi-au atins scopul
Prefectul cere primarilor să renunţe la haina politică
Avem Program de dezvoltare, n-avem colaborare în realizarea lui
Cum vă puteţi înfrumuseţa locuinţa cu marmură
Finanţare din banii publici fără rambursare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog