Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20789
De la 07 Ianuarie 2003
83859613
Editorial

Victime şi şarlatani

  • Ioan Rotundu
  • 4 July 2010, 23:00
Aşa cum este specificul nostru, nu se putea ca printre adevăratele victime de pe urma inundaţiilor să nu apară şi şarlatanii. Priveam ieri la Antene o transmitere directă de la Dorohoi. O femeiuşcă se plângea reporterului aflat în căutarea senzaţionalului cât de nenorocită este ea de pe urma inundaţiilor. Ba chiar a reuşit să plângă, parşiv şi viclean precum preşedintele Băsescu. Numai că cine a fost atent şi a observat manichiura proaspăt făcută, n-a dat doi bani pe tânguielile sale. .
Vineri am trecut din nou prin Dorohoi, pe strada Dobrogeanu Gherea, cea inundată prima şi locuită în majoritate de ţigani. Aşa cum îi ştim, ţiganii continuau să se tânguie că n-au primit nimic ca ajutoare, că sunt abandonaţi de autorităţi. Ceea ce era total fals. Au fost voci care mi-au şoptit că deja ţiganii vând din lucrurile primite. Nu m-am mirat, este o treabă pur ţigănească să procedeze aşa. .
Din păcate, reporterii televiziunilor naţionale, aflaţi în căutarea senzaţionalului, caută şi intervievează numai persoane dispuse să-şi facă publică noua poveste a vieţii sale generată de inundaţie. Iar ţiganii mint, că aşa li-i feleşagul , se tânguie de mama focului, postează în cei mai oropsiţi oameni ai vieţii etc. .
Cunosc bine dimensiunea pagubelor produse de aceste inundaţii în întreg judeţul Botoşani. Mai cunosc şi modul cum au reacţionat anumite comunităţi. De obicei se plâng a neputinţă şi pozează în victime cei săraci, fără darul muncii şi care au gospodării sărăcăcioase. În loc să-şi salveze ce se putea salva, au preferat să aştepte presa şi să se plângă de autorităţi că nu-i ajută. Dar dacă stau mai aproape de ei, damful de băutură te lămureşti cam cu ce fel de „victime” ai de-a face. .
Inundaţii mult mai catastrofale au fost şi în regiunea Sucevei. Dar oamenii nu s-au lamentat aşa cum se întâmplă pe la noi. Au pus mâna şi şi-au salvat bunurile care puteau fi salvate, iar când în gospodăria lor s-a răcorit cât de cât dezastrul produs de inundaţii, s-au dus să-şi ajute vecinii. .
Ieri, cineva din redacţia noastră a ajuns cu ajutoare în zona Milişăuţi Suceava. Un pârâu neobservabil vara a produs ravagii. Oamenii nu s-au înghesuit la ajutoare. Cei neinundaţi îi ajutau pe cei inundaţi. Preotul satului era cel care încuraja oamenii să se ajute unii pe alţii. Pe la noi preoţii din zonele inundate stau cu ochii pe ajutoare, şi nu degeaba., .
Din nou sunt nevoit să remarc faptul că zonele sărace sunt şi cele mai gălăgioase în a cere ajutoare, în a acuza autorităţile că nu le acordă ajutoare. Şi, culmea, exact casele lor sunt şi cele mai vulnerabile la inundaţii pentru că sunt din chirpici şi nuiele. .
Inundaţii în România s-au produs şi în zona Ardealului, a Banatului, dar n-am văzut la televizor atâtea tânguieli şi atâtea braşoave prezentate de televiziuni ca fiind drame umane. Altă mentalitate! Oamenii pun mâna şi-şi refac casele distruse de ape, fără a mai aştepta pomenile publice. Iar dacă li se acordă nişte ajutoare, le primesc fără alte comentarii. .
În zona Moldovei, de la Botoşani la Galaţi, pe tot avalul Siretului şi a Prutului, vedem numai oameni dispuşi să se plângă de dezastrul produs de inundaţii- Nu i-am auzit să se plângă de culturile inundate, semn că nu munca la câmp este baza vieţii lor. Doar casele şi bunurile din casă sunt pentru ei principalele pagube. Mâncarea de pe câmp rămâne pe planul doi. Deşi acesta este adevăratul dezastru de pe urma inundaţiilor. N-am văzut pe la nici o televiziune să se prezinte şi cazuri de gospodari care nu s-au lăsat copleşiţi de inundaţii şi au acţionat cu calm şi judecată pentru a-şi limita pagubele. N-am văzut intervievată vreo persoană care să fi declarat că nu în ajutoare împărţite de unii şi alţii stă viitorul familiei sale, ci în muncă. Numai voci plângăreţe şi necazuri supradimensionate ca să impresioneze. Pe cine oare? .
Când vom şti să diferenţiem victimele de şarlatani, atunci să avem pretenţia că suntem o ţară europeană. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 5 iulie
Bancul zilei: Răspunsul ardeleanului
AIE, invitată să condamne gestul „inamical” al Dumei de Stat a Rusiei
Picnic al bisericii Sf. Ioan Botezatorul din Montréal, la Campul romanesc de la Val-David
Si Academia de Stiinte de la Chisinau ar putea decreta ziua de 28 zi a ocupatiei sovietice
FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania, de la 3,5% la 7,9%
Românul şi canicula
Prezentare despre partizanul anticomunist Toma Arnautoiu, la Londra
Elena Udrea de Botoşani
Acţiuni de înlăturare a efectelor inundaţiilor
La Botoşani există o biserica interzisă
Legaţi de Termica prin amenzi
22 de familii au dormit la Popasul Codreanu pe scaune
+ ca să nu murdărească camerele
Unii reprezentanţi ai PDL botoşăneni se uită la capra vecinului
Un general supraveghează reabilitarea zonelor afectate de inundaţii
Artere închise din cauza alunecărilor de teren în municipiul Botoşani
Blonda lui Băse a „îndulcit sinistraţii cu ciocolat㠄Africana”
Arsenal pentru „autoapărare” găsit de poliţişti în autoturismul unui botoşănean
Angajaţii E.ON voluntari printre sinistraţi
Au sosit substanţele dezinfectante pentru fântânile inundate
Cei de la CJAS promit, dar cine-i mai crede?
Din nou sunt probleme cu autorizarea sanitară a şcolilor din judeţ
Bani pentru Bac la Colegiul economic Boto;ani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă