Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7764
De la 07 Ianuarie 2003
106168465
Editorial

Victimizarea lui Conţac

  • Ioan Rotundu
  • 27 June 2007, 23:00
Constantin Conţac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi fiul său, Liviu Conţac, fost director al Direcţiei Drumuri şi Poduri din cadrul CJ, au fost trimişi în judecată pentru un concurs de infracţiuni. Cei doi sunt acuzaţi că, aflaţi în stare de incompatibilitate pe funcţii, au efectuat fapte şi acte de comerţ pe banii bugetului CJ, prin propriile firme, dar şi spălare de bani, adică trecerea banilor publici dobândiţi în mod ilicit prin conturile mai multor societăţi, pentru a le da aparenţă de provenienţă legală. Dosarul, instrumentat de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost înaintat spre judecată Tribunalului Botoşani, în a cărui competenţă de judecată intră faptele comise de cei doi. Pe lângă încadrarea juridică a faptelor de natură penală, procurorii DNA au aplicat sechestru pe bunurile personale ale celor doi, paguba produsă fiind estimată în jurul a 200 miliarde lei vechi. Personal nu cred că acest dosar va avea vreo finalitate de ordin penal, având în vedere mai multe considerente. Că întreaga cercetare s-a făcut sub presiunea factorului politic, nu trebuie să avem îndoieli. Ştim foarte bine că între preşedintele Conţac şi prefectul Roman există o tensiune nervoasă, soldată cu mai multe dosare, în care cei doi s-au judecat.
Conflictul, ce are la bază divergenţe ireconciliabile între cei doi, s-a declanşat din momentul în care Alianţa DA a ajuns la putere, graţie preşedintelui Băsescu. De la bun început liberalul Gheorghe Ciubotaru şi a sa companie, imediat ce Alianţa DA a format Guvernul Tăriceanu, a declanşat la Botoşani lupta de înlăturare a lui Conţac de la preşedinţia CJ. Pentru că nu s-a reuşit, s-au pus în mişcare pârghiile de control de la nivel guvernamental. Ce nu s-a reuşit prin votul consilierilor judeţeni, s-a reuşit cu hârtii de la Guvern. Preşedintele Conţac a fost găsit incompatibil în funcţia de preşedinte, în raport cu funcţia fiului său Liviu, care era director la o direcţie subordonată tatălui. Liviu Conţac şi-a dat demisia, iar starea de incompatibilitate a preşedintelui Conţac a dispărut.
Juridic, dacă preşedintele Conţac continua să se afle în stare de incompatibilitate, prefectul trebuia să ceară Guvernului Tăriceanu să intervină pentru clarificarea situaţiei. Ori, prin procesele care au avut loc, nu s-a pronunţat nici o hotărâre judecătorească cum că preşedintele Conţac trebuie revocat din funcţie pe motiv de incompatibilitate şi deci prefectul n-a mai avut motiv să ceară înlocuirea lui Conţac de la preşedinţia CJ.
Dacă DNA a constatat că în perioada cât a existat incompatibilitatea, între preşedintele Conţac, fiul său Liviu şi societăţile lor comerciale s-au derulat fapte şi acte de comerţ ce au dus la încălcarea legii, atunci constatarea este numai pe jumătate adevărată. De vreme ce Conţac a fost o perioadă incompatibil cu funcţia deţinută, toate actele semnate în acea perioadă devin nule. Ce fel de logică juridică s-a avut în vedere de către procurori, dacă ei au reţinut fapte penale numai în raporturile juridice cu societăţile familiei Conţac, nu şi cu restul persoanelor juridice sau fizice implicate prin actele semnate de Conţac ca preşedinte al CJ?
Şi paguba reţinută este una discutabilă chiar în fondul ei. Cine este persoana păgubită? S-a constituit ea parte civilă în proces? În ce constă paguba? Dacă s-a avut în vedere valoarea contractelor încheiate între părţile respective, ca entităţi juridice, de vreme ce munca a fost prestată, şi cercetarea penală n-a dovedit a fi altfel, care este baza juridică şi totodată legală de a cere banii înapoi? Starea de incompatibilitate nu poarte fi, de vreme ce cercetarea penală n-a cerut instanţei de judecată anularea actelor semnate de către Conţac ca preşedinte CJ, în întregimea lor. Nici nu s-ar putea lua o asemenea măsură, pentru că raporturile juridice create şi consumate prin documentele semnate de preşedintele Conţac nu se pot întoarce înapoi în timp, ele producându-şi efectele atunci, la acea dată.
Orice expert contabil va anula o astfel de pagubă, ce pare a fi creată pe speculaţii juridice şi nu baze legale. Să fie o coincidenţă că procurorii au reţinut ca pagubă exact sumele pe care le vehicula Gheorghe Ciubotaru acum doi ani, când voia cu orice preţ şefia CJ pentru PNL Botoşani, respectiv pentru consăteanul său Cornel Popescu? Nu este o coincidenţă, este consecinţa comenzii politice pe care procurorii au primit-o şi au executat-o cu un servilism de o acurateţe rară.
Când Conţac a afirmat că totul nu-i decât o comandă politică, ştie bine ce-a spus. El mai ştie că acest rechizitoriu nu va rezista în faţa probelor în apărare ce şi le-a pregătit.
Procurorii se vor mândri cu raportarea încă a unui dosar în lupta cu corupţia, Conţac va cheltui ceva bani cu avocaţii, să-şi demonstreze nevinovăţia, iar de PSD-ul va reveni la putere, precum domnitorul Lăpuşneanu, îi va popi pe mulţi dintre cei care-i fac zile fripte acum. În ce ne priveşte, nu vom fi mai bogaţi decât suntem, eventual mai săraci. Nu-i lupta noastră, e o luptă între oligarhi, o victimizare inutilă a lui Conţac, dar care-i va fi îndată de folos. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciclişti din zece ţări vor sfârşi turul României la Botoşani
Flutur a stors bani din semafoare
Primăria este aproape de a deveni stăpână peste cinema Unirii
Nou compartiment înfiinţat în Primăria Botoşani
Electro Alfa se ţine băţoasă şi crede că poate înfrunta Europa
Flutur recunoaşte că meşterii de pe Unirii i-au legat aripile
Avem de ales între a crăpa de sete sau a investi în reţele cu apă potabilă
Ţărăniştii înţeleg necesitatea măririi secţiei de cardiologie
Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Botoşani iese la lumină
Ţigăncile vor să muncească, dar ca vrăjitoare
Peste 9.500 pachete de ţigări confiscate
Societate lăsată fără bunuri în valoare aproape 5.000 lei
Bătrân lăsat fără bani şi acte
Cursuri de instruire pentru cadrele de pe ambulanţă
Examen de certificare a competenţelor profesionale
Comentariu la comentarii (CXXXI)
(Ioan Rotrundu)
„Rădăuţanca” doamnei Geta de la Dealu Mare
Horoscop
Greşeala frumoasei femei
Citate şi cugetări din scrierile autorilor americani
Se caută un anume inginer
Drumul de la Leorda fuge la vale… după Codin
Program TELE'M Botoşani, joi, 28 iunie
Comunicat de presă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă