Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8368
De la 07 Ianuarie 2003
122868435
Editorial

Vom ajunge la balamuc, cu toţii!

  • Ioan Rotundu
  • 1 March 2009, 23:00
Guvernul Boc se joacă cu nervii noştri in extremis. Dacă va continua să ne trateze în acelaşi mod, vom ajunge cu toţii la balamuc, pentru că nervii noştri nu vor mai rezista în faţa acestei avalanşe de măsuri fiscale ce suferă modificări de la o zi la alta.
Încă de la instalarea oficială, premierul Boc a adoptat acea nefericită ordonanţă prin care a interzis, în sistemul public de stat, cumularea pensiei cu salariul. După ce s-a făcut de râs, susţinând măsura în pofida protestelor naţionale tot mai ample, după ce-a jignit categorii sociale de prim rang intelectual şi cultural al ţării, după ce preşedintele Băsescu a rostit sentenţios acele nevolnice vorbe „nici un fel de rabat de la lege”, a venit rândul Curţii Constituţionale să facă dreptate.
Dar premierul Boc, în incompetenţa gândirii sale, n-a învăţat nimic din această lecţie de drept constituţional, domeniu în care el deţine titlul ştiinţific de doctor, şi continuă să ne agreseze cu fel de fel de măsuri fiscale total neavenite şi neadecvate momentului.
După ce că i-a înşelat şi amăgit în văzul lumii întregi pe salariaţii bugetari, că de va ajunge PDL-ul la guvernare se vor aplica toate acele majorări de salarii la care s-a opus Guvernul Tăriceanu, acum nu numai că nu aplică majorările promise, dar şi taie adânc în veniturile câştigate de-a lungul anilor de muncă.
Iar ca totul să poarte amprenta inconfundabilă a laşităţii ce-l caracterizează, premierul Boc, în timp ce negocia cu liderii salariaţilor bugetari, a iniţiat în taină o altă ordonanţă de guvern prin care să anuleze acestor salariaţi o serie de sporuri salariale câştigate prin muncă şi luptă sindicală. Sunt de acord ca salariaţilor din Finanţe să li se i-a acel venit de până la trei salarii lunare, ca stimulent pentru realizarea planului la amenzi şi confiscări. Aplicarea amenzilor şi confiscărilor este o componentă a muncii lor zilnice, pentru care primesc salariul cu care sunt angajaţi. Stimularea suplimentară n-a făcut decât să genereze grave abuzuri în aplicarea de amenzi şi confiscări de bunuri.
Dar nu pot fi de acord să li se ia dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, fie şi cu maşina personală, la diurnă, la sporurile pentru orele suplimentare, la plata dublă a zilelor libere lucrate etc. Cum nu pot fi de acord cu bătaia de joc la adresa profesorilor navetişti sau a celor trecuţi de o anumită vârstă. Cum îşi poate permite Guvernul Boc să-i împartă pe profesori între cei cu vârsta de până la 35 de ani, care să primească 100 de euro pentru a-şi cumpăra cărţile de care au nevoie, şi cei peste această vârstă, condamnaţi la ignoranţă, aşa, dintr-un condei.
Lansând fel de fel de variante de a se crea economii pe seama veniturilor bugetarilor, Boc a deschis la nivel de primării cutia Pandorei. Primari care abia silabisesc un text de lege, dar nu şi să-i înţeleagă conţinutul, urmând modelul premierului, au început să umble la lefurilor profesorilor după cum îi taie capul, numai să facă economii.
Practica judecătorească a demonstrat că odată un drept salarial câştigat, statul sau patronul nu-l mai poate retrage. Sindicatele din învăţământ au câştigat în instanţele de judecată toate procesele prin care primăriile au refuzat să acorde anumite drepturi băneşti prevăzute de lege. Din nou se va porni un întreg şir de procese, cu acelaşi rezultat favorabil sindicatelor, pentru că şi judecătorii vor trebui să ţină cont de jurisprudenţa acumulată. De ce această umilinţă, de ce tot acest joc al nervilor? Cui foloseşte? Am un răspuns. Este deviza preşedintelui Băsescu, o deviză istorică: „Divide et impera”, principiul machiavelic pe care-l aplică ad literam.
După ce ne-a făcut să turbăm de furie că vrea să majoreze taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri cu 24,5%, Guvernul Boc a anunţa recent că măsura se va aplica începând cu 2010. De ce se joacă cu nervii noştri, ai tuturor? Răspunsul l-am dat mai sus.
N-am fost niciodată un susţinător al cotei unice de impozitare de 16%. O consecinţă a aplicării acestei cote a fost apariţia în sistemul bugetar a salariilor de zeci de mii de euro lunar, de sute de milioane şi chiar miliarde lei vechi. Dacă s-ar fi păstrat cota diferenţiată şi aceste salarii exorbitante ar fi fost impozitate cu 60%, ele n-ar mai fi apărut. Se ridica Boc pe vârful pantofilor, să impresioneze ţara, că va renunţa la cota unică de impozitare. N-a făcut-o. Ştiţi de ce? Pentru că cei care ar fi afectaţi sunt tocmai cei care-l înconjoară, care-i lustruiesc pantofii şi-i culeg scamele de pe haine pe banii publici.
Mă bucur că liderii de sindicat din învăţământ şi ai funcţionarilor publici au realizat cât de mare este păcăleala pe care le-a tras-o Guvernul Boc. Mă bucur că aceşti lideri vor scoate salariaţii în stradă, pentru a-şi apăra drepturile câştigate. Cei de teapa lui Boc şi a lui Băsescu nu ştiu decât de frica publicului dezlănţuit. Va trebui să sprijinim cu toţii aceste mişcări sindicale, pentru ca Boc şi ai lui să nu se mai joace cu nervii noştri. Decât să ajungem noi la balamuc, să ajungă ei. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mărţişoare electorale europene
Spitalul de Recuperare va avea un parc la standarde europene
Bărculeţ vrea ca poliţiştii de proximitate să fie un fel de moaşe comunale
O victorie obţinută cu greu
Fotbal Liga II: FC Botoşani – Dunărea Giurgiu 2-1 (2-1)
Botoşăneanca Daiana Catană a urcat pe podium la Sankt Petersburg
Scuzaţi-mă că m-am născut român!
Masoneria botoşăneană - scurt istoric
Dacă nu va fi păcăleală, Romtelecom va acorda un discount la VPN
În goana după câştig, farmaciştii vând şi medicamente fără reţetă
Ajutoare de înmormântare acordate selectiv
Liderii de sindicat ai funcţionarilor publici şi-au pierdut din vitejie
Medicamente mai ieftine pentru unele categorii de pensionari
Românul şi subreta
Felicitare 1 Martie - Gheorghe Iavorenciuc PNL
Elvenţiancă, vrea soţ un român verde şi gospodar
Felicitare PNL - 1 Martie 2009
Pe cine va popi Conţac
La Poiana, şcoala construită pe banii Băncii Mondiale are deja acoperişul ciuruit
nimeni n-a avut interes să-l determine pe constructor să facă lucrare de calitate
Birocraţia şi indolenţa aduc mari necazuri asiguraţilor de sănătate
La Frumuşica, a crescut numărul elevilor cu note între 9 şi 10
Horoscop
Sos spaniol
Comentariul comentariilor XLI
(Ioan Rotundu)
Logică de blondă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog