Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26272
De la 07 Ianuarie 2003
122911921
Editorial

Vor să mulgă vaca numită USL

  • Ioan Rotundu
  • 2 October 2012, 23:00
În perioada comunistă, încă din şcoala primară, imediat ce ni se lega de gât cravata roşie de pionier, ni se inocula teza că forţa politică conducătoare a ţării este clasa muncitoare. La liceu învăţam că muncitorii sunt stăpânii ţării în tripla lor calitate de proprietari pe fabrici şi uzine, producători şi beneficiari.
Practic, sistemul comunist era bazat pe dictatura proletariatului, numai că această dictatură era împlinită în numele lor de către activiştii de partid.
În perioada postdecembristă, după o perioadă de bâlbâială, muncitorii şi-au pierdut statutul de forţă politică conducătoare, locul lor fiind luat încetul cu încetul de către cei din sistemul bugetar. Şi liderii de sindicat sau regrupat. Dispărând clasa muncitoare din fabricile şi uzinele statului, în majoritatea lor falimentate, puţine dintre ele privatizate, liderii de sindicat şi-au împărţit frăţeşte clasa bugetarilor. În momentul de faţă suntem în faţa unei dictaturi a bugetarilor, dictatură manifestată prin acţiunile liderilor de sindicat, care i-au înlocuit cu succes pe activiştii comunişti de ieri.
Indubitabil, grosul falimentelor în rândul fabricilor şi uzinelor moştenite din regimul comunist s-a datorat liderilor de sindicat care au solicitat fel de fel de revendicări salariale sau sporuri financiare. Iar partidele aflate la guvernare le-au satisfăcut revendicările, fără să le pese că împing unităţile de producţie spre faliment prin încărcarea preţului de cost. Fiind companii de stat, nu i-a păsat niciunui politician de soarta acestora. S-a urmărit doar obţinerea votului muncitorilor prin a le oferi ce liderii de sindicat cereau.
Iar în timp ce liderii de sindicat au acaparat averi uriaşe, muncitorii din companiile de stat intrate în faliment au devenit şomeri. Cei care au înţeles încotro se îndreaptă societatea, s-au dus spre sectorul privat, mulţumindu-se cu venituri mai mici dar având siguranţa locului de muncă.
Dintre partidele politice, vina cea mai mare de a fi intrat în jocul liderilor de sindicat şi a le satisface revendicările contra voturi aparţine fără doar şi poate PSD-ului. Să ne amintim de guvernele Roman, Stolojan şi apoi Văcăroiu cum PSD-ul, ca partid principal de guvernare, băga adânc mâna în banii statului pentru a acorda salarii şi sporuri muncitorilor din companiile de stat.
După patru ani de guvernare CDR, Guvernul Năstase a reluat politica de protecţie socială pe banii de la buget şi a falimentat şi restul companiilor de stat care abia mai respirau în faţa concurenţei economiei de piaţă.
Sub guvernarea liberală şi democrat-liberală, pomenile publice de la bugetul de stat s-au redus substanţial. Prins în cleştii crizei economice, cu liderii de sindicat regrupaţi asupra angajaţilor din sistemul bugetar care pregăteau greve de protest faţă de tăierile salariale, preşedintele Băsescu a pus DNA-ul să verifice cum au reuşit liderii de sindicat să acapareze averi uriaşe.
I-a liniştit imediat iar protestele bugetarilor au încetat brusc. De când la guvernare a venit USL-ul, liderii de sindicat au prin din nou curaj să ceară majorări salariale, sporuri financiare, modificări ale contractelor colective de muncă în favoarea angajaţilor.
Oltchim este companie de stat. De aici s-a dat startul la revendicări. Se pregătesc cei de la Compania Naţională de Transport Marfă CFR, Metrorex etc. Liderii de sindicat au cerut majorarea salariului minim pe economie, sporuri salariale, majorări de pensii, modificarea contractelor colective de muncă şi ca să arate Guvernului USL că ei nu glumesc, au început cu pichetarea prefecturilor din ţară.
Ca să nu-şi îngreuneze situaţia în alegerile parlamentare, Guvernul Ponta va căuta să rezolve revendicările aşa cum au făcut şi guvernele anterioare ale PSD. Liderii de sindicat au constatat că vaca USL-ului poate fi mulsă acum, în prag de alegeri parlamentare, că după alegeri va înţărca.
Dacă Guvernul Ponta va ceda în faţa protestelor, atunci povara fiscală a celor din sectorul privat se va îngreuna şi mai mult. Consecinţele nefaste se vor simţi după alegeri, când USL-ul va avea deja sacii în căruţă şi puţin îi va mai păsa de ce va urma. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Schimb de simboluri naţionale
Securitatea energetică, Goliat şi gaura de la covrig
Nu este exclus ca Gazprom sau Rosneft să cumpere OMV
Cine ar trebui să răspundă cu capul, viaţa şi funcţia pentru eşecul privatizării Oltchim
Daniel Morar nu va candida la conducerea Parchetului General
nu avem transparenţă în procedura de selecţie
Procurorul Laura Oprean, delegată în funcţia de şef al DNA
Procurorii Mota si Irimie si-au depus candidaturile pentru procuror general si procurorul sef DNA
Generala Huncă a fost în Belgia cu „Comenius”
Vor putea fi testate mai multe femei de cancer la sân şi col nuterin
Botoşani: Dezbateri privind repunerea în funcţiune a tomografului
Puzderie de reclamaţii la plata consumului de apă
Comunicat presă APIA Botoşani
Şef nou la Poliţia Botoşani
Cătălin Flutur nu va candida la parlamentare
Baseball-ul botoşănean ar putea creşte cu ajutorul americanilor
Ipoteştii, atracţie pentru elevii botoşăneni
Acum plătiţi, fraierilor!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog