Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4335
De la 07 Ianuarie 2003
122889984
Editorial

Vor un circ politic mai lung

  • Ioan Rotundu
  • 26 January 2011, 23:00
Actuala putere vrea să ne ofere un circ poolitic mai de durată, aşa că şi-a exprimat intenţia ca perioada campaniei electorale să fie lungită de la 30 de zile, cât este în prezent, la trei luni de zile.
S-a găsit şi un argument ştiinţific şi aparent neutru. Cică un studiu al Institutului de Politici Publice a reliefat faptul că o mărire a perioadei de campanie la trei luni de zile ar fi binevenită. Tot încep partidele să facă propagandă candidaţilor cu mult înaintea termenului legal de campanie, aşa că lungirea termenului n-ar face decât să legalizeze o situaţie de fapt.
În fond, în spatele acestei decizii stă actuala putere care nu urmăreşte altceva decât să obosească financiar partidele din opoziţie printr-o campanie prelungită şi costisitoare. Căci una este să dai electoratului de mâncat, de băut şi bani vreme de 30 de zile şi alta este să susţii o astfel de campanie vreme de trei luni.
Şi PNL şi PSD încă nu şi-au revenit financiar de pe urma campaniilor parlamentare din 2008 şi a celei prezidenţiale din toamna lui 2009. Aşa că partidele din opoziţie au toate motivele să se opună cu o susţinută înverşunare prelungirii campaniei electorale. În schimb, puterea tocmai acest interes îl are, să implice opoziţia într-un mecanism electoral costisitor căruia să nu-i poiată face faţă.
Ridicolă însă este poziţia pe care s-a situat Victor Ponta, prin declaraţiile sale. El a susţinut că puterea, prin banii ministerului condus de Elena Udrea, va avea suficienţi bani să poată cumpăra voturi. Este o aberaţie să susţii aşa ceva, când aceşti bani sunt controlaţi de Curtea de Conturi, instituţie în fruntea căreia se află Nicolae Văcăroiu, un lider social-democrat de marcă şi care n-a constatat niocio ilegalitate în acest sens.
Dar Ponta ştie cum a procedat partidul său în campaniile electorale din 2008 şi 2009 şi mai ştie că Mircea Geoană i-a lăsat la partid visteria goală, ba şi cu mari datorii pe deasupra. Cum PSD încă nu convinge că va reveni la putere, nu se bucură nici de sprijin financiar din partea oamenilor de afaceri care sponsorizează doar acel partid pe care ei îl simt că este în măsură să preia puterea.
PSD-ul, la campaniile din 2008 şli 2009 a făcut risipă prin a distribui electoratului conserve, pungi cu zahăr, ulei, găleţi din plastic şi bani, mulţi bani, totul cu finanţarea sponsorilor pe care i-a dezamăgit apoi că n-a stat la putere ca să-i poată recompensa. PNL-ul nu este partidul susţinmut de sponsori pentru că nici n-are capacitatea de a câştiga alegerile şi forma singur un guvern.
Iată, dar, că şi PNL şi PSD nu sunt pregătite pentru o campanie electorală de lungă durată, cum ar fi de trei luni, motiv să conteste vehement decizia puterii. În schimb, trioul PDL – UDMR – UNPR are tot interesul s㠄oboseasc㔠opoziţia într-o luptă de durată şi de mare uzură financiară şi morală.
Rămân la teza mea ca pentru aceste campanii electorale să nu se asigure finanţare din banii publici. Fiecare partid să-şi rezolve problemele financiare cum crede de cuviinţă. Admiţând că se va accepta finanţarea de la buget, campania electorală tot nu va fi una curată şi atunci mă întreb care ar fi câştigul nostru? Nici unul, doar că am mai cheltui de la buget vreo câteva sute de milioane de lei într-un mod inutil. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cancerul de col uterin face ravagii printre botoşănence
Spitalele judeţului s-au dezobişnuit să mai facă datorii
Pacienţii botoşăneni au acceptat umili taxa de internare
Trebuie mai mulţi logopezi în şcoli
Directorul DFP linişteşte primarii vitregiţi de fonduri
Concedieri la Modern Calor
peste douăzeci de angajaţi disponibilizaţi
Lucrările din Centrul Vechi sunt în grafic
Guvern: Anvelopele de iarnă, obligatorii din noiembrie
Tv SOMAX – Medicul de familie
Strig㠄hoţii!” ca să nu fie descoperiţi
Emil Boc solicita declanşarea inspecţiilor fiscale generale la societăţile care au majorat preţul carburanţilor
Bancul zilei: Calm de pompier
Caricatura zilei: Gelozie
Moscova, prima linie de război
Nu avem o soluție în ceea ce privește alegerea șefului statului
Monumentele românilor din Basarabia
Puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Asia
la Davos, Nouriel Roubini nu mai e atât de pesimist
Horoscop
Noua directivă privind plăţile contractuale
Facturile trebuie achitate in mai puţin de 60 de zile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog