Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13081
De la 07 Ianuarie 2003
108549722
Editorial

Vreau să mi se respecte votul!

  • Ioan Rotundu
  • 15 May 2007, 23:00
Tot mai mulţi sunt cei care în ultima perioadă sfidează Parlamentul României şi unele instituţii ale statului, ori copiindu-l pe preşedintele suspendat Băsescu, ori, poate, executând ordinele acestuia. După cum am mai declarat, în 2004 am votat cu Alianţa DA şi cu preşedintele Băsescu. Speram, atunci, că echipa ce-o va forma un guvern de nuanţă democrat-liberală şi cu persuasiunea de care dădea dovadă Băsescu, ca viitor preşedinte, va aduce eliberarea României şi de ultimele zvâcniri ale potentaţilor de sorginte comunistă existenţi încă în structurile puterii. M-am înşelat în aşteptările mele, şi nu sunt singurul român. Preşedintele Băsescu şi-a dat arama pe faţă, adică dorinţa de monopol al puterii, chiar cu preţul de a fi comparat cu un dictator.
Alianţa DA, pe care, repet, am votat-o, s-a spart tot de la neînţelegerile acaparării puterii. Am înţeles toate acestea abia după doi ani de guvernare. Nu este prima dată când aşteptările românilor sunt înşelate, când sunt păcăliţi, când sunt trădaţi. Ca şi până acum, vom învăţa din greşeli iar la anul vom vota cu o doză mai mare de deşteptăciune, amintindu-ne de învăţătura populară c㠄cine se frige cu ciorbă, suflă şi în iaurt”.
Până atunci, pentru că am votat cei zece parlamentari botoşăneni, vreau că votul meu să fie respectat. Să fie respectat de către toţi cei care huzuresc pe banul public, care se înfruptă într-un mod neruşinat din prerogativele puterii şi care au început să desconsidere omul de rând. Cer acest respect inclusiv din partea preşedintelui Băsescu, fie că se va întoarce sau nu la Cotroceni.
Cum este posibil ca o anonimă scoasă din zona Sibiului, căreia i se potriveşte o altă zicală popular㠄înaltă ca bradul, proastă ca gardul”, şi pusă Procurorul general al României, să sfideze Parlamentul şi să nu dea voie procurorilor din subordine să se prezinte la Comisia ce anchetează ascultarea ilegală a telefoanelor, ca să dea relaţiile necesare? Cu tupeu, de la înălţimea sa de baschetbalistă, Codruţa Kovesi a replicat că procurorii se supun puterii judecătoreşti şi nu Parlamentului. Este grav că un procuror general nu ştie că puterea judecătorească este una executivă, iar parlamentul este legislativul ţării, cel mai înalt forum al puterii poporului român. Este şi mai grav că, atunci când se anchetează comiterea unor abuzuri şi ilegalităţi, acelaşi procuror general blochează ancheta. Să nu ştie un procuror general că Parlamentul este în măsură ca mâine să voteze o lege, valabilă numai o zi, prin care s-o declare sabotoare a drepturilor omului şi cetăţeneşti şi s-o transforme în învinuit sau inculpat?
Comportamentul procurorului general Kovesi este aidoma cu cel al preşedintelui Băsescu. A sfidat şi sfidează Băsescu Parlamentul, deci poate s-o facă şi ea, că doar preşedintele Băsescu I-a semnat numirea în funcţie.
Buni sau răi, cei 322 de parlamentari constituie în forul legislativ al ţării o majoritate. Iar democraţie ne cere să ne supunem majorităţii, oricare ar fi decizia sa. Buni sau răi, cei 322 de parlamentari au în spate mult mai multe voturi, decât cele culese de preşedintele Băsescu. A-i sfida, înseamnă a-i jigni şi pe cei care i-au votat. Eu i-am votat şi nu vreau ca cineva să-şi bată joc de votul meu, mai ales că el se regăseşte în majoritatea parlamentară. Este dreptul meu să constat că sunt înşelat de către cei pe care i-am votat şi tot dreptul meu este să-i sancţionez, când voi fi chemat din nou la urne. Dar să mă desconsidere Băsescu şi o procuror celebru doar prin anonimat, aşa ceva nu pot accepta.
Mă simt jenat de faptul că, în aceste zile, mulţi dintre cei care i-au votat pe cei 322 de parlamentari, acceptă acuma să fie umiliţi şi terfeliţi în mod public că au votat nişte corupţi, nulităţi, oligarhi şi mai ştiu eu ce. Aşa să fie, poate chiar este, dar dreptul de a-i sancţiona ne revine numai nouă, celor care i-am votat şi nu altora. Preşedintele, procurorul general şi mai ştiu eu ce trepăduşi care prind osânză pe banul public sunt obligaţi să acorde Parlamentului şi parlamentarilor respectul cuvenit. Până când noi o să ne dezicem de ei. Prin vot democratic, aşa cum i-am ales.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Adomniţei n-a aflat nimic despre afacerile de la „A.T. Laurian”
Hoţii de flori au fost prinşi, dar numele lor rămâne secret
Consolidarea sediului Primăriei cere tot mai mulţi bani
„Satule, mândră Grădin㔠se apropie de start
Pregătirile pentru referendum intră în linie dreaptă
Ministrul Educaţiei ne-a promis campusuri şi şcoli de arte şi meserii
Ministrul Adomniţei îl vrea înapoi, la librali, pe Secrieru
Ministrul Orban promite o gară civilizată
Primarul s-a sensibilizat de cele ce se petrec în Centrul Vechi
Societăţi sancţionate, dar ţinute la anonimat
Referendumul reduce numărul orelor de curs
Se reia procedura de achiziţionare a unui sediu pentru Garda de Mediu
Elevi premiaţi pentru „Nonviolenţă în mediul şcolar”
Comentariu la comentarii (XCVI)
(Ioan Rotundu)
Deţinuţii din Iaşi îşi vor vizita colegii de suferinţă din Botoşani
Un alt proiectil găsit la Flămânzi
Poliţist de frontieră sancţionat
Şoferii tineri se urcă adesea beţi la volan
Protest
Horoscop
Citate şi cugetări din Eliade, Noica şi Cioran
Românul şi săritul muştarului
Salată mediteraneană cu ceapă
Goleşte cada cu apă
O casă pe cinste!
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă