Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10266
De la 07 Ianuarie 2003
92720293
Editorial

Vrerea unor politicieni de doi bani sau trei parale

  • Ioan Rotundu
  • 28 January 2008, 23:00
Ce se întâmplă în aceste zile de ianuarie prin mediul politic botoşănean a început să-mi provoace greaţă. Înţeleg că în goana după voturi, politicieni de doi bani sau trei parale sunt în stare s-o scuipe public şi pe maică-sa, aşa cum a procedat pe vremuri miliţianul Nicolau, care şi-a amendat mama că vindea flori în loc nepermis. Dar de la mizeria morală şi atmosfera de cloacă greu respirabilă care domină viaţa internă a unor partide politice să treci la atac asupra identităţii culturale a celui mai prestigios judeţ al României din acest punct de vedre, mi se pare o blasfemie de neiertat.
Despre ce este vorba? Doi consilieri locali, membri PRM, vor să scoată din titulatura unor instituţii culturale reprezentative nu numai pentru judeţ, ci pentru România, noţiunea „de stat”. Stelică Fasniuc şi Ştefan Mihai, pe motiv că finanţarea Teatrului de stat „Mihai Eminescu”, Filarmonica de stat Botoşani se face din bugetul local, denumirea acestor instituţii de cultură ar trebui să reflecte apartenenţa de instituţia finanţatoare şi nu rangul şi importanţa ei. Altfel spus, cei doi nu mai vor să avem teatru şi filarmonică cu rang de stat, ceea ce dă instituţiei greutate şi importanţă în imaginea internă şi internaţională, dă credibilitate şi forţă actului artistico-cultural.
Să ne amintim de perioada comunistă, când cei din Suceava luptau prin orice mijloace să aibă o filarmonică şi un teatru de stat, iar pentru că n-au reuşit, au încercat, prin influenţele politice ale vremii, să le mute pe ale noastre la ei. Unde erau atunci Ştefan şi Fasniuc?
Lui Bujor Prelipceanu, directorul Filarmonicii de stat „Moldova” Iaşi, nu-i este ruşine de titulatura instituţiei ce-o conduce, iar consilierilor locali ai Iaşului nici prin cap nu le-a trecut să încerce schimbarea denumirii. Cine ar îndrăzni în Capitala culturală a Moldovei să încerce să schimbe denumirea Teatrului de stat „Vasile Alecsandri” într-o altă denumire? Nimeni, pentru că ar fi linşat mediatic.
Teatrul de stat „Miahi Eminescu” şi Filarmonica de stat şi-au câştigat în timp un prestigiu cultural, au adunat un palmares care le face cinste, au o continuitate istorică. Prin schimbarea denumirii oficiale toate acestea îşi pierd continuitatea, îşi reduc valoarea. Să avem în vedere că denumirea lor actuală figurează în sute şi mii de documente oficiale din ţară şi străinătate, menţiuni care le conferă şi le recunosc existenţa istorică. Ştefan şi Fasniuc ne cer să renunţăm la toate acestea, numai pentru că ar putea stoarce nişte voturi care să le permită să rămână cu fundul înfipt în scaunul de consilier local încă patru ani de acum înainte.
Ruşinos este şi faptul că cei doi şi-au găsit adepţi. Spre exemplu, Traian Apetrei, actualul director al Teatrului de stat „Mihai Eminescu” este de acord cu scoaterea cuvântului „de stat”. Dar Apetrei este consilier local graţie PRM-ului, partid pe listele căruia a candidat şi speră să mai candideze. Poate că Apetrei, urmând linia directivă de privatizare ce-a aplicat-o la fostul ziar Clopotul, pe care l-a falimentat cu succes, vrea şi privatizarea teatrului.
Suntem În Uniunea Europeană. Vor apărea şi la noi teatre particulare, filarmonici particulare. Cu atât mai mult noţiunea „de stat” trebuie menţinută, pentru a se putea face o diferenţiere. Se numeşte Orchestra Operei de Stat din Viena şi nu altfel. Puţine municipii reşedinţă de judeţ din România se pot mândri cu denumirea de teatru şi filarmonică de stat. Iar celor care le au nici prin cap nu le-a trecut să le transforme importanţa din rang de stat în rang local. Noi le avem şi vrem să le distrugem. De ce?
Pentru că nişte pretinşi politicieni ce n-au nimic comun cu cultura vor să adune nişte voturi de partid. Culmea, aceşti pretinşi politicieni sunt membri PRM, partidul care are la bază doctrina naţionalistă şi care ar trebui să apere titulatura acestor instituţii, nu să le distrugă identitatea şi personalitatea culturală dobândită de-a lungul mai multor generaţii.
Cer botoşănenilor de bună credinţă să sancţioneze aspru, atunci când vor merge la vot, astfel de speculanţi politici care n-au nici un fel de respect pentru valorile culturale ce dau prestigiu judeţului, care nu mai au valori morale personale şi care au pierdut raţiunea bunului simţ. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Directorii deconcentratelor nu s-au trezit din amorţeală
Prima instruire din 2008 a referenţilor culturali
Macaleţi se crede deja primar de Botoşani
Funar va inspecta armata de candidaţi ai PRM Botoşani
Comentariul comentariilor (XXXVI)
(Ioan Rotundu)
Temerile lui Conţac s-ar putea să fie întemeiate
O(stafie) bântuie prin administraţia locală
Atenţie! au apărut doi specialişti pe probleme de cultură
el vor să reformeze cultura botoşăneană din temelii s-au găsit şi cozi de topor care să-i sprijine
Ştefan crede că a găsit un nou mijloc de a face rost de voturi
Sistem electronic de depunere a declaraţiilor
O nouă sesiune de finanţare a proiectelor de mediu
Doar cinci studenţi şi-au înfiinţat societate
S-a stabilit numărul gradaţiilor de merit
Profesorii fac tot felul de propuneri trăsnite
Hoţ îndrăgostit de pikamere
Spânzurat în beciul casei
Ţeapă sau greşeală omenească
Horoscop
Avocatul şi şarlatanul
Vrei să lucrezi pentru liderul pieţei financiare?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă