Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10601
De la 07 Ianuarie 2003
93843931
Editorial

Vulnerabilităţile lui Johannes Klaus

  • Ioan Rotundu
  • 2 June 2014, 23:00
Este tot mai limpede că Johannes Klaus va fi candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din toamnă. Altfel spus, va fi contracandidatul liderului PSD Victor Ponta. Despre vulnerabilităţile lui Victor Ponta voi comenta cu alt prilej. În editorialul de faţă voi încerca să punctez câteva puncte slabe ale lui Klaus, puncte care-l pot împiedica să câştige alegerile.
În primul rând că mulţi români, mai ales segmentul care ani la rând l-a susţinut pe Vadim Tudor, nu va accepta să voteze un etnic neamţ, chiar dacă acesta se prezintă drept onorabil cetăţean român. Numai că Klaus are sub onorabilitatea sa de român o mare problemă. El a solicitat şi primit cetăţenia germană. Ponta şi echipa sa vor pedala mult în campanie pe seama acestei duble cetăţenii şi trebuie să recunosc că va avea şi ceva succes.
Klaus se află în relaţii bune cu cancelarul Germaniei Angela Merkel. Dar se mai ştie că aceasta are o bună relaţie de colaborare cu preşedintele Rusiei Emil Putin. Există un risc major ca, ajuns preşedintele României, Klaus să aplece urechea spre Angela Merkel şi să blocheze orice demers de unire a României cu Republica Moldova. Mai ales că Merkel este deja cunoscută adversară a acestei reîntregiri teritoriale a României istorice.
Poate că Ponta nu-l va ataca sub acest aspect pentru că şi el este filo-rus. Dar ceilalţi candidaţi la preşedinţie o vor face şi încă într-un mod virulent. Ei vor face ceea ce Ponta nu-şi poate permite pentru că şi el este de partea lui Putin, adică nu doreşte această reîntregire teritorială.
Nici Departamentul de Stat al SUA nu pare a fi prea încântat de candidatura lui Johannes Klaus la funcţia supremă în stat. Ca preşedinte, Klaus va avea acces la multe secrete NATO. Cine le garantează americanilor că aceste secrete nu vor ajunge şi la Moscova? Klaus nu le poate garanta. Să ne amintim că serviciile secrete americane au ascultat-o ani în şir pe Angela Merkel despre tot ce a vorbit la telefon tocmai pentru că nu au avut şi nu au încredere totală în ea tocmai datorită relaţiei sale apropiate cu liderul de la Moscova.
Johannes Klaus este un tip calm, prea calm, adică are o puternică influenţă asupra caracterului său specifică ardelenilor. Într-o confruntare deschisă cu Ponta, care este şi un zeflemist, un miştocar fără scrupule, Klaus nu va avea spontaneitatea de a replica pe loc, rapid, şi cu acelaşi efect emoţional. El doar va suporta lovituri de imagine care-i vor uza în mod periculos imaginea publică.
Am meditat la aspectele de mai sus şi entuziasmul de a-l vedea pe Johannes Klaus preşedintele României mi s-a redus într-o mare măsură. Parcă tot mai potrivit adversar al lui Ponta ar fi fost Crin Antonescu şi el un zeflemist şi un pamfletar de marcă. Sincer să fiu nu ştiu dacă este bine ca Johannes Klaus să fie candidatul dreptei la Preşedinţia României sau ar trebui căutat un alt candidat. Nu mi-am format o părere în acest sens. Poate că o voi face mai târziu, când în spaţiul public vor apărea mai multe informaţii despre Johannes Klaus.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: ând lipseşte cerebralul
Anunț Urban Serv
DNA: Seful Politiei din Pantelimon, urmarit penal
PNL si PDL au anuntat ca vor fuziune rapida
Victor Ponta: PSD va vota pentru inca un mandat al lui Mugur Isarescu la BNR
Robert Kaplan: Rusia doreste sa creeze dificultati intre Romania si Ungaria
Senatul a respins arestarea preventiva a senatorului PSD Marius Isaila
Crucisatorul american USS Vela Gulf ajunge in Romania
Iohannis și Ponta doi pioni ai jocurilor ruso-germane?
,,Prietenii pompierilor”, pe podium
Corecție financiară aplicată Primăriei Botoșani ar putea fi recuperată
Botoşani: Bani pentru ,,Muzeul vieții cotidiene în comunism”
Nou aparat electronic care eliberează bonuri de ordine pentru cei care vor buletin
Portariuc caută înlocuitor la şefia DSPSA
Primarul de Unțeni, bun de plată!
Horoscopul zilei
Botoşani: Somații pentru rau-platnici de la operatorul de apă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă