Dezvăluirea publică precum că românilor li s-a vândut carne de porc infestată cu dioxină este, cred, rău cel mai mic pe care l-am aflat. Cât Gheorghe Ciubotaru s-a aflat în campania electorală la Botoşani, am discutat cu el în mai multe rânduri despre prezenţa eurilor în produsele alimentare importate din ţările Uniunii Europene, dar şi a eurilor incluse în reţetele produselor alimentare româneşti. În calitatea sa de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorilor Gheorghe Ciubotaru ştia multe despre consecinţele nefaste a acestor euri, dar s-a arătat foarte reţinut în a-mi explica de ce autorităţile româneşti, dacă ştiu de gradul ridicat al toxicităţii produselor alimentare prin folosirea eurilor, nu iau măsuri de interdicţie. A invocat raţiuni economice ce aparţin de reglementările de pe piaţa europeană. Am înţeles, analizându-i vorbele, că aceste raţiuni economice sunt de fapt afaceri extrem de profitabile ale unor persoane cu mare influenţă la nivel de Guvern. Aşadar, mâncăm produse toxice pentru ca o mână de criminali, că altfel nu pot fi numiţi cei care produc şi comercializeze astfel de produse, să se îmbogăţească peste noapte şi pe seama sănătăţii noastre.
Eu pun situaţia creată pe seama corupţiei la nivel înalt care a cuprins România. Încă din faza de negociere a intrării României în UE, persoane corupte şi incompetente din ministerul Agriculturii au acceptat toate cerinţele reprezentanţilor UE, fără a se gândi măcar o clipă la consecinţele dezastruoase asupra sănătăţii românilor. Locul acestor negociatori este după gratii, nu în fotolii ministeriale. De ce DNA-ul nu anchetează acum pe cei care au adus în România carnea infestată cu dioxină, fără a se efectua analizele de laborator impuse de lege? De ce ministerul Sănătăţii nu interzice în totalitate folosirea eurilor în producţia alimentară?
Se mira ministrul Nicolaescu cât de bolnavi sunt românii. Suntem bolnavi pentru că din 1990 încoace piaţa alimentară a abundat în produse ce conţin chimicale. S-a ajuns până acolo ca nişte neisprăviţi de medici veterinari să interzică vânzarea în hala de carne a cărnii de porc crescută în gospodăriile individule. Ne obligă să cumpărăm o carne putredă la culoare, provenită de la animate crescute tot după reţete chimice de furajare. Oprescu poate permite ca în Bucureşti să se revigoreze pieţele alimentare cu produse tradiţionale, produse în gospodăriile ţăranilor.
În piaţa din Botoşani nu este voie. Dar avem voie să mâncăm toate porcăriile ce poartă etichetă de rang european. Sper să prind vremea când aceşti neisprăviţi de pretinşi specialişti în medicina veterinară şi controlul produselor alimentare, care au scos produsele sănătoase de pe piaţă, să răspundă pentru faptele lor.
Mai ales că ei nu cumpără ce ne obligă să cumpărăm noi. Îi văd zilnic cum primesc, pe sub mână, pacheţele cu carne de la porc ţărănesc, cum se aprovizionează cu lapte, brânză, ouă, uneori fără a mai plăti, de la ţăranii pe care tot ei, apoi, îi amendează că n-au voie să vândă astfel de produse pe piaţă. S-a ajuns până acolo că s-a desfiinţat şi punctul de vânzare a păsărilor vii aduse de ţărani.
N-avem voie să mâncăm produse sănătoase, dar avem voie să ne otrăvim cu produsele ce ni le împing ei pe gât. Am votat pentru un nou parlament, pentru un nou guvern, dar nu i-am întrebat pe cei care ne-au cerut votul dacă vor mai continua să ne oblige să mâncăm chimicale. Poate că pe undeva ne merităm soarta şi vom continua să mâncăm produse de care câinii nici nu se ating. Suntem WC-ul Uniunii Europene pentru produsele alimentare de care ei nu se mai ating, de când au constatat că nu le mai putrezesc nici morţii. Părerea mea!