Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10984
De la 07 Ianuarie 2003
122896633
Editorial

Zornăit de cătuşe la uşa Bisericii

  • Ioan Rotundu
  • 5 May 2009, 23:00
Despre avariţia preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai Bisericii am scris, dar am fost înjurat de către cei care se cred posesorii de viitor ai Raiului. Despre degradarea actului de credinţă în sine, din cauza preoţilor care au transformat bisericile în scene sonorizate, de se aude slujba (mai ales la ţară) la un km distanţă de lăcaşul unde are loc, de nu mai are credinciosul intimitatea şi liniştea necesară rugăciunii am scris şi iar am fost înjurat. Despre dorinţa imediată de înavuţire a preoţilor, prin achiziţionarea unei maşini de lux, a unui apartament sau construcţia unei vile ori a unei monstruozităţi arhitectonice numită casă parohială, iar am scris şi tot cu înjurături şi blesteme m-am ales. Despre construcţia de biserici impozante prin fiecare cartier al oraşelor, pentru a se crea parohii preoţilor cu relaţii în tagma bisericească am scris, dar n-a folosit cui trebuia.
În aceste zile s-a consumat un eveniment care a atras asupra Bisericii Ortodoxe Române o mare ruşine. Una dintre înaltele feţe bisericeşti ale BOR a prezentat credincioşilor adevărata sa faţă: cea a unui corupt de rând şi ordinar, care s-a lepădat de Dumnezeu şi s-a însoţit cu satana. Mă refer la Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie. Ispitit de „satana”, care i s-a înfăţişat sub forma unor reporteri de la cotidianul România liberă, arhiepiscopul s-a arătat dispus să comercializeze harul preoţiei, nerezistând ispitei ochiului dracului, adică foşnetului plăcut al teancului cu euro. Dar să facem cunoştinţă cu această înaltă faţă bisericească, după care să facem o cruce largă şi să ne scuipăm în sân, luând act cam ce fel de persoane se află în slujba Domnului şi căreia creştinii de rând îi sărută dreapta cu multă evlavie.
Pe numele mirean de Macedon (Teodosie) Petrescu, arhiepiscopul s-a născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Gheorghiţeni, judeţul Suceava, ca fiu al lui Procopie Petrescu şi Elisabetei Petrescu. Este doctor în teologie şi profesor universitar, Decan al Facultăţii de Teologie Ortodox㠖 Constanţa. Tocmai sub aspectul calităţii de decan s-au gândit reporterii să-l abordeze, aflând că părintele este unul dintre cei care, pentru arginţii lui Iuda, se leapădă repede de credinţa în Domnul şi îndeplineşte iute dorinţele de căpătuială pe seama Bisericii ale mirenilor, prin acordarea de ranguri preoţeşti.
Arhiepiscopul Teodosie, ca multe înalte feţe bisericeşti, în 1987 a semnat angajament de turnător la Securitate şi s-a avut bine cu demnitarii comunişti ai vremii. Iar activitatea de turnător a desfăşurat-o sub pseudonimul Porcu Macedon, cum singur a recunoscut. Şi tot ca o înaltă faţă bisericească căzută pradă păcatelor omului de rând, în special avariţiei, s-a înfruptat din banii publici, neplătind la stat obligaţiile fiscale rezultate pe seama salariilor preoţilor, datoria creată ajungând la peste 24 miliarde lei vechi, de s-a ajuns la executarea silită. În schimb, în apropiere de localitatea natală, la Dorna Arini, a ridicat o mândreţe de mănăstire şi un arhondaric cu 40 de camere de lux, unde cazarea se plăteşte la tarif de hotel.
Să mai adăugăm faptul că arhiepiscopul Teodosie n-a stat deoparte de politică, el fiind un aprins susţinător al PSD-ului şi al lui Adrian Năstase. Să luăm aminte acest lucru, pentru că îndată ne vom desluşi şi de ce.
Cu o astfel de carte de vizită construită ca faţă bisericească, cu renumele care i s-a dus că, în schimbul unor sume de bani, arhiepiscopul te face student la facultatea unde este decan şi apoi preot, pentru nişte reporterii isteţi este mană cerească. Aşa s-a ajuns ca reporterii de la România liberă să-l contacteze, prezentându-se drept credincioşi dornici să îmbrace haine preoţeşti. Iar preţul negociat a fost de 3000 euro, pus nişte mici atenţii de câteva zeci de milioane de lei. Reporterii au înregistrat negocierea, ca să nu fie dubii asupra probelor, şi au publicat totul. Imediat cei de la Parchetul Tribunalului Constanţa s-au sesizat din oficiu şi l-au luat pe Înalt Prea Sfinţitul Teodosie la cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals. Aşa s-a ajuns ca arhiepiscopul Teodosie să fie primul înalt ierarh ortodox din istoria Bisericii Ortodoxe Române cercetat penal.
Tocmai sesizarea din oficiu a procurorilor îmi dă mie de gândit. Musai aici, pe lângă satana, şi-a mai băgat coada şi politicul. Iar gândul mă mai duce şi la omul cu privirea încruntată şi adânc iscoditoare, nimeni altul decât Patriarhul Daniel. Prea repede s-a lepădat patriarhul de arhiepiscop, lăsându-l în seama judecăţii mirene a procurorilor, pentru că la rangul bisericesc al lui Teodosie, el nu poate fi judecat decât de către Consiliul patriarhal, sau cum s-o fi numind, ferindu-se astfel Biserica de ruşinea care, iată, în cazul de faţă n-a întârziat să-şi facă prezenţa pentru mult timp de acum înainte.
Mai cred că prietenia arhiepiscopului cu PSD-ul şi Năstase a deranjat pe cineva. Pe cineva care priveşte marea nostalgic şi de pe uscat. Scenariul cu reporterii pare şi el regizat de o mână de meseriaş, că nu se intră aşa uşor la un arhiepiscop şi mai ales să negociezi un rang preoţesc, când nu eşti cunoscut.
Cert este că lăcomia l-a pierdut pe arhiepiscop, Biserica s-a ales cu o mare ruşine, iar eu aştept un nou rând de blesteme şi înjurături, că cele anterioare s-au învechi şi şi-au pierdut din puteri. Amin!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Nu va accepta funcţii de conducere şi nu va alege un preşedinte comunist
Proiect de rezoluţie care condamnă regimul comunist de la Chişinău
Supraponderală dusă la spital de către pompieri
Numărul şomerilor angajaţi de primărie va fi limitat la 30
Elev bătut de un bărbat aflat în conflict cu tatăl acestuia
De joia viitoare, piaţa din Frumuşica va funcţiona în spatele primăriei
Bicicleta buclucaşă
Cine-i oferă o vilă?
PROGRAM TELE'M MIERCURI 6 Mai
Încep emoţiile pentru candidaţii la funcţia de director de deconcentrate
Psihiatrii cred că dacă nu ai caracter, eşti bun de politician
Socoteala lui Ivănescu din birou nu se prea potriveşte cu ce-i în tramvai
Persoană neidentificată găsită carbonizată într-o cabană
Ţigănci prinse la furat ziua în amiaza mare….
Delicatesă de curcan ca pe Crişuri
Oftalmologul Oprişanu s-a întors la „prima dragoste”
Şase directori de şcoală, dovediţi superficiali
Trei directori de spitale au fost demişi
Legea unică a pensionării nu va afecta majorările stabilite pentru la toamnă
Profesorii şi-au luat adio de la majorările salariale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog