Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14640
De la 07 Ianuarie 2003
118433954
Editorial

aler Dorneanu pregăteşte albirea lui Dragnea

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2017, 23:00
Preşedintele Curţii Constituţionale pregăteşte intens albirea dosarului penal în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat pentru fraudarea alegerilor la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu care a avut loc în 29 iulie 2012.
Într-un comentariu al meu anterior am atras atenţia că la Curtea Constituţională se tergiversează luarea unei decizii privind contestaţia introdusă de către Avocatul Poporului Victor Ciorbea împotriva art. 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, articol care interzice ocuparea funcţiei de premier de către o persoană condamnată.
Cum Liviu Dragnea a fost condamnat în Dosarul „Referendumul” la doi ani închisoare cu suspendare, el n-a putut ocupa mult râvnita funcţie de premier, mulţumindu-se să fie premierul din umbră, adică de facto, în timp ce Sorin Grindeanu este de jure. Victor Ciorbea a introdus la CCR contestaţia sa, pe motiv că acel articol ar fi neconstituţional sub aspectul că încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în luna ianuarie a.c. De atunci, la Curte s-au dat două termene de judecată dar de fiecare dată s-a recurs la o nouă amânare.
De ce? Pentru că pe rolul instanţei de judecată, mai exact la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se află contestaţia lui Liviu Dragnea împotriva condamnării sale în Dosarul „Referendumul”. Este vorba de o cale de atac extraordinară. Apoi, tot la ÎCCJ se află în curs de judecată dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual.
Strategic, Valer Dorneanu a aşteptat ca în aceste două dosare să se dea o soluţie, după care să se pronunţe şi Curtea cu privire la contestaţia lui Ciorbea. Socotelile lui Dorneanu au fost încurcate de către judecătorii de la ÎCCJ. Ultima amânare a Curţii a fost pentru 15 februarie dar judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, unde a introdus Dragnea contestaţia privind condamnarea din Dosarul „Referendumul” şi-au declinat competenţa în favoarea ÎCCJ. Urma ca judecata să se producă înainte de 15 februarie dar judecătorii, întruniţi în complet de 3, au considerat să-şi decline şi ei competenţa în favoarea unui complet de judecată format din 5 judecători ceea ce a dus la o amânare cu termen de judecată stabilit ulterior.
Nici în dosarul al doilea judecătorii de la ÎCCJ nu s-au pronunţat, stabilind un nou termen pentru 28 martie. Aşa că preşedintele Valer Dorneanu şi-a văzut date peste cap socotelile, fiind nevoit să amâne judecata pentru 4 aprilie, adică după termenul din 28 martie.
Ce vrea de fapt preşedintele Valer Dorneanu? Dacă Dragnea pierde contestaţia la condamnare, atunci riscă să fie încarcerat după condamnarea din al doilea dosar pentru că devine recidivist. Curtea Constituţională nu-l poate albi de condamnare dar poate declara neconstituţional art. 2 din Legea 90, aşa cum a cerut Avocatul Poporului.
Declarat neconstituţional articolul buclucaş, preşedintele Iohannis nu mai are niciun motiv să refuze numirea lui Dragnea ca premier. Dacă continuă să refuze, va fi imediat suspendat prin aplicare planul lui Nicolicea, acela ca Tăriceanu să devină preşedinte interimar, să-l numească pe Dragnea premier şi să se răfuiască cu procurorul general Augustin Lazăr şi Codruţa Koveşi de la DMA. Eliminaţi şi aceşti doi, nici un judecător nu va avea curajul să-l condamne pe Dragnea în al doilea dosar sau să nu-l achite în recurs.
Preşedintele Iohannis, ambasadorul SUA la Bucureşti, cei din conducerea UE şi Comisia Europeană ştiu că un asemenea plan poate fi pus în practică peste noapte, motiv ca să tot facă declaraţii de susţinere pentru Augustin Lazăr şi Codruţa Koveşi.
Numai că Dragnea este de un cinism ieşit din comun. El nu se va împiedica de opoziţia acestor factori externi, nu va ţine cont de ameninţările lor sau de riscurile enorme asupra economiei româneşti. El vrea să fie premier şi scăpat de orice dosar penal, aşa cum vrea şi Tăriceanu. Treburile murdare se fac cei doi mari demagogi ai PSD-ului, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae iar ministrul Justiţiei Tudorel Toader, un carierist înrăit, se va ocupa de procurorul general şi Koveşi.
Dragnea, Tăriceanu, ministrul Toader, demagogii Nicolicea şi Nicolae au convingerea că de vor fi proteste de stradă, amploarea lor nu va mai fi cea care a fost în ianuarie – februarie iar dacă treaba murdară va fi dusă la bun sfârşit, în faţa faptului împlinit spiritele se vor calma.
Dacă la termenul din 28 martie Dragnea va fi condamnat, în 4 aprilie preşedintele Curţii Valer Dorneanu va decide şi el în favoarea lui Dragnea, declarând neconstituţional articolul cu pricina, albindu-i drumul spre Palatul Victoria. Condamnat, Dragnea are drept la recurs, ceea ce va lungi cu câteva luni de zile finalitatea în acest dosar, timp în care va putea pune în aplicare planul lui Nicolicea. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in domeniul serviciilor conexe distributiei de gaze
Cum va arata economia Romaniei in urmatorii 10 ani?
Companiile pot creste sustenabil cu circa 5%. Daca ne dorim cresteri mai mari ale PIB, initiativa ar apartine autoritatilor, nu firmelor (studiu BNR)
Pe piata masinilor noi deja se inregistreaza diminuari
la anumite modele care sunt puternic concurate de masinile second hand din import
ANAF Botoşani: În atenţia contribuabililor – facilităţi fiscale deosebite
Imagini cu momentul in care arhitecta din Constanta a fost aruncata de pe podul Westminster
Guvernul vrea sa construiasca fabrici si uzine de stat si sa le privatizeze.
Cum va functiona fondul-mamut de dezvoltare si investitii al Romaniei
Primăria Botoşani: Comunicat de presă
Scrisoare deschisă către Consiliul Judeţean Botoşani şi Primăria Mileanca
Drepturile europenilor din M. Britanie, inclusiv ale romanilor, prioritatea UE in negocierile pentru Brexit.
Ce vrea sa obtina Bruxellesul, dupa “divortul” de Londra
Un fost parlamentar rus, Denis Voronenkov, care se refugiase in Ucraina, a fost ucis in centrul Kievului
Sondaj surpriza in Germania:
sustinerea pentru UE a ajuns la maximul ultimilor 25 de ani
Horoscopul zilei de 24.03.2017
Bancul zilei: Strategia spermatozoizilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă