Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10500
De la 07 Ianuarie 2003
122582439

Educaţia din faţa blocului

  • 14 September 2010, 23:00
Uitati-va in jur: va plac toti “copiii” din generatiile nascute inainte de ’85? Va place cum au ajuns, ce fac? Putem cuantifica aspectul “toti s-au capatuit, au ajuns ceva, cineva in societate?”. Eu n-as inclina balanta nici ca sunt majoritari buni, nici majoritar rai. Nici ca surclaseaza generatia noua, nici ca au fost surclasati de parintii nostri. Si nu vreau sa aud ca am fost stricati de “democratia SUA” – pentru ca pana a intrat la noi jeans-ul, Cola si Mortal Kombat 3, eram deja maturi emotional si fizic. Noi cel mult am baut cola la dozator TEC – in pauza de fotbal. - Vezi aici articolul care a generat un asemenea comentariu-reactie
Eram micut, sa fi avut 7-8 ani, cand am primit o pereche noua de pantofi, de piele. Pe vremea lui Ceausescu, era genul de pereche de pantofi “de buna” – adica meniti a fi purtati de Pasti, Craciun, revelion si ziua de nastere. Evident ca am iesit cu ei afara din prima (obisnuiam sa rup hainele noi la fotbal sau sarind un gard – din prima zi de existenta).
Am iesit cu patura “langa bloc” in parc, pe iarba. Ne-am descalatat si ne jucam “prin preajma” – pe la leagane, pe sub copaci, mai departe, mai aproape. Fiind ocupat cu joaca, am uitat complet de pantofi. Cand a venit mama acasa si a trebuit “sa ma incalt” si sa plec – cineva imi furase pantofii. Cred ca pana mor o sa-mi amintesc pantofii aia – care mi-au fost cei mai dragi vreodata.
Multi ani dupa – acum cateva luni mai precis, mi-am cumparat ceva “pantofi sport” de la Adidas, pentru alergarile mele. Era un model foarte frumos, eram foarte incantat de ei, a fost genul de pereche “dragoste la prima vedere” plus ca ma simteam extraordinar in ei la alergare ). Am facut cu ei prima tura – 10km, dupa care au disparut fara urma. Nu pot sa-mi amintesc deloc ce am facut cu ei. Nu am reusit sa ii mai gasesc. I-am pierdut. Sunt irecuperabil.
Eu cred ca doar ne face noua placere sa ne amintim de copilarie. Sunt si acum multi copii care se joaca foarte frumos – as putea sa dau cateva exemple daca vreti.
Insa pun o alta intrebare: copii de 5-10 ani in ’85 – cati ani au acum? 30-35 de ani? Uitati-va in jur: va plac toti “copiii” din generatia asta? Va place cum au ajuns, ce fac? Putem cuantifica aspectul “toti s-au capatuit, au ajuns ceva, cineva in societate?”. Eu n-as inclina balanta nici ca sunt majoritari buni, nici majoritar rai. Nici ca surclaseaza generatia noua, nici ca au fost surclasati de parintii nostri. Si nu vreau sa aud ca am fost stricati de “democratia SUA” – pentru ca pana a intrat la noi jeans-ul, Cola si Mortal Kombat 3, eram deja maturi emotional si fizic. Noi cel mult am baut cola la dozator TEC – in pauza de fotbal.
Din pacate – se vede pe multi dintre noi “educatia de fata blocului”. Asa cum spunea cineva, am fost lasati de capul nostru in fata blocului, dar numai unii dintre parintii se uitau la rezultate si mai “corectau” ici colo. Multi dintre cei din jurul meu, dupa ce am trecut de 10 ani, au inceput cu fumat, furat, injurat, lipsa de respect, batjocorirea batranilor si a celor mai slabi (fizic sau psihic), glumele perverse pe seama fetelor de la bloc, pokerul si rummy-ul pe bani, alcool, etc. Si nu aveam decat un video, 5 canale TV si nici un internet.
Am trecut si eu prin etapa asta, in care mi-am adus aminte de viata in momentele ei placute: cand aveam toti 5 ani si eram cat de cat “puri” si nu se vedeau diferentele “sociale si intelectuale” – sau cand eram student si uitam ca toti cei care ma inconjoara sunt studenti – dar lumea in afara campusului universitar nu arata/nu gandeste asa – nu are aceleasi preocupari.
Socul acesta l-am resimtit cand m-am mutat din campusul universitar – din mijlocul a 12.000 studenti, care buni sau rai, erau totusi mai “deschisi” si tineri, cu o conceptie de viata apropiata de a mea, sa zicem – si m-am mutat intr-un simplu cartier in Bucuresti, in “lumea de acolo”, unde aveai din nou vecini din toata “plaja” sociala. Si acolo gandurile n-au mai fost aceleasi. Apoi am constientizat: din 22 milioane de romani, cati erau ca cei 10.000 studenti din Regie? Si am incetat sa mai gandesc ceva de genul “ma, cum e tara asta atat de jos, ca uite cati oameni buni ma inconjoara”.
Cam asa si cu copilaria noastra. A fost frumos, traiam in natura – dar unde au ajuns cei din “fata blocului”? Cu cati din cei cu care v-ati jucat in “fata blocului” “Flori, fete, filme sau baieti” ati putea avea acum o conversatie macar decenta? Cat despre mine – eu ii multumesc lui Dumnezeu (daca era intamplare,
multumeam intamplarii) ca pot sa-mi cresc copilul intr-o tara (inca) frumoasa, un loc unde am fost impreuna sa culegem cirese din copac, ne-am manjit la gura ca porcii, ne-am pus cercei din cirese gemene cu codita legata – la sfarsit am lasat banii cuveniti pe masa (in “camp”) si am plecat.
Asa e in unele tari: multi “fermieri” isi lasa o masa si un cantar in fata “campului”, te servesti cu ce poftesti, lasi banii cuveniti si pleci mai departe. Fara paznic, fara camera de luat vederi. Deocamdata sunt un fericit ca ma pot juca cu fetita mea jocurile copilariei mele. Sunt putine locuri in lume in care mai poti face asta cu atata usurinta, iar Romania nu pare unul din acele locuri – dar atentie, in special in orasele mari (ex. Bucuresti). Asa cum am mai spus, cati v-ati muta intr-un oras de 30.000 locuitori ca sa oferiti viata asta copiilor vostri?
Agenţia de ştiri HotNewes

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, miercuri, 15 septembrie
Invitaţie la un mare eveniment agricol al judeţului Botoşani
Bancul zilei: Tăcerea episcopului
Un radical american, autointitulat "Osama bin Laden creştin"
a fost arestat de FBI
De pesate 15 ani se tratează cu ceai de păducel
Petru Bogatu: A cui, totuşi, este Publica TV?
COMUNICAT DE PRESA - Oficiul de Poştă
Participaţi la Sǎptǎmâna Mondialǎ a Spaţiului Cosmic: 4-10 Octombrie 2010
Flutur, albeaţa din ochii social-democraţilor
Abandonaţi în evul mediu
Ioan Rotundu
Conducta de apă de la Leorda, „victima” alunecărilor de teren
Săptămâna Mobilităţii Europene la Botoşani
Adolescenta fugită dintr-un centru de plasament şi prinsă de jandarmi
Oierii unguri vin în transhumanţă la Târgul de la Popăuţi
Alegeri în UNPR
Senatorul Câmpanu bravează pe seama coplăţii din sistemul sanitar
Protecţia Copilului are de acum şi director economic
Comuniştii portocalii din IŞJ crează diversiuni pe seama profesorilor
aceasta pentru a masca dramele produse părinţilor şi mai ales elevilor
Farmaciştilor iar li se promit bani pe plăţile restante
Condiţie lingvistică pentru şeful DSP
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog