Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6409
De la 07 Ianuarie 2003
122892058

Educaţia din jurul grătarul

  • 16 August 2013, 23:00
Fără îndoială că pentru oricare dintre noi sfârşitul de săptămână petrecut în jurul grătarului este cea mai mare plăcere. Aşa se face, că în fie zi de sâmbătă sau duminică, botoşănenii, pe jos sau cu maşina, caută un loc de refugiu pentru a pune în funcţiune grătarul. Iar astfel de locuri, de obicei amplasate în mijlocul naturii şi sub margine de pădure, au apărut unde nici nu te aştepţi.
În acest an, la modă, pare a fi poalele pădurii Zăiceşti, de-o parte şi de alta a şoselei, unde poţi vedea grătare încinse, femei dezbrăcate pentru plajă, copii cu puţa goală, simandicoşi aşezaţi la o măsuţă trepiedă şi jucând şah ori table.
Dar tot atractive au devenit şi zonele din preajma păduricii ce acoperă discret mănăstirea Zosin. Aici apare şi o problemă. Pentru călugării ce sunt nevoiţi să privească pe furiş la femeile şi adolescentele despuiate, care fac poştă la sticla cu bere Burger şi trăgând cu nesaţ din ţigară, după ce-şi moaie buzele în cafeaua din paharul de plastic de unică folosinţă. Mai sus de Zosin se află pădurea Draxinilor. Dacă faci la stânga, pe drumul pietruit ce duce la Draxini, după nici un kilometru ţi se deschide o poiană largă. Pe sub marginea pădurii ai să vezi înşiruite alte grătare, cu alţi poftitori de a-şi petrece timpul liber în mijlocul naturii. Numai că aici, de femeile şi fetişcanele despuiate se bucură ochii ciobanilor de la stânele din preajmă.
Am enumerat numai câteva din locurile unde botoşănenii obişnuiesc să-şi petreacă sfârşitul de săptămână. Toate aceste locuri, aflate la diferite distanţe unul de altul, au ceva în comun. Mizeria pe care petrecăreţii o lasă în urma lor. Pet-uri, pahare din plastic, şerveţele, pungi de plastic, resturi alimentare, cutii goale de muştar etc.
Dacă pleci ultimul, sau treci pe acolo într-o zi de luni, poţi să-ţi delectezi ochii cu aceste dovezi ale civilizaţiei moderne, ce au devenit dovezi indubitabile ale iresponsabilităţii civice faţă de protecţia mediului înconjurător. Sunt dovezi ale unei civilizaţii materiale ce s-au transformat în dovezi ale lipsei conştiinţei civilizate.
N-am observat ca aceste lacune de educaţie să-i fi stânjenit cu ceva pe cei aşezaţi în jurul grătarului şi perpelindu-se la degete, în timp ce înfulecau micul, cârnaţul sau fleica. Dimpotrivă, i-am văzut guralivi, plini de viaţă şi chiar cu chef. Acum m-am limitat numai la a scrie. De voi mai avea prilejul, voi folosi fotografia ca dovadă. Se zice că ajută! (Lucullus)
JD 6.07.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Măritişul Alinuţei
Să învăţăm de la bulgari
Şarlatani profesionişti
Poştaşi din toate unităţile, sprijiniţi-mă! A sunat ordinul directoarei Marin
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog