Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
486
De la 07 Ianuarie 2003
124631031

Efectele crizei financiare în Europa: a crescut rata de sinucideri şi de boli rare

  • a scăzut numărul de accidente rutiere
  • 27 March 2013, 23:00
Masurile de austeritate introduse de guvernele europene in incercarea de a rezolva problema datoriilor au dus nu doar la intrarea continentului in recesiune, ci si la aparitia unor boli rare in Europa si la cresterea numarului de sinucideri, potrivit rezultatelor unei cercetari citate de revista "Time". Cele mai multe probleme medicale au aparut in acele tari unde s-au realizat cele mai importante reduceri ale cheltuielilor publice, respectiv Grecia, Spania si Portugalia.
Studiul, prezentat miercuri in publicatia medicala "Lancet", a indicat faptul ca, de la inceputul crizei financiare in 2008, serviciile publice medicale si de asistenta sociala din intreaga Europa au fost confruntate cu taieri bugetare, diminuarea tratamentelor medicale si introducerea unuor masuri nepopulare (printre care taxa de utilizare a serviciilor spitalicesti).
"Masurile de austeritate nu au rezolvat problemele economice si, mai mult, ele au creat probleme mari in ceea ce priveste sanatatea", a declarat Martin McKee, profesor de Sanatate Publica Europeana la London School of Hygiene and Tropical Medicine, cel care a condus cercetarea.
McKee a afirmat ca inrautatirea starii de sanatate a fost determinata nu doar de somaj, ci si de lipsa unui sistem de asistenta sociala pentru cei in dificultate. "Oamenii au nevoie de speranta ca guvernul ii va ajuta sa treaca prin aceasta perioada dificila", a adaugat profesorul.
Potrivit rezultatelor studiului, tarile care au realizat cele mai mari reduceri bugetare - si anume, Grecia, Spania si Portugalia - au intampinat cele mai mari probleme medicale.
McKee a afirmat ca, in special, Grecia se confrunta cu mari dificultati. Bazandu-se pe statistici guvernamentale, cercetatorii au descoperit ca rata sinuciderilor in 2011 a crescut cu 40% compartativ cu anul precedent. Anul trecut, guvernul de la Atena a raportat si o crestere exponentiala a numarului de persoane infestate cu HIV in randul consumatorilor de droguri. Acest lucru a fost determinat in parte si de faptul ca dependentii au folosit seringi contaminate, dupa ce autoritatile au renuntat la programele prin care ofereau seringi de unica folosinta persoanelor dependente.
De asemenea, in ultimii ani, Grecia s-a confruntat cu cazuri de malarie, virusul West Nile si febra tropicala. "Nu sunt boli pe care ne asteptam, in mod normal, sa le vedem in Europa", a declarat Willem de Jonge, director general al organizatiei Medecins Sans Frontieres din Grecia.
In 2011, organizatia a ajutat Grecia sa elimine un focar de malarie ce a aparut dupa ce autoritatile au abandonat programele de stropire pentru a elimina tantarii.
"Exista o dorinta puternica din partea guvernului de a raspunde (problemelor de sanatate). Problema o reprezinta lipsa de resurse", a afirmat de Jonge.
Asistenta medicala, tot mai precara.
Revista "Time" citeaza si declaratiile unor spanioli, intervievati la Hospital Clinico San Carlos in Madrid. Acestia s-au plans in legatura cu deteriorarea asistentei medicale.
"Reducerile sunt vizibile in multe locuri", a declarat Mari Carmen Cervera, o asistenta medicala somera. Mama ei a fost initial internata in spital pentru o afectiune cardiaca serioasa, care a necesitat operatia. Cervera afirma ca mama ei a fost externata prea devreme si a trebuit sa fie internata din nou dupa ce intr-o noapte a avut probleme cu respiratia.
"Atunci cand era internata, nu a fost spalata cum trebuie de catre personal, asa ca a trebuit sa fac eu asta. Cred ca ceea ce s-a intamplat mamei mele a fost o consecinta a neglijentei si voi depune o plangere oficiala imediat ce mama va putea sa vina acasa", a spus Cervera.
Hans Kluge, de la biroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a sfatuit tarile sa nu implementeze reforme medicale radicale in timpul crizei economice.
"In fiecare sistem de sanatate, exista locuri de unde se poate taia", a afirmat oficialul, recomandand guvernelor sa inceapa prin masuri simple, precum achizitionarea de medicamente generice sau eliminarea paturilor de spital inutile.
"Time" precizeaza ca echipa de cercetatori condusa de McKee a descoperit ca nu toate tarile inglodate in datorii au probleme cu sanatatea. In ciuda pierderilor masive din sectorul bancar pe care le-a suferit, Islanda a respins un acord de salvare propus de Fondul Monetar International. Cercetarile au demonstrat ca nu a existat o crestere a numarului de sinucideri in tara nordica, iar populatia ar putea fi chiar mai sanatoasa decat in momentul declansarii crizei. Acesta ar putea fi rezultatul faptului ca marile lanturi de restaurante fast-food au parasit Islanda din cauza cresterii costurilor la alimente.
Studiul a mai indicat o reducere a numarului de accidente rutiere, ca urmare a faptului ca tot mai multi soferi au renuntat la masinile personale si au ales transportul public. Lucrul a dus la o scadere a donatiilor de organe si o reducere a numarului de transplanturi efectuate, in special in Spania si Irlanda.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ungurească
Gastronomie: Ficat cu unt şi lămâie ( a la meuniere)
În ţară situaţia este dezastruoasă
dacă vom plăti salariile şi pensiile, să fim fericiţi!
Mă mut cu cortul acolo şi tot o termin
O porţiune din Zidul Berlinului a fost demolată în creierii nopţii
Botoşani: Consilierii municipali chemaţi, astăzi, să legalizeze o măgărie
Cipru kaput, urmează România
Ioan Rotundu
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Azi, Carrefour deschide în cadrul Mall un supermarket
Mult contestatul Mihai Sârbu rămâne director
Botoşani: Primăria a făcut o afacere proastă, dacă nu cumva dubioasă
Cereri pentru afaceri pestriţe în Centrul vechi
Oferta primarului Portariuc a prăbuşit chiriile din Centrul vechi
spaţiile proprietate privată sunt părăsite
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog