Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26327
De la 07 Ianuarie 2003
122911976

Einstein rămâne „viu” şi post mortem

  • teoria sa nu a fost infiormată
  • 19 October 2011, 23:00
In urma cu aproape o luna, rezultatele unui experiment stiintific au pus pe jar comunitatea stiintifica internationala: viteza luminii a fost depasita de o particula subatomica, neutrinul. Un cercetator independent de la Universitatea din Groningen, Olanda, dr. Ronald van Elburg, sustine insa ca pozitia satelitilor GPS, utilizati pentru calcularea vitezei cu care au calatorit neutrinii, raportata la Pamant, a cauzat eroarea care a sugerat ca aceste particule ar fi putut depasi viteza luminii, scrie International Business Times.
Echipa OPERA (Oscillation Project with Emulsion tRacking Apparatus) de la laboratorul Gran Sasso din Italia a afirmat ca particulele subatomice lansate de la CERN au calatorit cu 64 de nanoseconde mai repede decat viteza luminii. Viteza a fost confirmata in urma a 15.000 de experimente, iar oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca teoria relativitatii formulata de Albert Einstein ar putea contine erori.
Teoria spune ca nicio particula care are masa nu poate depasi viteza lumii, celebrul "E=mc2", deoarece acest lucru ar presupune o cantitate infinita de energie.
Posibilitatea ca neutrinii sa depaseasca aceasta viteza ar fi rasturnat unul dintre fundamentele fizicii moderne iar anuntul a fost intampinat cu foarte mare scepticism de comunitatea oamenilor de stiinta. Chiar si membrii echipei OPERA au exprimat aceleasi indoieli si au invitat cercetatori independenti sa analizeze rezultatele.
Printre zecile de teorii care au aparut de la inceputul experimentului, cea a doctorului van Elburg pare sa se bucure de cea mai mare popularitate.
Experimentul a constat in urmatoarele: neutrinii produsi la CERN au fost lansati la 730 km distanta, pana la laboratorul Gran Sasso, fiind inregistrate momentele de plecare si de sosire. Pentru a mentine cele doua ceasuri sincronizate, echipa s-a folosit de satelitii GPS, care transmiteau semnale de pe orbita. Aici, spune van Elburg, lucrurile se complica.
Teoria cercetatorului olandez, publicata in data de 12 octombrie, se concentreaza pe importanta miscarii relative a ceasurilor de pe pamant fata de cea a ceasurilor satelitilor GPS. Satelitii folositi in acest experiment orbitau pe o traiectorie vest-est care corespunde, in mare, traiectoriei neutrinilor dinspre Elvetia spre Italia.
Potrivit lui van Elburg, deoarece detectorul de la San Grasso, ca si restul Italiei si intreaga suprafata a Pamantului, de altfel, se apropia de trecerea pe sub satelit, distanta pe care neutrinii urmau sa calatoreasca era mai scurta in functie de ceasul satelitar.
"In cadrul de referinta al ceasului, pozitiile sursei si ale detectorului se schimba, si din perspectiva ceasului detectorul se misca spre sursa", spune van Elburg. Prin urmare, "distanta parcursa de particule asa cum este ea observata de ceas este mai scurta decat distanta care separa sursa de detector pentru ceasul de referinta" aflat pe Pamant, explica acesta.
Rezulta astfel o discrepanta de 32 de nanosecunde, spune van Elburg, iar alte 32 de nanosecunde apar din cauza ca erorile au avut loc la ambele laboratoare.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Viol civilizat
Reţeta zilei: Curcan umplut
CSM a exclus din magistratură două judecătoare
ele au emis decizii care ţin loc de contracte vânzare-cumpărare fără să verifice actele
Oferă un premiu de 250.000 de lire pentru cea mai bună soluţie de ieşire din Zona Euro
Grecia dă în clocot
125.000 de oameni demonstrează impotriva noului plan de austeritate
Sulfina Barbu vrea indexare a pensiilor cu 6,5% în medie pentru 2012
CE a efectuat inspecţii la mai multe bănci europene
ele sunt suspectate de manipularea Euribor
Chinezii au cale liberă la secretele reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Georgescu continuă să ciurui asfaltul proaspăt turnast
Tinerii PDL-işti botoşăneni trimit cărţi peste Prut
Marcu cere lui Emil Boc să demisioneze
Buhăianu a cerut bani pentru profesori
Dorohoi: Primarul PSD Alexandrescu împarte cartofi la săraci
să fie semnalul începerii de către PSD a campaniei electorale?
Botoşani: Pentru USL, interesele de partid primează intereselor judeţului
medicii cer comasarea, liderii USL o refuză
Profesorii vor urmări elevii cum folosesc Internetul
DSP poate aplica amenzi societăţilor comerciale
Directorii de şcoli numesc comisiile de examinare
Medicii de familie au câştigat procesul cu CAS Botoşani
Şase deputaţi botoşăneni trădători de neam
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog