Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29238
De la 07 Ianuarie 2003
93569011
Elena Băsescu:

Solicit autorităţilor din România să elaboreze un Cod de Conduita pentru mass-media

  • 22 May 2013, 23:00
Europarlamentarul PDL Elena Basescu a afirmat in plenul Parlamentului European ca autoritatile romane trebuie sa elaboreze un cod de conduita pentru mass-media, asa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene, relateaza Mediafax.
Ea a luat marti cuvantul in dezbaterea referitoare la adoptarea rezolutiei PE privind libertatea mass-media, bazata pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber.
Elena Basescu a aratat ca sustine raportul Weber deoarece considera si ea ca "defaimarea nu ar trebui incriminata in Statele Membre" ale UE, dar si ca trebuie elaborate standarde profesionale si coduri etice la nivel national pentru jurnalisti.
"O mass-media independenta trebuie sa fie impartiala si obiectiva, sa respecte viata privata a oamenilor si sa faca diferenta intre fapte si opinii atunci cand informeaza. Salut prevederile raportului conform carora ar trebui elaborate standarde profesionale si coduri etice la nivel national. Ultimul Raport MCV constata presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justitie in Romania. De aceea, as dori sa solicit autoritatilor din Romania sa elaboreze un Cod de Conduita asa cum recomanda ultimul Raport MCV", a afirmat Elena Basescu.
Ea a mai evidentiat ca trebuie garantata si independenta organismelor nationale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o crestere a calitatii actului jurnalistic si o informare corecta a cetatenilor.
Parlamentul European a adoptat marti raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertatii mass-media, printre acestea fiind si recomandarea ca statele membre UE sa adopte legislatie impotriva infiltrarii in redactii a agentilor acoperiti.
De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea modului in care in statele membre este respectata libertatea presei. Raportul solicita statelor membre si UE elaborarea unor proceduri si mecanisme pentru alegerea si numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administratie, consiliile mass-media si conducerea organismelor de reglementare, avand la baza transparenta, meritele profesionale, experienta incontestabila si care sa asigure profesionalism, integritate, independenta in detrimentul criteriilor politice si partizane.
De asemenea, raportul Weber mai cere norme care sa asigure rezolvarea situatiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media si, in special, sa asigure ca proprietarii conglomeratelor media sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Comisia Europeana a afirmat, in raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, ca au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si indoieli privind eficacitatea supravegherii desfasurate de CNA, fiind necesara revizuirea normelor pentru garantarea protectiei institutiilor.edia sunt intotdeauna cunoscuti in mod public, pentru a se evita conflictele de interese.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ca-n poveşti…
Informare ANM de grindină, ploi torenţiale şi vijelii
Noua suspecţi într-un caz de fraudă la alegerile locale din Bradu
percheziţii la primăria din localitate şi la casa primarului
Reducerea cvorumului la referendum este neconstituţională
Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse in 2010
Legea graţierii a fost respinsă de Senat
Tot mai mulţi români semnează pentru a aduce Basarabia acasă
Parlamentarii PPDD cer eliminarea taxei TV
Angela Merkel rămâne cea mai puternică femeie din lume
pentru treia oară consecutiv
Alune americane
Ioan Rotundu
Marele demagog
Ioan Rotundu
Botoşani: Scandalul de la Asociaţia de proprietari nr. 29 în varianta Stamate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă