Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24426
De la 07 Ianuarie 2003
122884493

Elena Udrea, condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Gala Bute

  • Sentinta nu e definitiva
  • 28 March 2017, 23:00
Elena Udrea a fost condamnata, marti, de instanta suprema la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Gala Bute. Elena Udrea a fost condamnata la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita, 4 ani pentru o alta fapta de luare de mita, 6 ani pentru o a treia infractiune de luare de mita si tot 6 ani pentru abuz in serviciu. Ea a fost achitata pentru acuzatiile de folosire de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si pentru obtinere pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmand ca fostul ministru sa execute pedeapsa cea mai mare - de 6 ani. Sentinta de astazi nu este definitiva. Pedepsele au fost contopite, urmand ca ea sa execute pedeapsa cea mai mare - de 6 ani. Sentinta de astazi nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, si Tudor Breazu, fost asistent personal al Elenei Udrea, sunt singurii inculpati din dosar, in afara de Elena Udrea, care au primit pedepse cu executare: 5 ani de inchisoare pentru Rudel Obreja si 3 ani pentru Tudor Breazu. Ceilalti inculpati au primit pedepse cu suspendare.
Elena Udrea trebuie sa restituie Autoritatii Nationale pentru Turism 8,1 milioane de lei, precum si 900.000 de euro catre doi martori. Instanta a mai dispus confiscarea a aproximativ un milion de lei de la fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului, potrivit News.ro.
"Obliga pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Autoritatea Nationala pentru Turism. Conform art. 254 alin. 3 Cod penal din 1969 confisca in folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei si 296.076 lei. In baza art. 255 alin. 3 si alin.5 Cod penal din 1969 obliga pe inculpata Udrea Elena Gabriela sa restituie echivalentul in lei la cursul BNR de la data platii a sumei de 600.000 euro catre martorul Boian Corin si echivalentul in lei la cursul BNR de la data platii a sumei de 300.000 euro catre martorul Gardean Adrian", se arata in decizia instantei.
Elena Udrea trebuie sa mai achite, de asemenea, cheltuieli de judecata de 20.000 de lei, la fel si Rudel Obreja. Ceilalti inculpati, mai putin Ion Ariton, sunt obligati sa plateasca 15.000 de lei cheltuieli de judecata.
Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, si Tudor Breazu, fost asistent personal al Elenei Udrea, sunt singurii inculpati din dosar, in afara de Elena Udrea, care au primit pedepse cu executare: 5 ani de inchisoare pentru Rudel Obreja si 3 ani pentru Tudor Breazu. Ceilalti inculpati au primit pedepse cu suspendare.
Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de incercare de 6 ani. Sentinta nu este definitiva.
Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, a fost condamnata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul "Gala Bute" la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, cu un termen de supraveghere de 5 ani. Sentinta poate fi de asemenea contestata.
Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat in dosarul "Gala Bute". Sentinta nu este definitiva.
Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si 6 luni de inchisoare cu suspendare.
Omul de afaceri Dragos Botoroaga a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a fost acuzata in dosarul Gala Bute, alaturi de alti sapte inculpati, de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Procurorii DNA cerusera o pedeapsa orientata spre maximul prevazut de lege pentru infractiunile de care este acuzata Udrea - 21 de ani de inchisoare cu executare.
Dosarul Gala Bute a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii i-au acuzat de fapte de coruptie pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Gheorghe Nastasia, si pe omul de afaceri Dragos Botoroaga.
Procurorii au aratat in rechizitoriu ca pe 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box.
In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.
"Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana", au aratat anchetatorii.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a avut cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Banul zilei: Zâmbet periculos
GRECO ii intreaba pe Tariceanu si Dragnea ce masuri anti-coruptie a luat Parlamentul
si daca a respectat recomandarile trimise in 2015
Experti rusi vor inspecta o unitate de aparare din Romania,
in cadrul masurilor de crestere a increderii si securitatii in spatiul OSCE (TASS)
Schimb de replici la instanta suprema intre Liviu Dragnea si o femeie c
are i-a cerut demisia: Cred ca dumneavoastra doriti demisia mea din viata / Nu, imi doresc o partida de pescuit cu dumneavoastra
Victor Ponta: Bogdan Diaconu nu mai este prietenul lui Sebastian Ghita, e prietenul lui Liviu Dragnea.
Sper sa nu dispara si Liviu
Continua contrele dintre Uber si Confederatia Transportatorilor. COTAR: Uber se afla in afara legii.
Vrem ca astfel de platforme sa fie obligate sa se autorizeze. Uber: Demersul COTAR este bazat pe dezinformare/Nu suntem serviciu de taxi, ci o aplicatie de mobil
Dosarul lui Dragnea: al patrulea inculpat care recunoaste acuzatiile DNA.
Urmatorul termen in proces, pe 25 aprilie
Inalta Curte cere DNA sa precizeze ce legi au fost incalcate de Dragnea
si ceilalti inculpatii din dosarul de abuz in serviciu
Horoscopul zilei de 29.03.2017
Botoşani/Drăguşeni: Cum îşi risipeşte averea prin judecăţi Toader Acălfoaie
Ioan Rotundu
Scotia: Parlamentul cere un nou referendum de independenta, cu o zi inainte de declansarea oficiala a Brexitului
Botoşani/Vlăsâneşti: Senatorul Trufin, pătlăgelele şi demagogia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog