Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12385
De la 07 Ianuarie 2003
120836851

Elita politică din Moldova a obosit de atâtea alegeri

  • partidele vor găsi compromisul după alegeri
  • 28 November 2010, 23:00
Posibilitatea coalitii de centru-stanga dupa alegerile de la Chisinau este destul de mare, spune analistul moldovean Bogdan Tardea, pentru HotNews.ro, argumentand ca "exista presiuni si de la Kremlin, la intilnirea premeirului Filat cu Putin, acestuia i s-a propuns alianta cu PCRM". Asta insa nu va impiedica alegerea presedintelui, pentru ca elita politica moldoveaneasca a obosit de atatea alegeri.
Bogdan Tardea, care spune despre el insusi are viziuni de stanga si a afost intotdeauna critic la adresafoterlor politice aflate la guvernare, in conditiile in care ele nu au confirmat asteptarile, a facut pentru Hotnews.ro, o analiza a contextului electoral de la Chisinau.
El nu exclude ca, in urma alegerilor, sa existe si o coalitie de centru-stanga la guvernare la Chisinau, formata din PCRM si PDM, al lui Marian Lupu, sau chiar PCRM si PLDM, al premierului Filat, argumentand ca acestuia i s-ar fi sugerat, in intalnriea cu Vladimir Putin, o alianta cu Partidul Comunistilor.
De altfel, el vede posibile ca variante de guvernare post-alegeri o refacere a AIE, fara Alianta Moldova Noastra care pare sa nu aiba sansa sa treaca pragul electoral de 4%, cele doua variante de centru-stanga, sau o varianta PCRM, PLDM si PDM.
"Totul depinde de numarul de voturi acumulate. Daca PCRM acumuleaza 51 mandate, e clar ca va forma alianta dupa bunul sau plac. Aceasta va fi posibil , daca participarea va fi mai mica de 53%. Oricum, sansele unei coalitii de stinga par astazi, putin mai mari, desi repet, diferentele sunt minuscule si orice scenariu din cele enumerate, posibil", spune alaistul de la Chisinau..
El crede ca includerea pe lista partidului lui Marian Lupu, PDM, a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc ar putea priva partidul de 2% din voturi, chiar daca in ultimele sase luni el a incercat sa isi construiasca o imagine de mare filantrop. Tardea crede ca "Occidentului ii e indiferent cine vine la putere". "Cu toti se vor intelege. Chiar daca AIE ii este mai aproape de inima. Ajutoarele occidentale, sunt insa conditionate de anumite declaratii antirusesti, participarea in Irak si Afganistan, deschiderea pietii pentru corporatii straine, privatizari "corecte"", explica el.
Analistul de la Chisinau spune ca este greu de anticipat o rata de participare la alegerile de duminica. "Societatea este supprapolitizata, ceea ce, indirect, precupune o participare masiva. Dar exista si o dezamagire totala, ceea ce creeaza riscul unei participari sub 55%", a argumentat Tardea. El crede ca votul in strainatate da ocazia unor fraude masive, ca anterior au votat peste hotare intre 17.000 si 19.000 de oameni, adica 1-1,3% din alegatorii cu drept de vot moldoveni. Bogdan Tardea nu anticipeaza un blocaj in alegerea presedintelui, pentru ca, "daca nu se va alege presedintele, va fi modificata constitutia prin referendum. Totusi, cred ca elita politica a obosit de-atatea alegesi si se vor intelege", spune acesta.
Intrebat care ar putea fi realtia cu Romania in conditiile revenirii la putere a comunistilor, intr-o coalitie, Bogdan Tardea crede ca Totul depinde de Romania: daca ministrul de externe Baconschi va continua sa spuna ca nu exista poporul moldovenesc, iar presedintele Basescu va sustine in continuare ca nu va semna un tratat de frontiera niciodata, "atunci relatiile vor fi reci".
"Paternalismul politic trezeste tot mai multe reactii inverse in Republica Moldova. Or e nevoie de un nou nivel, de parteneriaat strategic intre doua tari suverane, egale in drepturi", sustine analistul politic.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mulţumirea călugăriţei
Proiectul legii bugetului de stat 2011
veniturile vor creşte cu 15% faţă de anul 2010, cheltuielile cu 3%
Dacă atacul nostru a produs victime civile in Coreea de Sud, regretăm foarte mult
PDL se afla pe un trend ascendent în sondaje
Vasile Blaga: Cine crede că am cedat lupta pentru a deveni prima forţă politică a ţării se înşeală
Păcatul Unirii
Ioan Rotundu
Ţurcanu şi lovitura de berbec
Vom putea plăti pensiile şi salariile in 2011 cu condiţia să continuăm politica prudentă
Posibilă "surpriză" la votul din Moldova.
prezenţa la vot va fi cu mult peste 50%
Puiu Haşotti spune că ar trebui limitat, prin Constituţie, rolul Curţii Constituţionale
Un tribunal din Argentina a ordonat arestarea unui bărbat care a avut 10 copii cu fiica sa
"E un caz mai grav decât cel al lui Josef Fritzl"
Fotbaliştii elevi din Frumuşica sunt cei mai buni din mediul rural
Start la cadouri PSD-iste
Oraşul se pregăteşte pentru Sărbători
Se pregăteşte o nouă masacrare a numărului de profesori
tehnica reducerii lor va fi comasarea claselor
Liste de aşteptare pentru proteze şi la anul
Se vrea restrângerea drepturilor la grevă pentru profesori
Apeluri patetice ale social-democraţilor către liberali
cu speranţa declarată de a-l salva pe vicele Manolache de la destituire
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă