Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8762
De la 07 Ianuarie 2003
122894411

Emil Stoica: Să râdem cu Florin Georgescu

  • 25 October 2012, 23:00
Iata ce a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si prim-ministru pe perioada alegerilor: Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate”.
Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen “total anormal”. Se vede ca Georgescu (si probabil toti subordonatii lui, in frunte cu Voinea) nu stie cum functioneaza o firma, scrie Emil Stoica pe blogul lui.
1. Faptul ca sunt firme care au pierderi inseamna ca acele pierderi sunt acoperite de cineva; acel cineva poate fi actionarul, furnizorii (inclusiv statul prin contributiile, de ex. cele sociale, pe care le incaseaza) sau bancile. 2. Actionarii pot acoperi pierderile in doua moduri: ori maresc capitalul social, ori imprumuta firma. De ex. in cazul multinationalelor cu subsidiare pe pierderi in Romania, mai degraba au loc imprumuturi din partea firmei mama catre subsidiara din Romania. Ulterior, firma mama va cere rambursarea sau va mari capitalul social.
3. Daca pierderile sunt acoperite prin imprumut bancar, bancile isi asuma un risc, daca firma nu plateste, banca poate deveni actionar si deci imprumuturile bancare devin parte din acel procent de 37% pe care il aminteste Georgescu.
4. Pierderi de 10 miliarde de euro acoperite de privati au un impact pozitiv asupra taxelor colectate fata de scenariul in care firmele ar fi inregsitrat profit zero in cazul in care aceste 10 miliarde ar fi acoperite prin reducerea de cheltuieli: de ex. daca firmele taiau din salarii, din numarul de angajati sau din alte cheltuieli si investitii: firmele au platit CAS, etc. In cazul in care ar fi dat afara oameni, statul nu ar mai fi colectat acele impozite si, in plus, ar fi trebuit sa plateasca ajutoare sociale celor fara loc de munca.
5. Daca pierderile de 10 miliarde ar fi fost acoperite prin cresterea vanzarilor cu 10 miliarde, fara o crestere a cheltuielilor, atunci da, am putea vorbi despre un impact pozitiv asupra taxelor colectate, de ex. TVA daca vanzarile au loc in Romania. Insa aici este datoria guvernului sa imbunatateasca mediul de afaceri.
6. Din cele 10 miliarde, cu cat contribuie firmele de stat, de ex. Oltchim pe care guvernul nu a reusit sa o privatizeze sau Tarom sau CFR pe care guvernul nu e in stare sa le restructureze?
Georgescu nu intelege ce inseamna aceste cifre, dar sunt riscuri pentru economia romaneasca, de exemplu:
1. Actionarii nu vor finanta la infinit aceste pierderi. Ei pot lua decizii de reduceri de cheltuieli sau de inchiderea firmelor, cu impact urias si in cascada asupra economiei si asupra taxelor colectate.
2. Acel procent de 37%: daca va fi redus inseamna ca firmele ramburseaza imprumuturile, de ex. catre firmele mama, ceea ce inseamna presiune pe cursul de schimb, previziunile lui cu un curs 4 lei 50 la euro nu se vor indeplini.
Georgescu trebuie sa arate ce face el si guvernul pe care il reprezinta pentru a imbunatati mediul economic si perspectivele de crestere economica.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Incertitudinea fidelităţii soţiei
Manifestul diasporei în prag de alegeri
Victorie importantă a unioniştilor la Chişinău
PNL de la Chişinău a învins pe ministrul pro rus al justiţiei Curtea Supremă a decis că poate promova (Re)Unirea cu România
Dinamica recentă a petrolului poate justifica o scădere a preţului carburanţilor de 2-3%
Cazurile de corupţie trebuie pedepsite prin "coerciţii financiare" în locul sancţiunilor penale
Diplomatul rus care a accidentat tânăra din Capitală era şeful spionajului rus în România
Botoşăneni intraţi la Parchet fără a fi reţinuţi
Botoşani: Fostul viceprimar Alexa nu crede în şansa candidaţilor ARD
liderul tinerilor democrat-liberali botoşăneni vrea în Parlament
Ziua Armatei cinstită cum se cuvine la Botoşani
Târgul Agroo Zoo un mod de a atrage susţinători USL
Cauza probabilă a incendierii maşinii comisarului Luca
procesul verbal de anchetă
Moaştele - racla aducătoare de venituri uriaşe
Ioan Rotundu
Se dă startul competiţiei pentru liceeni, „Toamna Bobocilor”
116 cadre didactice respinse la examenul de metodist
Control la grădiniţe, de la Protecţia Consumatorilor
Profesori şi învăţători avertizaţi să nu pună părinţii la cheltuieli
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog