Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20921
De la 07 Ianuarie 2003
122906570

Emirul Qatarului s-a prins în plasa darului grecesc

  • 5 March 2013, 23:00
Emirul Qatarului, Hamad bin Khalifa Al Thani, a cumparat sase insule idilice in marea Ioniana cu 8,5 milioane de euro. Voia sa construiasca aici resedinte de lux pentru cei 24 de copii si cele trei sotii, scrie The Guardian. Birocratia a facut ca definitivarea actelor sa dureze 18 luni, dupa care a descoperit cu surprindere ca, indiferent de marimea insulei, locuinta construita nu poate avea o suprafata mai mare de 250 metri patrati, in conditiile in care doar WC-ul sau are aceasta marime iar bucataria 1.000 de metri patrati.
"Grecia este genul acesta de loc", povesteste Ioannis Kassianos, primarul din Ithaca, care are cetatenia greaca si americana. "Chiar si cand cumperi o insula, chiar si cand esti emirul Qatarului, e nevoie de un an si jumatate pentru definitivarea tuturor actelor".
Insulele au atras atentia bogatului emir in momentul in care si-a parcat luxosul iaht in apele Ithacai, in urma cu patru ani.
Achizitia, cea mai mare investitie privata din Grecia, s-a facut dupa o negociere dura, pe o piata cu putini investitori. Prima insula, Oxia, avea un pret de vanzare de 7 milioane euro dar proprietarul sau, un cetatean greco-australian, a fost de acord sa o vanda sub 5 milioane.
"Insulele apartin familiei mele de peste 150 de ani dar nu mai suntem suficienti de bogati pentru a mai putea pastra astfel de proprietati valoroase", a spus acesta, criticand taxele mari impuse de statul grec le-a impus asupra proprietatilor imobiliare.
Primarul Kassianos a explicat pentru The Guardian ca emirul doreste sa construiasca resedinte de lux pe insule, pentru familia sa, motiv pentru care si-a adus si arhitectii. Aici au aparut problemele cu legile grecesti.
"E o lege stupida pentru ca in Grecia noi facem totul cu susul in jos", a afirmat Kassianos. "Aceasta lege spune ca, indiferent de cat de mare e insula, locuinta ta nu poate avea mai mult de 250 metri patrati. Emirul a reactionat spunand ca doar WC-ul sau are 250 metri patrati iar bucataria trebuie sa fie de 1.000 de metri patrati, pentru ca altfel cum si-ar putea hrani oaspetii?"
Pentru a imbuna localnicii, emirul, care este intens curtat de guvern pentru a investi in Grecia, a promis ca vine cu daruri. "Oamenii lui mi-au spus: 'Ce cadouri va putem da?' si eu le-am spus ca insula are nevoie disperata de apa", a explicat primarul Kassianos. "Deja se face un studiu pentru a face o conducta de pe continent. Nu e rau, avand in vedere ca incercam sa facem un port nou aici de 40 de ani".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Despre însurătoare
Gastronomie: Supă cremă de dovlecei
Botoşani: Nume grele în spatele afacerii Linia 10
Funcţionarii CE au frică de greci
Ministrul PSD Constantin Nita s-a răfuit dur cu liberalul Klaus Iohannis
Fără cârpaci, domnule Ţurcanu?
Ioan Rotundu
Concursuri cu şefie dedicată
IŞJ: După trecerea Abramburicăi, la Botoşani s-a instalat haosul
Din puţul gândirii preşedintelui Ţurcanu
Cristian Roman s-a luat de ministrul Sănătăţii
Generala Huncă se duce la Bucureşti să bată la uşi închise
Lista elevilor botoşăneni calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog