Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11841
De la 07 Ianuarie 2003
76607345

Erste: Romania va avea anul viitor un necesar brut de finantare de circa 50 miliarde lei, in scadere

  • 2 October 2014, 23:00
Necesarul brut de finantare al Romaniei pentru anul 2015 s-a redus la aproximativ 50 miliarde de lei, 22-23% din aceasta suma putand fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna, potrivit unui raport publicat de Erste Group Research si citat de Mediafax.
"La sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a acoperit necesarul de finantare pentru acest an in proportie de aproximativ 82%, datorita celor trei emisiuni pe pietele externe din lunile ianuarie si aprilie (22% din necesarul de finantare pentru 2014). Aceste emisiuni au ajutat si la mentinerea randamentelor pe piata locala in general pe o tendinta descendenta pana in prezent deoarece Ministerul Finantelor a imprumutat mai putin de pe piata interna (randamentul mediu pe piata primara a scazut in primele opt luni din 2014 la 3,7%, de la 4,7% in 2013)", se arata in raport.
Consecvent propriei strategii, Ministerul Finantelor a reusit sa extinda maturitatile, determinand reducerea necesarului brut de finantare pentru anul 2015 la aproximativ 50 miliarde de lei; aproximativ 22-23% din aceasta suma poate fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna, mai noteaza autorii documentului.
Analistii Erste apreciaza ca bancile locale, fondurile de investitii si de pensii vor fi principalii cumparatori ai titlurilor de stat in 2015, majorandu-si expunerea neta cu aproximativ 6 miliarde lei.
"Cu toate ca este un sector aflat la inceput in Romania, fondurile private de pensii au devenit doar in cativa ani unii dintre principalii investitori in obligatiuni de stat, reprezentand peste 9% din totalul pietei. Desi politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) din Europa ar putea directiona unele fonduri catre Romania si duce la o usoara crestere a preturilor activelor, consideram ca potentialul de crestere al expunerii investitorilor nerezidenti este destul de limitat in anul 2015 (in special ca urmare a saturarii portofoliilor de investitii cu venituri fixe in anul 2013 si, intr-o mai mica masura, in 2014). Investitorii nerezidenti au inceput in prima parte a anului 2013 sa-si construiasca portofolii solide, iar in prezent detin peste 20% din totalul pietei locale de obligatiuni", se precizeaza in raport.
In pofida contextului international, in special cel de la granita de est a Romaniei, care nu a fost deloc calm in acest an, statul a beneficiat de o crestere vizibila a pretului activelor, apreciaza analistii Erste.
"Calitatea de membru NATO si UE a contat semnificativ in decizia investitorilor de a investi sau nu in momentul in care acestia paraseau pietele din Est. Tendinta de crestere a preturilor a fost accelerata de decizia agentiei S&P de la jumatatea lunii mai de a imbunatati ratingul Romaniei in categoria recomandata pentru investitii si de anuntul JP Morgan din a doua parte a lunii iulie de include noile obligatiuni romanesti de referinta in indicele pentru pietele emergente recomandate investitorilor", mai spune sursa citata.
Erste estimeaza ca Romania are cel mai mare potential, in Europa Centrala si de Est, pentru imbunatatirea ratingului in urmatorii ani, care depinde de extinderea reformelor structurale si de continuarea majorarii maturitatilor datoriei publice. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 29,677 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Reacţia tatălui
Salată de varză roşie cu morcov
Guvernul Ponta sfidează din nou FMI-ul adoptând Legea insolvenţei persoanei fizice
Perchezitii DNA la Parchetul Bihor, intr-un caz de coruptie
Vladimir Putin: Rusia va ramane o economie de piata deschisa
Seful Sberbank, cea mai mare banca a Rusiei, avertizeaza Moscova
asupra pericolului repetarii erorilor care au dus la destramarea URSS
Romania nu se afla printre statele care ar avea de suferit in cazul in care Rusia ar impune un embargo pe gaze
Perchezitii la rafinaria companiei rusesti Lukoil din Ploiesti
presupusa evaziune fiscala si spalare de bani de 230 milioane de euro
Incep sa se vada efectele supra-accizei la combustibil
Botoşani: Cei din PMP se laudă că Ponta va fi bătut măr de Elena Udrea
Botosani: Peste 1000 de intervenţii SMURD în ultimele trei luni
Spectacol la „Vasilache”
A venit taur şi s-a întors bou cu ţâţe
Ioan Rotundu
Procedura de facturare a energiei termice pentru părțile comune
Mâna dreaptă a Elenei Udrea l-a criticat aspru pe Florin Țurcanu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă