Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8684
De la 07 Ianuarie 2003
122580623

Estimări financiare optimiste pentru consiliile locale

  • 17 October 2007, 23:00
În urma unei analize financiare realizate în colaborarea cu reprezentanţii Direcţiei Finanţelor Publice Botoşani vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dorin Ciuştea anunţă veşti bune pentru cele 78 de unităţi administrativ teritoriale ale judeţului. Analiza a reliefat o situaţie îmbucurătoare prin faptul că s-a înregistrat o evoluţie pozitivă din punct de vedere a veniturilor încasate la nivel judeţean. Evoluţia pozitivă va conduce în ultimele două luni ale anului la nişte rectificări atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi a consiliilor locale.
„Rectificările pozitive vin ca urmare a faptului că prognoza de încasare a cotei din impozitul pe venit aferent autorităţilor locale pe total an s-a realizat la zece luni. Ceea ce vom încasa în lunile noiembrie şi decembrie va veni ca un surplus la bugetele anului 2007 atât pentru consiliile locale cât şi pentru consiliul judeţean”, a declarat vicepreşedintele Dorin Ciuştea. În mod concret, în baza cifrelor, prognoza Consiliului Judeţean este că din cota de 22%, sumă aferentă Consiliului Judeţean, cât şi din cota de 13% din impozitul pe venit, încasat de Direcţia Finanţelor Publice a judeţului Botoşani, va fi propus consilierilor judeţeni o rectificare bugetară.
În urma estimărilor vicepreşedintelui Ciuştea limita maximă este de 32 miliarde lei, iar cea minimă de 25 miliarde lei vechi. Evoluţia încasării veniturilor lunare este de regulă constantă şi în aceste condiţii cele 32 miliarde care vor veni la bugetul CJ vor fi acoperitoare pentru finanţări suplimentare.
Printre acestea se numără plata TVA şi a contribuţiei pentru proiectele cu finanţarea guvernamentală şi europeană. La acest capitol vor pleca 16 miliarde lei vechi, banii aceştia urmând a fi recuperaţi la finalizarea proiectelor, conform legislaţiei în vigoare. „Trebuie neapărat să acordăm 6 miliarde, diferenţă neacoperită de Guvern pe 2007 la programul „Lapte şi Corn”. Societăţile care distribuie aceste produse îşi fac treaba până la sfârşitul anului şcolar şi noi trebuie să le plătim. La ora actuală nu îi avem şi intră în atribuţiunile Guvernului să aloce aceşti bani”, a precizat vicepreşedintele Dorin Ciuştea.
Trebuie de asemeni acoperită diferenţa legată de insuficienţa fondurilor pentru plata personalului neclerical. Executivul va interveni şi în cazul aparatului propriu şi al instituţiilor subordonate deoarece mai sunt probleme legate de acoperirea unor cheltuieli de personal. „Vom asigura cheltuielile de personal şi dacă vom considera normal vom aloca şi pentru spitale bani. Va fi luată în discuţie şi alocarea sumelor pentru consiliile locale. Este vorba de partea de proiecte şi programe. Este vorba de 6 miliarde pentru consiliile locale care au programe”, a declarat Dorin Ciuştea.
De la Direcţia de Finanţe, consiliile locale urmează să mai primească aproximativ 20 miliarde, ca sume de echilibrare pentru cheltuieli curente şi de personal. „Nu înseamnă foarte mult pentru cele 78 de unităţi administrativ teritoriale, dacă ne gândim că aveau nevoie de 200 miliarde. Ar fi cam 10% din necesarul comunelor”, a mai precizat vicepreşedintele. În plus, acesta consideră că ar mai putea fi atrase din cota de 47% care revine consiliilor locale încă 80 miliarde lei vechi. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul Sorescu nu ştie de glumă
deschiderea lucrărilor la magistrala de gaz, inaugurată de ministrul Vozganian
Nu vede justificată majorarea preţului apei
Penegiştii prevăd eşecuri ale unor partide importante
Ţărăniştii promit să facă în viitor ce n-au făcut în trecut
Vineri va fi stabilit preşedintele BEJ
Prefectul Sorescu va mai avea de aşteptat
Furtună contestă viciile sistemului sanitar
Ţiprigan ţipă că nu a fost luată în seamă
dorinţa sa poate fi interpretată ca un amestec în treburile administrative
Conflictul financiar dintre primării şi profesori stă pe masa judecătorilor
Numărul elevilor moldoveni s-a redus la jumătate
Nu-i lupta noastră, îi răfuiala lor
Ioan Rotundu
Educatoarele au scăpat de povara grupelor aglomerate
Majoritatea agenţilor economici au înţeles mesajul
Au început plăţile în sectorul zootehnic
Au apărut falşii inspectori OJPC
Lucian Bute – “Meciul Vieţii”, în direct la PRO TV
Varză murată în stil moldovenesc
Program TELE'M Botoşani, joi, 18 octombrie
Licitaţie cu strigare
Vrea un împrumut mai consistent, oferă dobândă
Anunţ important
Horoscop
Coarne
Românul şi naşul
Optaţi pentru acest fond de pensii private
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog