Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
29
De la 07 Ianuarie 2003
77725137

Eurostat: Romania a avut cele mai accelerate scumpiri din UE anul trecut

  • iar blocul comunitar si eurozona au fost pe scaderi de preturi
  • 16 January 2015, 23:00
Romania a avut cele mai accelerate scumpiri din Uniunea Europeana, inregistrand o rata anuala a inflatiei de 1% in decembrie 2014, in conditiile in care in ansamblu atat zona euro, cat si Uniunea Europeana au avut scaderi ale preturilor de consum, releva datele comunicate, vineri, de Biroul european de statistica Eurostat. Valorile inflatiei din Romania intra in concordanta cu evolutia exportului romanesc de produse agroalimentare in crestere, anuntat joi de Ministerul Agriculturii.
Potrivit Eurostat, in decembrie 2014, comparativ cu decembrie 2013, un numar de 12 state din Uniunea Europeana, printre care si Romania, au fost pe plus la rata inflatiei, in timp ce restul de 16 tari UE au avut scaderi de preturi.
In clasamentul ratei anuale a inflatiei in decembrie 2014, Romania a fost urmata de Austria (0,8%) si Finlanda (0,6%). La polul opus, cele mai importante scaderi de preturi din UE au fost consemnate in Grecia (-2,5% rata anuala a inflatiei in decemrie 2014), Bulgaria (-2%) si Spania (-1,1%).
Motoarele Uniunii Europene au avut cresteri de preturi: Germania (0,1% inflatie anuala in decembrie 2014), Franta (0,1%), Marea Britanie (0,5%). Italia, in schimb, a fost supusa presiunii deflationiste (-0,1%).
Uniunea Europeana in ansamblu a avut o rata negativa a inflatiei (-0,1%), scaderi si mai mari de preturi fiind consemnate in zona euro (-0,2%), in decembrie 2014 comparativ cu decembrie 2013.
Preturile de consum au scazut, insa si in Romania, in decembrie 2014 comparativ cu noiembrie, inregistrandu-se o rata lunara a inflatiei de -0,1%. 11 tari din UE au avut rata lunara a inflatiei sensibil peste a Romaniei, intre 0 si 0,3%, in decembrie 2014.
Atat in zona euro, cat si in UE rata inflatiei a fost de -0,1% in decembrie 2014 comparativ cu noiembrie.
Clasamentul inflatiei anuale pe decembrie 2014, in UE (Eurostat). Datele pentru Austria sunt provizorii
Revenind la Romania, desi a avut cea mai mare inflatie anuala din UE in decembrie 2014, indicatorul este in scadere si se inscrie lejer in tintele asumate de Banca Nationala, de +/- 2,5%.
"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva scaderea ratei anuale a inflatiei si plasarea ei sub valorile prognozate, ca urmare a declinului preturilor volatile, inflatiei scazute din zona euro, persistentei deficitului de cerere agregata si continuarii ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste", a comentat BNR in 7 ianuarie 2015.
"Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,26 la suta in luna noiembrie 2014 de la 1,44 la suta in luna octombrie 2014. In luna noiembrie 2014, rata medie anuala a inflatiei a fost de 1,1 la suta, usor inferioara nivelului de 1,2 la suta din luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum- indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana ¬ s-a mentinut la nivelul de 1,4 la suta", a mai aratat Banca Nationala.
Inflatia cu valori pozitive se reflecta si in exporturile in crestere ale Romaniei in anul 2014.
Tara a avut exporturi totale de 44 de miliarde de euro in primele 10 luni ale anului 2014, cu 7% mai mult decat in perioada similara a anului 2013.
Importurile Romaniei au fost, insa, de 48,9 miliarde de euro, in crestere cu 6%, mai releva datele Oficiului european de statistica Eurostat.
In ansamblu, la toate categoriile de bunuri si servicii, Romania a fost tot pe deficit la balanta comerciala, in primele 10 luni ale anului 2014, inregistrand un minus de 4,9 miliarde de euro, cu 100 de milioane de euro mai adanc decat in aceasi perioada a anului 2013, potrivit Eurostat.
La produsele agroalimentare, Romania a avut un excedent comercial de 496,5 milioane de euro, in primele 10 luni ale anului 2014, de 2,7 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent, a informat, joi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Graul, tigarile, porumbul si semintele de floarea-soarelui, patru produse cu cele mai mari ponderi in total exporturi, au contribuit la obtinerea a peste jumatate din veniturile incasate, a aratat MADR.
Cifrele pentru inflatia anuala si exporturi confirma analizele Comisiei Europene din prognozele sezoneiere emise in 2014, in care executivul comunitar arata ca Romania a avut crestere economica sustinuta de exporturi in 2014, insa din 2015 motorul de crestere urmeaza sa se mute de la export la consumul intern.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cetitate fotbalistică
Reţeta zilei: Pateuri de carne
Horoscopul zilei
Majoritatea rusilor sustine realegerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte, in 2018
Un cersetor din Londra foloseste un cititor de carduri pentru "donatii"
Un adolescent salveaza viata politistului care il arestase
Senatorul PNL Cristian Bodea ii dedica o poezie lui premierului Ponta
Ce te guduri, Victore / Fara minte, fara gand / Ca un pudel tremurand?
Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie-Iordachescu, s-a inscris in PNL
Robert Cazanciuc: Vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de tara pozitiv
Lukoil considera posibila caderea cotatiei petrolului la 25 de dolari pe baril
Revolta a producatorilor elvetieni de ceasuri fata de decizia bancii centrale care a dus la scumpirea fancului
Botoşani: Bilanţ fructuos al activităţii ISU pe anul 2014
Lumea lu' Rotundu: Temelia buclucaşă
Botoşani/Bucecea: Primarul care tace şi face, fără ajutor de la partid
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă