Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
26519
De la 07 Ianuarie 2003
74910781

Eva Iova: Nu cerceta aceste legi…

  • 28 May 2010, 23:00
Noul Parlament de la Budapesta s-a pus pe treaba înca din prima zi si a început sa dezbata noi si noi proiecte de legi. Una dintre acestea este cea referitoare la acordarea dublei cetatenii pentru ungurii din afara granitelor, un proiect de lege care face mari valuri mai ales la vecinii din nord, în Slovacia. România nu prea reactioneaza.
Partidul care da majoritatea parlamentarilor, Fidesz, împreuna cu crestin-domocratii KDNP, au promis acest lucru înca din campania electorala si, se pare, ca se vor si tine de cuvânt pentru ca vor sa adopte aceasta lege si sa o anunte la o data simbolica, 20 august, ziua nationala a ungurilor. S-a stabilit înca din primele zile de lucru ale noului Parlament ca se va modifica si Legea Electorala, pentru ca la alegerile parlamentare din 2014 sa fie alesi si cei 13 reprezentanti parlamentari din rândurile minoritatilor nationale si etnice; astfel Ungaria ar pune capat unei stari neconstitutionale, ce dureaza de doua decenii.
Românii din Ungaria nu prea se plâng de lipsa reprezentantei românesti în Parlament, pentru ca la noi si sistemul de autoguvernari minoritare a cam dat faliment.
Ne aducem aminte de nereprezentarea noastra în Parlament doar din când în când, cu ocazia unor vizite ale demnitarilor români în Ungaria. Decât dorinta este mult mai mare teama de acest lucru. De ce? Pentru ca pâna acum ne-am cam ars cu cei care ne reprezentau la cel mai înalt nivel. Nu suntem însa singurii care ne plângem de acest lucru. Majoritatea presedintilor autoguvernarilor pe tara, inclusiv cel român, au luptat acum patru ani, când s-a modificat Legea Minoritatilor, mai mult pentru interesele lor personale, decât pentru ale celor pe care îi reprezinta. Nici acea modificare de lege nu a închis portitele si nu a exclus prezenta etnobisnitarilor, necunoscuti care au alcatuit - în primul rând în cartierele budapestane - autoguvernari minoritare false.
Mara lui Slavici zice ca „banul e mare putere", pentru ca „el deschide toate usile si strica toate legile". Exact asta s-a întâmplat si în autoguvernarile minoritare. Statul pompeaza aproape toti banii destinati minoritatilor în sistemul de autoguvernari, condamnând la moarte organizatiile civile si în multe cazuri chiar si institutiile functionale. Banii au deschis porti necunoscute pâna acum 10-12 ani în fata unor elemente straine, care s-au bagat în pielea minoritarilor, folosindu-se nu doar de banii ci si de drepturile acestora. Alesii „legali" ai românilor nu întotdeauna au fost si „legitimi". Însa cei care puteau schimba si opri aceste fenomene daunatoare minoritatilor nu au facut nimic. S-au gândit mai mult la propriile fotolii, decât la soarta nationalitatilor.
Exact în ziua când Tribunalul Orasenesc din Jula a dat o sentinta contra etnobusiness-ului, pe 19 mai, la oficiul ombudsmanului pentru minoritati s-a întrunit Masa Rotunda a Minoritatilor. Ombudsmanul a aratat ca nici la alegerile minoritare din toamna nu exista nicio garantie ca autoguvernarile minoritatilor vor fi alese si vor fi alcatuite într-adevar de comunitatile minoritare. Probabil, membrii mesei rotunde, adica presedintii autoguvernarilor pe tara, s-au scarpinat în cap si au oftat adânc: pai, da, din pacate! Şi atât. Pentru ca de facut nici unul nu face nimic. Iar statului, probabil, asta îi convine.
„Nu cerceta aceste legi,/ Ca esti nebun când le-ntelegi!", scrie Cosbuc în Moartea lui Fulger. Nimeni nu prea întelege acea absurditate, cum se poate ca cineva sa se declare grec, sârb sau român, când, de fapt, nu este. Si iata ca în Ungaria se poate. Si se poate de mult prea mult timp. Fara sa fim nebuni...
Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Examenele ratate vor putea fi reprogramate
Doi „Costică” pentru alegerile privind şefia Organizaţiei Municipale PSD
A fost dijmuită şi renta viageră a ţăranilor
Condiţii mai aspre pentru prima pe cap de animal
Condiţii mai aspre pentru prima pe cap de animal
La DSP, doi directori adjuncţi şi-au pierdut funcţiile
„Hai să curăţim Botoşaniul !”
Instituţii ale statului acuzate că se bagă în treaba Primăriei Răchiţi
Educaţie rutieră - educaţie pentru viaţă”
O formulă de guvernare cu PNL si cu premier PSD este buna
Guvernul Emil Boc va fi schimbat după ce îşi asumă responsabilitatea pe măsurile anti-criză
din septembrie sunt aşteptate măriri de impozite
Horoscop
Bancul zilei: Logică inginerească
Reţete culinare Jurnalul: Mititei după reţeta de acasă
Ceramică piratată de chinezi
Povestea unei biserici cu caracter unicat în ţară
Contrabandiştii cu ţigări sunt mai bine organizaţi ca autorităţile statului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă