Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12707
De la 07 Ianuarie 2003
110933177
Eva Iova:

Urecheala europeană

  • 19 March 2010, 23:00
În timp ce presedintele Ungariei îi „încurajeaza" pe ungurii din Voivodina sa învete limba sârba ca pe o limba straina (acelasi îndemn spunându-l deja în repetate rânduri si pentru ungurii din România) si elogiaza politica sârbilor fata de minoritati, acasa lucrurile nu sunt chiar atât de roz. E mult mai usor pentru politicienii maghiari sa se plimbe prin fostele teritorii ale Ungariei si sa dea sfaturi pentru guvernele tarilor vecine cum sa-si trateze minoritatile, în special pe unguri, decât sa-si rezolve problemele de acasa.
Sistemul de autoguvernari minoritare sângereaza din toti porii, pentru alegerile minoritare din toamna sunt prevazute numeroase fraude electorale, iar minoritatile din Ungaria îsi pierd limba materna pe zi ce trece. Reprezentarea în parlament a minoritatilor este o promisiune nerespectata deja de peste doua decenii. Nici unul dintre partidele care se lupta acum, în campanie electorala, pentru a intra în noul parlament de la Budapesta, nu are în program problemele minoritatilor.
Asta poate sa fie din doua motive:
1. Pentru ca atât socialistii cât si democratii sau extremistii considera ca toti cei care traim în Ungaria suntem unguri (doar si sloganul Jobbik-ului ne arata ca „Ungaria este a ungurilor", deci toti suntem unguri) si deci minoritatile nu au probleme diferite de populatia majoritara;
2. Pentru ca absolut nu conteaza pentru ei nici slovacii, nici sârbii, nici românii si nici o alta nationalitate, numai atunci când suntem folositi ca moneda de schimb în relatia cu tarile noastre mama.
Dar ca sa nu poata sa stea chiar atât de linistiti politicienii maghiari, Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei a facut zilele trecute sase noi recomandari pentru Ungaria în legatura cu respectarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, pe care Ungaria a semnat-o printre primii, înca în anul 1995. Raportul publicat pe 10 martie 2010, la Strasbourg, arata însa ca Ungaria mai are mult de facut pentru raspândirea în diferitele domenii ale vietii publice si culturale a limbilor minoritatilor.
Printre altele, Comitetul Ministrilor cere ca Ungaria „sa elaboreze o politica si un plan pe termen lung pentru învatarea limbilor minoritare", „sa întareasca situatia financiara a predarii limbilor minoritare", „sa intensifice crearea scolilor bilingve la toate nivelurile de educatie" si „sa creasca numarul profesorilor care sunt capabili sa predea materiile de specialitate în limbile minoritatilor". Se mai recomanda îmbogatirea ofertei programelor televizate pentru minoritati si finantarea cursurilor de perfectionare pentru jurnalistii care folosesc limbile minoritatilor.
Nu suna rau, pacat ca realitatea este cam departe de aceste propuneri. Poate nu la toate minoritatile, dar la români cu siguranta. Situatia învatamântului din scolile asa-zis românesti este dureroasa: nici pâna azi nu sunt manuale de româna la toate materiile, iar pentru profesori nu se organizeaza cursuri de perfectionare eficace, al caror rezultate sa se observe în munca de la scoli. Cum putem sa vorbim despre scoli bilingve când elevii nu stiu sa se exprime decât într-o singura limba: în maghiara.
Situatia presei minoritatilor, atât scrisa cât si cea electronica, este într-o stare mult mai proasta decât acum 15 ani. Si exemplele negative le-am mai putea însira. În Ungaria, peste trei saptamâni vor fi noi alegeri parlamentare. Cu toate ca acum nici un partid nu le baga în seama, minoritatile spera sa aiba în urmatorii patru ani un parlament si un guvern mai bun. Sperante desarte. În doua decenii a trebuit sa ne dam seama ca, de exemplu, pentru noi, românii, ajutorul niciodata nu o sa mai vina de la Budapesta, ci mai degraba de la Bucuresti, Strasbourg sau Bruxelles. Punem pariu?
Un editorial de Eva Iova, Foaia Romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bucătăria Jurnalul: Sarmale in vas de lut
Bancul zilei: Engleza lui Iliescu
Horoscop
Tema-i falsă, domnule prefect!
Îşi poartă copilul de 2 ani la cerşit prin toată ţara
Azi, 20 martie, românii din Covasna, Harghita şi Mures
se adună să-şi plângă soarta
Rezultatele controlului vor fi duse la Ministerul Sănătăţii
Consultaţiile medicale se vor acorda cu ochii pe ceas
Spitalul internează, CAS nu decontează iar furnizorii oftează… după bani
Primarii de la Vorona şi Tudora au blocat vânzarea cabinetelor medicale
instanţa de judecată va stabili de partea cui este dreptatea
Acţiune a poliţiştilor rutieri în municipiile şi oraşele din judeţ
pe linia combaterii indisciplinei manifestate în trafic de către pietoni
Mii de ţigarete confiscate de la cetăţeni moldoveni
Apă caldă non-stop de la Termica
Prefectul Roman va demasca evaziunea făcută de către samsarii de animale
O altfel de Mioriţă
3 în 1 monden: vedeta, ziua şi ştirea
Ce se întâmplă, doctore?
CFR, pe ultimul loc în Europa şi în pragul falimentului
Invitaţie la Festivalul păpzşarilor
3 în 1 …de la Poliţia Flămânzi
Festivalului Judeţean de Creaţie şi Interpretare “Micii păpuşari”
EDIŢIA a II-a , 20 martie 2010 , ora 10,
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă