Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7787 lei
1 USD = 4.3149 lei


Număr accesări
Astăzi:
9884
De la 07 Ianuarie 2003
72515859
Eva Iova:

“Ziua României la Budapesta – Normalitate sau provocare?”

  • 26 November 2010, 23:00
Isteria „natională" ungară din săptămâna trecută a făcut ca cei care am crezut până acum că, în sfârsit, românii si ungurii se înteleg bine, chiar sunt prieteni buni si adevărati parteneri strategici în această zonă a Europei, deci noi, credulii si naivii, a trebuit să ne dăm seama că între unguri si români numai până atunci e pace si întelegere până când românii nu vor ceva. Si acum au vrut. Au vrut să-si sărbătorească Ziua Natională si în tara vecină, asa cum se face si în alte tări ale lumii. Si, asa cum s-a făcut în ultimele două decenii si în Ungaria.
Până în 2004, Ziua Natională a României se sărbătorea, de obicei, între cei patru pereti ai Ambasadei de pe strada Thököly. Apoi, în 2005, românii au închiriat Cinematograful National Urania, în 2006 Palatul Artelor, în 2007 Teatrul Thalia, iar în 2009 Teatrul Central. La aceste evenimente culturale(!) a fost invitată crema politică si culturală a Ungariei, diplomatii străini si, nu în ultimul rând, reprezentantii comunitătii românesti din Ungaria.
(Acestia din urmă nu prea stiu nici până azi dacă ei trebuie să sărbătorească si să se bucure de ziua de 1 Decembrie sau, dimpotrivă, trebuie să jelească, la fel cum fac ungurii. De fapt, unii unguri. Cei care suferă de complexul „ziua ta natională = ziua mea de doliu". Cât despre conceptul românilor din Ungaria referitor la Ziua Natională a României am mai scris si vom mai scrie altă dată...) Spectacolul si receptia de 1 Decembrie, programate anul acesta pentru data de 30 noiembrie, la Teatrul National, includea un concert de muzică clasică din repertoriul compozitorilor George Enescu si Bartók Béla. Este clar că organizatorii români s-au gândit la întocmirea programului în primul rând la elementul cultural care uneste cele două popoare vecine, si nicidecum la fantasmele trecutului care pe unii îi chinuie si azi foarte tare.
Presiunea politică exercitată asupra directorului Teatrului National (care nu a scăpat nici de analizarea orientării sale sexuale), în primul rând de către partidul Jobbik, dar si de partidele guvernatoare, Fidesz si crestin-democratii de la KDNP, a dus la anularea programului românesc. Desi incidentul n-a avut în spate nicio revolt publică, ci doar câteva figuri obscure si un partid extremist care oricum visează zilnic homosexuali trădători si armate maghiare mărsăluind prin Ardeal, el a reusit să readucă la suprafată impulsuri politice rezistente si victimele lor insistente. Credem însă (si vrem cu tărie să credem) că la nivel diplomatic există atâta întelepciune si mai ales interese de ambele părti, încât acest episode al relatiilor româno-maghiare să devină în scurt timp doar o proastă amintire, fără nicio însemnătate.
Cei care încă si azi sunt bântuiti de evenimentele istorice de acum 90 de ani, trăiesc într-o realitate falsă. Nu-si dau seama că cele două tări fac parte din aliante care le obligă(!) la colaborare si, nu în ultimul rând, la comportament civilizat.
Aici la periferia Europei, reconcilierea nu înseamnă să ajungi la un compromis între elementele extreme, ci presupune depăsirea conflictelor. Trecutul nu trebuie uitat, pentru că nu poate fi uitat, dar nici nu trebuie evocat la fiecare pas si folosit în scopuri de manipulare politică.
Asa cum face acum dreapta nationalistă din Ungaria, sfidând, din păcate, cele mai bune intentii ale unor adepti români ai reconcilierii reale. Planul românilor de a sărbători în Teatrul National din Budapesta nu a fost nici pe departe o provocare, ci ar fi fost un semn concret al normalitătii. Din păcate, mai avem de asteptat...
Un editorial de Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Horoscop
Bancul zilei: Omul alb şi indianul
A fost numit judecător la Curtea Europeana de Justiţie
România are nevoie de o nouă lege a Educaţiei
nu imi cereţi să mă implic in problemele dvs. interne
Legea salarizării trebuie combatută prin orice mijloace
inclusiv prin moţiune de cenzură
Duma a recunoscut oficial că Stalin a ordonat masacrarea ofiţerilor polonezi la Katyn
Nu vor fi cutremure catastrofale in perioada următoare...
vor fi cutremure de 6 grade sau de şase şi cevane vor zgâlţâi, dar nu murim
Vezi cum le-a vorbit C.V. Tudor reprezentanţilor justiţiei
Pâinea va fi cu peste 15% mai scumpă, din luna februarie
Parlamentul portughez a adoptat un buget de austeritate fără precedent
în speranţa că va evita sprijinul financiar extern
Cum s-au format cozile sărăciei la primăria lui Mazare
Grâu fără acte confiscat de poliţiştii botoşăneni
Locatari rămaşi fără apă din cauza avariilor
Dinamica spirituală a Ortodoxiei românești: de la Crez la Autocefalie (325 – 1885)
Meciul FC Botoşani – Steaua II păzit cu străşnicie de jandarmi
Liberalii vor să verifice cum se cheltuie banii în spitale
Liberalii se retrag de la târgul de produse tradiţionale
se transformă în Moş Crăciun
Ţâbuleac, cârpa cu care Ţurcanui şterge podeaua CJ-ului
Liberalul Ţurcanu a pus gând rău managerilor de spitale
el îi consideră pe actuaii manageri persoane compromise
Ford furat din Portugalia, descoperit la Stânca-Costeşti
Ziua Naţională a României, sărbătorită în premieră la Flămânzi
Fonduri guvernamentale pentru podul de la Chiţoveni
APM Botoşani anunţă lansarea Programului „Casa Verde”
250 mii de măşti contra gripei alocate judeţului Botoşani
Sindicatele se scandalizează din nou pe seama legii salarizării bugetare
Un eveniment care a tulburat plăcut liniştea comunei Hăneşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă