Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12917
De la 07 Ianuarie 2003
122898566

Excelenţa românească pentru România nu este o prioritate

  • 4 December 2009, 23:00
Locuind in zona Bostonului de ceva timp stiam ca avem romani la cele mai prestigioase universitati de aici precum Harvard, MIT sau Tufts. De asemenea auzisem ca sunt nu doar studenti romani in zona dar si medici si profesori. Intamplator aveai ocazia sa ii cunosti. Tineri talentati, elita romaneasca ajunsa departe de tara, dar cu gandul tot acasa. O casa care nu reuseste sau nu stie sa-si primeasca excelenta inapoi.
Orice tara civilizata ar crea un mediu propice pentru cei scoliti la cele mai prestigioase universitati din lume,care sa le ingaduie sa ajute la dezvoltarea tarii. De ce Romania isi alunga elitele? De ce nu vrem daca nu sa investim in ei macar sa ii lasam sa puna in practica ceea ce au invatat dincolo. Este acesta un subiect prea marunt pentru a fi preocupati de el? Avem exemple nenumarate de astfel de tineri care, culmea, nu isi mai gasesc locul in propria tara. Poate nu ar trebui sa ne mai surprinda clisee precum „tinerii ne pleaca dincolo." Ceea ce ar trebui sa ne surprinda este atitudinea delasatoare a oficialilor romani vis-a-vis de toti acesti tineri romani.
De aproximativ cinci luni a luat fiinta la Boston grupul cercetatorilor romani din domeniul Bio-Medical. Acesti tineri studenti romani au hotarat a se aduna cel putin o data pe luna pentru a se cunoaste mai bine si pentru a-si impartasi noutatile din domeniul de cercetare. Studentii din domeniul biomedical au inceput aceste seminarii ca un grup de prieteni care s-au hotarat sa discute stiinta intr-un cadru mai formal.
Astfel de comun acord au inceput prin a-si prezenta in fiecare luna cate un seminar din domeniul biomediciei, fiecare din subramura lui. Pornind dintr-o dorinta de a se familiariza cu domeniul de activitate al celuilalt: "eram prieteni dar nu prea stiam exact cu ce lucram fiecare" au inceput sa se adune regulat pentru a se ajuta cu idei, intrebari sau sugestii. Cu ajutorul asociatior studentesti romanesti din Boston (MIT, Harvard) au reusit sa se adune luna de luna, de fiecare data tot mai multi studenti romani din domeniu manifestandu-si interesul pentru astfel de intruniri. Cum era si firesc din astfel de intalniri au rezultat viitoare colaborari intre romanii interesati de acelasi subramuri ale biomedicinei.
In data de 3 decembrie a avut loc cea de-a cincea intalnire a Clubului Cercetatorilor Romani din domeniul Biomedical din Boston(CCRDBB). La aceasta intalnire a vorbit Dr. Octavian Bucur de la Beth I.Deaconess Medical Center, iar gazda evenimentului a fost Dr. Andreia Ionescu de la Harvard Medical School. Cum era si firesc, prezentatorul seminarului, domnul Dr. Octavian Bucur ne-a vorbit pe scurt despre subiectul dezbatut, in urma cercetarii dansului ajungandu-se la „o interactie care poate rezulta in producerea de noi substante care pot interactiona cu acest complex si pot modula functii astfel incat sa rezulte intr-un efect antitumoral."
La intalnirile anterioare au mai expus lucrari Dr.Luminita Pojoga ( Brigham&Women's Hospital), Dr .Lucian Moldovan(Dana-Farber Cancer Institute), Dr.Liliana Macovei (Schepens Eye Research Institute) si Dr .Alexandra Deaconescu de la Brandeis University. Toti acesti romani si-au impartasit progresul in propria cercetare.
De la unul dintre organizatorii evenimentului, Dr. Lucian Moldovan, cercetator la Institutul de cancer Dana-Farber, am aflat ca printre cei care prezinta seminarii in cadrul CCRDBB se numara si studenti care nu sunt strict din domeniul biomedical. Totusi ceea ce fac ei(computing sau fizica) are aplicatie in Biomedicina.
Fiecare dintre studentii doctorali sau post-doctorali care vin la aceste intalniri sunt angajati la o scoala sau la un spital de top din Boston si toti lucreaza intr-un laborator (care poate sa aiba de la 3 pana la 20 de membri) sub coordonarea unui profesor. In cadrul acestor laboratoare tinerii romani au cate un proiect de cercetare pe care il fac timp de 2 pana la 5 ani. Ce urmeaza dupa aceasta stagiatura este usor de ghicit. Majoritatea dintre ei sunt angajati in aceste institutii de renume mondial, in timp ce Romania isi arata in continuare dezinteresul total...
Din Boston, pentru Romanian Global News, Vasile Muresan si Sebastian Rus, de la radiodiasporaonline.com
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Viitorul României nu este oligarhia!
Un candidat la Preşedinţia Ucrainei confirmă planurile antiromâneşti ucrainene
Ţărăniştii adevăraţi nu votează candidatul strângii!
Prognoza vremurilor grele
Mâncarea mesaroşului (măcelarului)
Românul şi luna plină
Horoscop
Liberalii botoşăneni îşi pun mari speranţe în Băsescu
Prins cu ocaua mică, primarul liberal Gireadă zice că nu ştie nimic
dar a aprobat retrocedarea a 120 ha pădure
La Botoşani, 1400 angajaţi ai MAI păzesc alegerile
In Memoriam Elena Iftimescu
Hoţii strigă hoţii!
Botoşănean urmărit internaţional prins la Iaşi
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
Ce primesc tinerii care au lucrat in campanie pentru PSD?
Pamflet politic în fotografii
Mită pentru Ţâbu
La şcoala Răchiţi, directorul bătut nu poate proba vinovăţia bătăuşului
Serbările şcolare de iarnă afectate de gripa nouă
Migrarea cadrelor sanitare spre Occident a continuat şi în 2009
Cum se va produce schimbarea - pamflet
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog