Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
32279
De la 07 Ianuarie 2003
76669751

Executivul a aprobat modificările Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală.

  • vezi principalele prevederi
  • 30 August 2011, 23:00
Guvernul a aprobat modificarile la Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, o modificare este depunerea trimestriala a declaratiei unice in loc de depunerea lunara a acesteia de catre firmele mici care au 3 angajati exclusiv si cifra de afaceri de pana la 100.000 euro.
Aproximativ 54% din totalul firmelor din Romania vor beneficia de aceste prevederi. De asemenea, vor fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere firmele care isi achita pana in 31 decembrie 2011 datoria principala si dobanda aferenta acesteia.
Prevederea privind scutirea de la plata penalitatilor se aplica pentru datoriile principale existente la 31 august 2011. Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.
"Daca o firma are o datorie de 100 de lei si este compusa din 70 de lei principalul plus dobanda si 30 de lei penalitati, daca aceasta firma, pana in 31 decembrie isi plateste principalul plus dobanda, adica 70 de lei, este scutita de plata penalitatii de 30 de lei. Daca aceeasi firma plateste principalul si dobanda 70 de lei pana in 30 iunie 2012, va fi scutita de jumatate din cat trebuie sa plateasca ca penalizare, adica 15 lei", a explicat Emil Boc.
Guvernul a mai modificat si ordinea de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora pentru a se evita acumularea de noi datorii in sarcina contribuabilului.
"Foarte multe firme, odata ce au o datorie nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat, intrucat pana acum, ei in fapt, cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut, platesc in esenta in ordine istorica, si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au", a afirmat premierul.
O alta noutate este posibilitatea firmelor care au datorii la stat, dar fata de care si statul are datorii de acelasi nivel, sa participe la licitatii. In acest sens a fost reglementata posibilitatea ca fiscul sa inscrie in certificatul de atestare fiscala si sumele certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.
"Prin simplul fapt ca aceste firme figureaza cu datorii la bugetul de stat, nu pot participa la licitatii, desi au de primit de la stat poate aceeasi suma sau chiar o suma mai mare. Si atunci am fixat in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala faptul ca certificatul de atestare fiscala trebuie acum sa aiba doua componente: pe de-o parte sa spuna ca firma respectiva are 100 de lei datorii la stat, la bugetul de stat, dar - pe de alta parte - firma respectiva are de primit de la stat 100 de lei. Deci cu alte cuvinte aceasta firma nu are datorii, in consecinta va putea sa participe in viitor la licitatie", a spus Boc.
Guvernul a mai decis sa mentina impozitele suplimentare pentru persoanele care detin mai multe locuinte si autoturisme si in anul 2012. Guvernul introdusese intial si pentru 2012 impozitarea suplimentara a persoanelor cu mai multe proprietati, Parlamentul a modificat prevederea, masura fiind limitata pentru anul 2011. Guvernul a mai hotarat stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.
"Aveam pentru anumite impozite date diferite pentru declarare, de exemplu, pentru definitivarea impozitului pe venit, ziua de 15, mai aveam si pentru declaratia recapitulativa care cuprinde operatiuni intracomunitare posibilitatea de a o depune pana la data de 15 a fiecarei luni. Vrem ca fiecare contribuabil sa stie ca daca are de declarat si platit impozite si taxe, sa poata sa faca acest lucru pana in data de 25 a fiecarei luni", a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
O alta decizie este majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise. De asemenea, a fost luata masura reducerii impozitului la jumatate pentru hotelierii care tin deschise hotelurile minim sase luni pe an, scopul modificarii fiind acela de a mari perioada sezonului estival.
"O modificare este cresterea impozitului cu 5% pentru cei care sunt proprietari sau administratori de cladiri cu destinatie turistica si care nu au in circuitul turistic aceste cladiri", a declarat ministrul dezvoltarii Elena Udrea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


S-au bronzat la Şcoala Politică de la Mamaia
Transportatorii din Botoşani pun în pericol călătorii
Probleme cu salariile profesorilor către finele anului
Medicina muncii la Botoşani – mijloc de îmbogăţire de-a moaca
Români în Cernăuţi
Nicu Tibrigan:
Standard & Poor's şi-a redus estimările privind creşterea economică din zona euro
Aisha, fiica liderului libian Muammar Gaddafi, a născut marţi o fetiţă în Algeria
Demisie la vârf în PC
OTV rămâne lider absolut cu cele mai multe greşeli de folosire a limbii române
Anunţ întreruperi apă pentru astăzi
Peste un milion de lei pentru botoșăneni
Şcoală de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă
Bancul zilei: Imaginaţie sexuală
Reţeta zilei: Muşchi împănat de vacă sau viţel
Horoscop
Caricatura zilei
Barosanul
E bine, e rău?
Ioan Rotundu
Dată limită pentru înscrierea în Programul Rabla pentru tractoare
La Botoşani, profesorii pensionari revin la catedră
CJP Botoşani n-a găsit medic specialist în expertiza medicală
Noul ministru al Sănăîţii face grea viaţa bolnavilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă