Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19276
De la 07 Ianuarie 2003
122904925

Există un răspuns: fatalitate!

  • Ioan Rotundu
  • 16 August 2011, 23:00
Anunţându-ne că va fi un preşedinte jucător, Traian Băsescu s-a ţinut de cuvânt. Cât de bine a jucat în interesul poporului pe care-l reprezintă, este suficient să ne amintim de urarea sa „Să trăiţi bine!” şi suntem pe deplin edificaţi asupra traiului nostru zilnic de cinci ani încoace.
Altceva însă vreau eu să aduc în prim plan. Modul imprevizibil în care a acţionat preşedintele a dat la iveală ce Constituţie găunoasă are România. Să ne amintim câte controverse s-au iscat pe seama referendumului iniţiat de către cei „322” parlamentari de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia supremă în stat. De atunci şi până acum au trecut câţiva ani.
Timp suficient ca parlamentarii să repare, să cârpească, lipsurile constituţionale prin adoptarea unor legi. N-au făcut-o, iar acum, la referendumul iniţiat chiar de cel care a simţit pe propria-i piele ce putere are un astfel de „medicament politic” aplicat electoratului, parlamentarii se lamentează din nou că preşedintele comite abuzuri în funcţie, încălcând Constituţia.
Tot jucând sârba pe la festivalurile din ţară, geamparalele pe litoral şi manele pe la corturile ţiganilor, preşedintele Băsescu i-a antrenat în dansurile sale şi pe parlamentari. Numai că parlamentarii joacă cum le cântă, el, preşedintele. Am tot scris că preşedintele Băsescu nu-şi doreşte un alt guvern decât numai după alegerile prezidenţiale şi iată că evenimentele aflate în derulare confirmă supoziţia mea.
Adunaţi ad-.hoc într-o majoritate de conjunctură, parlamentarii au trântit Guvernul Boc, fără a analiza mai întâi, constituţional, ce consecinţe se vor naşte. N-au făcut-o, iar preşedintele Băsescu le-a dat cu tifla. Acum, aceeaşi parlamentari imprudenţi, se vaită ca nişte vădane că preşedintele nu respectă Constituţia. Preşedintele o respectă, dar după cum îi sunt interesele. Constituţia fiind găunoasă, nici judecătorii Curţii Constituţionale n-o mai pot cârpi, aşa că joacă şi ei după cum le cântă preşedintele.
Aşadar, dacă majoritatea parlamentară formată din nevoia de a-l învinge în alegeri pe preşedinte nu vor să-i recunoască acestuia oarece merite în funcţie, sunt nevoiţi să-i recunoască acestuia puterea malefică de a fi dat la iveală lipsurile grave de care suferă Constituţia. Ne-a trebuit un preşedinte ca Băsescu şi un premier ca Boc, ca politicienii noşţri să poată realiza că avem o Constituţie depăşită şi imprecisă în reglementări.
Văzându-se umiliţi de preşedinte, parlamentarii, cu excepţia celor ai PDL, vor răzbunare. Liderul neîncoronat al noii majorităţi, social-democratul Geoană, profitând de funcţia sa de preşedinte al Senatului blochează validarea sau invalidarea Guvernului Negoiţă. Cu mult fariseism, Geoană perora românilor că lui Băsescu nu-i pasă de faptul că ţara n-are guvern. Iar acum, că Băsescu i-a desemnat un alt premier decât cel dorit de majoritatea parlamentară făcătură, respectiv sibianul Klaus, brusc, Geoană nu mai constată că România şi românii au nevoie acută de un guvern legitimat în Parlament. Nici faptul că cele 45 de zile avute la dispoziţie de Guvernul Boc, ca interimat, au expirat, nu-i mai alarmează aşa tare pe Geoană şi Antonescu.
Şi ştiţi de ce? Geoană se şi vede preşedintele României. Aşa că-şi păstrează privilegiul de a forma el guvernul, după alegeri. Nu cu Klaus, care este jucăria oferită de Patriciu lui Antonescu, ci cu un credincios al său din PSD. Iar ca un politician „spălăţel şi vorbitori de limbi străine”, cum l-a numit liberalul Antonescu, Geoană şi-a luat şi o măsură de precauţie. Dacă rămâne Băsescu preşedinte, atunci se va linguşi pe lângă acesta, aşa cum a făcută şi în toamna anului trecut, pentru a readuce PSD-ul la guvernare. Iată de ce nu vrea Geoană ca Guvernul Negoiţă să ajungă spre aprobare în Parlament.
Şi mai are Geoană un motiv de a tergiversa aprobarea sau respingerea Guvernului Negoiţă, extrem de puternic. Băsescu are tot interesul ca Guvernul Negoiţă să ajungă în Parlament şi să fie respins. Dacă îi va reuşi acest joc politic, după ce-şi va reînnoi mandatul de preşedinte, va dizolva Parlamentul, provocând alegeri anticipate.
Ori Geoană caută să amâne o astfel de situaţie până după alegeri. Dacă nu-l bate pe Băsescu, PSD-ul va vota orice guvern va trimite în Parlament Băsescu, ca preşedinte proaspăt reales, pentru a preveni dizolvarea Parlamentului. Aşa privite lucrurile, peroraţia lui Geoană că preşedintele Băsescu ţine România fără guvern legitim este total falsă şi fariseică. Şi Băsescu şi Geoană vor ca viitorul guvern al ţării să se formeze după alegeri.
Toată disputa dintre ei nu-i decât teatru politic oferit românilor, de Băsescu cu urarea rostită tare „Să trăiţi bine”, de Geoană cu urarea rostită printre dinţi „Nemernicii dracului!”. Este firesc să ne întrebăm: Cu ce-am greşit noi, de ne-a pedepsit Dumnezeu să alegem între Năstase şi Băsescu, iar acum între Geoană şi Băsescu? Cred că răspunsul se află bine încifrat între versurile baladei Mioriţa, dar poate fi rostit printr-un singur cuvânt: fatalitate!
14.11.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Tabara "Codrii de Arama" Agafton 24.98.2910
Politică pentru fraieri
Ioan Rotundu
Cârlanul dolofan şi proţapul buclucaş
Inundaţii, durere şi neputinţă
Caricatura zilei
uă săptămâni de verificări și reparații în sistemul de termoficare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog