Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25977
De la 07 Ianuarie 2003
122911626

Experiment inedit: Un australian se hraneste doar cu cartofi timp de un an de zile

  • 24 February 2016, 23:00
Andrew Flinders Taylor, un australian in varsta de 36 de ani, incearca un experiment inedit, propunandu-si sa manance timp de un an de zile numai cartofi, informeaza CSID, citat de Mediafax.
In incercarea de a slabi, Andrew Flinders Taylor a decis sa manance doar cartofi timp de un an de zile. Dar oare acest tip de abordare poate functiona sau barbatul va ramane fara nutrientii esentiali pentru organism?
De la inceperea dietei, Taylor a pierdut 10 kg (dupa prima luna) si se bucura de un nivel crescut de energie. In plus, a redus probabilitatea de a se imbolnavi de diabet ori alte boli cronice.
Dupa acelasi interval de timp, Taylor a publicat o fotografie pe Facebook cu o farfurie unde se vede ca nu si-a terminat portia de piure. Aceasta este o ilustrare a teoriei satietatii senzoriale, conform careia placerea de a consuma un singur aliment scade pe masura ce mananci mai mult, pana la punctul in care se renunta complet la aliment.
Consumul a aproape 3 kg de cartofi pe zi ii asigura circa 2.000 de kilocalorii, o cantitate rezonabila pentru un barbat de talia sa, care vrea sa slabeasca. Chiar daca acest aliment reprezinta o excelenta sursa de carbohidrati si fibre, Taylor nu isi asigura suficiente proteine. Un barbat de 120 kg are nevoie de aproximativ 90g de proteine, iar dieta pe care o urmeaza ii asigura doar 60g.
Proteinele sunt formate din aminoacizi, iar cartofii nu asigura suficienti aminoacizi. Mai mult, cartofii au un procent redus de grasime (doar 9 g la 3 kg), asa ca dieta nu ii asigura lui Taylot doi acizi grasi esentiali (acid linoleic si acid linolenic) si nici nu asigura suficienta grasime pentru absorbtia unor vitamine, precum A, D, E si K.
O dieta sanatoasa contine alimente bogate in acizi grasi polisaturati omega-3 cu lant lung, iar pestele reprezinta cea mai buna sursa. Acesti acizi au un rol important, structural si functional, in membrana celulelor, unde pot activa ca hormoni si pot ajuta la controlul presiunii arteriale.
Taylor va avea provizii suficiente de tiamina, niacina, vitamina B6, acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fosfor si cupru, chiar luand in calcul anumite pierderi pe timpul gatirii cartofilor.
Prin permiterea cartofilor dulci pentru dieta, acesta si-a sporit sansele de a avea suficienta vitamina E, fier si calciu. Dar din dieta sa lipsesc vitamina D si B12.
Expunerea la soare in Australia ii va asigura suficienta vitamina D, dar rezervele sale de vitamina B12 se vor termina pana in momentul in care va inceta dieta. Deficitul prelungit poate duce la anemie si chiar afectarea permanenta a nervilor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Ciorbă de văcuţă
Bancul zilei: Somn liniştit
Horoscopul zilei de 25.02.2016
Ministrul Agriculturii sustine inchiderea supermarketurilor in weekend si 51% prezenta a produselor romanesti pe rafturi
Filmare cu drona: Cum arata complexul rezidential din satul Holercani, destinat odihnei demnitarilor din Republica Moldova.
Economistul sef al BNR a parasit miercuri prezidiul unei conferinte, iritat de o intrebare venita din sala
PNL a cerut in plen ca Legea darii in plata sa fie pusa pe ordinea de zi, solicitarea fost respinsa la vot
Compania Johnson & Johnson trebuie sa plateasca daune de 72 de milioane de dolari intr-un caz de cancer,
asociat cu pudra de talc
Un senator PSD care a facut gesturi obscene in timpul unui vot decisiv vrea lege pentru presa
Ministerul Public propune ca procurorul general sa devina membru al CSAT
Comisia de taiat hartii: Guvernul a inceput debirocratizarea administratiei
Exemple kafkiene cu dosarele depuse de mame sau cazierul judiciar plimbat de la un
Muniţie găsită în gospodăria unui localnic din Răuseni
Cu peste 6.800 de misiuni mai multe pentru pompierii botoşăneni în 2015,
Botoşani: Da, dictatura roşie ante portas!
Ioan Rotundu
ANAF cere in justitie evacuarea Antena 3, Antena Group si Intact din imobilele statului
Profesorul de religie care le-a prezentat elevilor la clasa un film despre avort:
A fost o lectie educativa din care copiii au de invatat
Traian Basescu: Presedintele Iohamnis arunca in aer statul de drept
N-a inteles ca niciodata nu castigi cand te sustin Antenele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog