Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7748 lei
1 USD = 4.4026 lei


Număr accesări
Astăzi:
24211
De la 07 Ianuarie 2003
73798004

Expertele contabile din dosarul lui Marian Oprisan au fost arestate

  • 11 January 2015, 23:00
Tribunalul Bucuresti a decis, duminica, arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor doua experte contabile din dosarul lui Marian Oprisan, acuzate ca au stabilit impreuna cum vor aborda expertiza, astfel incat sa ii favorizeze pe inculpatii din dosar, transmite Mediafax.
Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) si Elena-Valentina Musuroiu au fost retinute sambata, pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a celor doua experte, solicitarea fiind admisa de judecatorul de drepturi si libertati, care a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit ordonantelor de retinere, Ileana Cernea a fost desemnata de instanta de judecata, in data 10 iulie 2014, sa efectueze expertiza financiar-contabila in dosarul de coruptie al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan. Dosarul a fost stramutat de mai multe ori, in prezent fiind in curs de judecare, in prima instanta, la Judecatoria Cluj-Napoca.
Totodata, unul dintre inculpatii trimisi in judecata in acest dosar a cerut numirea, in calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a Elenei Musuroiu, care a si dobandit aceasta calitate.
Conform atributiilor stabilite de instanta, Ileana Cernea trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La randul lor, expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la obiective.
"Incalcand sarcinile ce-i reveneau cu privire la intocmirea raportului de expertiza financiar-contabila, respectiv acelea de a fi independent fata de orice intruziune, corect si impartial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnata de instanta) a stabilit impreuna cu Musuroiu Elena Valentina (experta parte recomandata de unul din inculpati) modul in care vor aborda expertiza, asa incat sa serveasca intereselor inculpatilor judecati si, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului", au scris procurorii in documentul citat.
Anchetatorii sustin ca cele doua au convenit ca expertiza sa fie realizata de catre Elena Musuroiu, fara ca expertul judiciar numit de instanta sa analizeze documentele puse la dispozitie si sa traga propriile concluzii care se impun, in mod obiectiv. Astfel, Ileana Cernea ar fi acceptat ca Elena Musuroiu sa fie cea care sa elaboreze expertiza pentru ea, fara a avea nicio contributie, rezumandu-se doar la a-si insusi expunerea, argumentatia si concluziile redactate in numele sau de expertul parte, prin semnarea documentului.
In dosar este urmarit penal expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz in serviciu. Acesta, in calitate de expert parte al unui alt inculpat din dosar, ar fi acceptat sa semneze raportul de expertiza contabila, constientizand ca nu a fost intocmit de catre expertul desemnat de instanta - Ileana Cernea - si ca, in acest mod, se incalca prevederile legale si totodata se aduce atingere dreptului partilor vatamate din dosar la desfasurarea procesului in mod echitabil.
La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan (PSD) a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.
Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
Dosarul a fost stramutat de mai multe ori la diferite instante, iar din 7 iulie 2010 se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbosul
Horoscopul zilei
Inchisoare pentru membrii Guvernului care refuza sa raspunda interpelarilor
Tudor Chiuariu, urmarit in dosarul lui Hrebenciuc, pentru ca ar fi cerut doua milioane de euro
S-a lepădat de PNL pentru satana roşie
Ioan Rotundu
Alimentele gratuite primite drept ajutor de la UE sunt motiv de a face bani pentru unii romani
Ministrul Finantelor solicita ASF sa regandeasca tarifele la RCA pentru tinerii sub 25 de ani
PNL cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR cu privire la ordonanta referitoare la renuntarea la titlurile stiintifice
Germania: Atac asupra unui ziar care a publicat caricaturi cu Mahomed din revista Charlie Hebdo
Darabani: Mort de la Bobotează, ţinut în tinda casei
Cancerul care roade opoziţia de la Botoşani
Ioan Rotundu
Alina Gorghiu i-a dat termen lui Tudor Chiuariu sa isi dea demisia din PNL
Botoşani/Văculeşti: Chiolhanurile baronului local Gânga au finanţare nelimitată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă