Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6867
De la 07 Ianuarie 2003
122892516

Experţii CE se declara îngrijoraţi că România mu-şi îmbunătăţeşte semnificativ mediul de afaceri

  • 21 November 2013, 23:00
(Click pentru a deschide) Principalii parametri economici pentru Romania (Raportul CE) Foto: Comisia Europeana Romania trebuie sa-si imbunatateasca semnificativ mediul de afaceri pentru a atrage investitii straine directe, afirma expertii Comisiei Europene, care se arata ingrijorati de stagnarea tarii noastre pe un loc codas in clasamentul international Doing Business.
Ingrijorarea este exprimata de stafful Directoratului General Economie si Finante al CE, intr-un raport emis miercuri, evaluand evolutia Romaniei in cadrul acordului stand by cu Comisia Europeana si FMI.
"Mediul de afaceri din Romania trebuie sa fie imbunatatit semnificativ pentru a atrage mai multe investitii straine directe si pentru a stimula procesul de recuperare a decalajului (fata de celelate state ale UE - nr.). (...) Un mediu macroeconomic mai stabil ar ajuta la atragerea de investitii straine directe mai multe in viitor (...).Potrivit Raportului Doing Business 2013 al Bancii Mondiale, Romania ocupa locul 72 in clasamentul global privind usurinta de a face afaceri. Pe o scala de la 0 ( cea mai putin atractiva) la 1 ( cea mai atractiva ) pozitia Romaniei (0,56) este sub media UE (0,6)", avertizeaza expertii Comisiei Europene.
"Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca pozitia Romaniei a ramas neschimbata intre 2008 si 2013, in timp ce aproape toate celelalte noi state membre ale UE si-au imbunatatit clasarea", mai atrag ei atentia.
Functionarii de la Bruxelles mai arata ca "mediul de afaceri precar" din Romania actioneaza ca o piedica in calea cresterii si a investitiilor.
"Nivelul investitiilor straine directe ramane scazut, iar importanta investitiilor de portofoliu pentru balanta de plati creste. In semestrul I al anului 2013, fluxurile de investitii straine directe au fost de 577 milioane de euro de euro, in scadere de la 776 de milioane de euro in prima jumatate a anului 2012. Acestea sunt deosebit de scazute daca sunt luate in considerare nivelurile de dinainte de criza. In anul 2007, intrarile de investitii straine directe s-au ridicat la 7 miliarde de euro", mai afirma expertii europeni.
In context, Comisia Europeana a convenit cu Romania ca autoritatile nationale sa ia masuri in 4 directii importante:
- imbunatatirea calitatii reglementarilor legate de afaceri si reducea sarcinilor administrative pentru IMM-uri ,
- imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-uri si sprijinirea IMM-urile care intentioneaza sa exporte,
- imbunatatirea sistemului de cadastru, pentru a permite o mai buna functionare a pietelor funciare,
- crearea unui mediu de cercetare mai atractiv pentru investitii private prin imbunatatirea stimulentelor pentru inventiile realizate de angajati.
Companiile de stat romanesti au un management sub-optimal, iar reformarea acestora a fost lenta si lipsita de ambitie, mai considera expertii DG ECFIN.
"Intreprinderile de stat joaca un rol important in economia din Romania, dar managementul lor este suboptimal. Reformele sunt, prin urmare necesare, dar au fost lente si lispsite de ambitie. Imbunatatirile in guvernanta corporativa, prin numirea de manageri si consilii de administratie profesionisti, au fost limitate. Vanzarea de participatii din intreprinderi de stat a avut de suferit din cauza unor esecuri si schimbari de strategie", se mai arata in raportul de miercuri emis de Comisia Europeana.
Potrivit acestuia, cele mai mari arierate sunt generate de cele 3 companii feroviare de stat (CFR SA, CFR Marfa, CFR Calatori), iar Hidroelectrica risca sa piarda progresele realizate prin procesul de insolventa din cauza faptului ca la conducerea companiei energetice a fost instalat doar un consiliu interimar.
"Ofertele publice initiale planificate in intreprinderile de stat din energie au fost intarziate si, doar cu un consiliu interimar si de management, Hidroelectrica risca sa piarda castigurile realizate prin insolventa. In sectorul feroviar, acumularea arieratelor ramane o problema semnificativa si vanzarea CFR Marfa trebuie sa fie incheiata. In plus, noi provocari au aparut pe agenda de reforme. Apare o presiune pentru intarzierea calendarului privind liberalizarea pretului la energie iar starea financiara precara a producatorilor de energie electrica termo cu costuri mari ameninta sa submineze strategia mai larga privind energia", se mai arata in raport.
Raportul realizat sub coordonarea lui Istvan Szekely, seful misiunii CE in Romania in acordul de asistenta financiara, si Joost Kuhlmann, seful unitatii pentru Finlanda, Bulgaria si Romania a DG ECFIN, utilizeaza datele disponibile pana in 4 octombrie 2013.
Textul prognozeaza o crestere economica de 2,1% pe anul 2013 si 2,2% pe anul 2014.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Destăinuirea fiului către tată
Gastronomie: Gulaş cu carne de porc
117.000 de români au semnat pentru ca Basarabia să vină acasă
înițiativa legislativă a fost lansată în Parlamentul României
Schimb de replici pe tema numirii lui Ilie Sarbu în fruntea Comisiei Băsescu-CEC
Crin Antonescu despre şeful Fiscului: Să demisioneze
Atacurile de la Paris: Suspectul a fost prins de poliţie
Percheziţii în Mehedinţi, într-un caz de evaziune
şeful Politiei Locale Drobeta Turnu Severin şi soţia acestuia, duşi la audieri
Înfiinţarea unei comisii in cazul Călăraşi ar fi un abuz
Ruptura cu PNL s-a produs pentru că nu a sprijinit "lupta împotriva numirii lui Koveşi la DNA"
Cum pregăteşte Guvernul întâlnirea cu delegaţia chineză care va ajunge la Bucuresti
Lista marilor proiecte comune
Spectacol cu orchestra din Viena la Casa sindicatelor Boto;ani
Botoşani: Familia Amişculesei, o familie de puşcăriabili în devenire
Tributar mentalităţii de zapciu
Ioan Rotundu
Din nou la indemnizaţii nesimţite
Ioan Rotundu
Vizita premierului chinez în România pare a fi o strategie de divizare a UE
diplomat european
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog