Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Umor
Mondene
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
462
De la 07 Ianuarie 2003
86933505

Exploratori şi neguţători

  • 31 December 2008, 23:00
Viaţa la sat
Catal Hüyük din sudul Turciei estre unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, datând din 7000 î.Hr. Casele, construite din chirpici, erau lipite una de alta. Intrarea se făcea prin acoperiş. Unele case erau decorate cu picturi murale, pentru venerarea zeilor. Locuitorii creşteau turme de animale, cultivau grâu, orz şi mazăre şi ştiau să coase îmbrăcăminte.
Obsidianul se găsea din belşug. El era schimbat pe bunuri din alte zone. Catal Hüyük a devenit în scurt timp un centru comercial.
Mărunţiş
Monedele mici de argint au apărut în unele zone ale Turciei încă din sec. VII î.Hr. Regele Cresus, conducătorul vechiului regat al Lidyei, a introdus în regat atât monedele de argint, cât şi de aur. Sistemul standard al banilor a simplificat comerţul între ţări. Atunci când Grecia a început să folosească monedele, fiecare oraş-stat a creat propriile sale monede inscripţionate cu simboluri speciale. Pe monedele din Atena era stampată o bufniţă, pasărea sacră a Atenei, zeiţa elenă a înţelepciunii.
Banii de hârtie
Chinezii au folosit banii de hârtie pentru prima dată în jurul anului 600. Când Marco Polo a ajuns în China, în 1200, a fost surprins să vadă chinezii cumpărând bunuri cu bani de hârtie în loc de monede. Europenii nu puteau înţelege cum o bucată de hârtie poate să valoreze ceva. În 1600, băncile europene au început, de asemenea, să emită bancnote.
(Sursa: Exploratori şi neguţători, editare a publicaţiei Financiarul)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vechi pluguşor
O veche sorcovă
Sorcova lui Boc
Românul, criza şi Anul Nou 2009
Din snoavele lui Amfilochie Ciobotă
Totul despre invenţii
Secretele tehnicii
Hoţii de codru
Un zâmbet de Anul Nou… între prietene
Un zâmbet de Anul Nou… între prieteni
Un zâmbet de Anul Nou… între soţi
Secretele bucătăriei lui Manole
Odraslă parlamentară botezată departe de ochii lumii
Prostul nu-i prost dacă nu este şi fudul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă