Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2187
De la 07 Ianuarie 2003
76493647

Explozie demografică generată de stimulentele financiare

  • 14 August 2007, 23:00
Criticam, într-un material realizat în toamna anului trecut, politica, considerată în multe cercuri populistă, acordării de venituri nejustificate prin volumul de muncă, precum alocaţiile exagerate pentru femeile care au născut. Mai nou, nesperata acordare a trusoului pentru nou născuţi, un fel de “cornul şi laptele” apărut din abisul gândirii politicienilor de mucava care ne reprezintă în faţa lumii, a suplimentat numărul prevederilor pre-electorale, determinând alte familii “să pună osul la treab㔠şi să umple ograda de copii căci, nu-i aşa, încă o pleaşcă moca de la stat timp de doi ani nu-i de colea şi apoi, unde mănâncă atâtea guri, încă una mai are loc, cu siguranţă. Roadele acestei politici, mai periculoase decât cea dusă de Ceuşescu în perioada de tristă amintire cu “Ia ziarul / Ia Scânteia / Ia decretul cu femeia”, au început să se vadă astăzi, aşa cum prevedeam de altfel.
Explozia demografică din ultimul timp, vizibilă mai ales în localităţile sărace, pare să reprezinte, prin prisma facilităţilor financiare guvernamentale, singura explicaţie logică. Venirea pe lume a atâtor copii nu mai reprezintă rezultatul moşului de Crăciun conjugat cu sosirea acasă, în vacanţa de iarnă, a soţilor şi părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, aşa cum se specula, mai ales că rezultatul acestui efort ar trebui să apară în lunile septembrie sau octombrie. Dacă în primul semestru al anului trecut în oraşul Flămânzi fuseseră înregistrate 38 de naşteri, numai în ultima lună au mai fost trecute la catastif alte 20 de veniri pe lume, ceea ce face ca, împreună cu copii transcrişi la Oficiul Stării Civile, numărul de nou născuţi să depăşească 60 de suflete. Cu mult mai mult ca în perioada similară a anului trecut, când erau înregistrate doar 43 de naşteri.
Bineînţeles că nu toţi bebeluşii sunt înregistraţi în luna sosirii pe lume, aceste evidenţe referindu-se de fapt la numărul de alocaţii noi solicitate şi de dosare noi, întocmite conform Legii 482 / 2006, pentru acordarea trusoului pentru nou născuţi. “Este posibil ca la anul să se înregistreze şi mai multe naşteri, deoarece stimulentele şi facilităţile acordate legal părinţilor pot să-i încurajeze, pe cei tineri şi proveniţi din familii mai sărace, mai ales, să mai facă un copil, chiar şi pentru bani. Poate că lucrurile nu ar trebui să stea chiar aşa. Poate ar trebui ca sentimentul părintesc să primeze şi copilul să fie rodul iubirii sincere dintre părinţi dar, până la urmă, vor exista şi persoane care se vor gândi şi la aspectul financiar”, crede Cătălina Dibu, din cadrul Primăriei Flămânzi. La ora actuală, o tânără mămică primeşte de la stat un trusou pentru nou născuţi în valoare de 1,5 milioane lei, o alocaţie lunară, care se acordă timp de doi ani, de 2 milioane lei, alocaţie de sprijin familial, de 350.000 lei pentru primul copil, 370.000 pentru cel de-al doilea, şi tot aşa, plus 6 milioane de lei lunar, timp de doi ani, pentru femeile cei au lucrat consecutiv cel puţin un an. (Agenţia de Ştiri Flămânzi)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TELE’M Botoşani, miercuri, 15 august
Găsit după câteva zile
La bătrâneţe au fost înşelaţi copilăreşte de importante sume de bani
A doua etapă a concursului de titularizare
Este tânăr şi caută de lucru
58.000 lei amenzi este obolul dat de brutării bugetului de stat
Ansamblului "Mugurelul" a făcut furori în Republica Moldova
Paula Herlo: din Tenerife la Sibiu, dar prin Budapesta şi Viena
Viceprimarul Ghiorghiţă visează să devină europarlamentar
Medicamentelor gratuite şi compensate, cea mai profitabilă afacere
O nouă oportunitate de a obţine fonduri
Astăzi, Festivalul "Suita Sătească" de la Liveni
O mitră de patriarh pentru nevoi prezidenţiale
Ioan Rotundu
Comunicat de presă
Cei care n-au făcut nimic, nu-i suferă pe cei ce vor să facă
Primăriţa Vamanu a pus oprelişte circulaţiei maşinilor grele
Festivalul Fanfarelor la a şaptea ediţie
Se va edita o monografie a portului din Ţara de Sus
Zece terenuri de joacă noi în municipiul Botoşani
Afaceri chinezeşti pe plaiuri botoşănene
Class şi Voltaj concertează la Botoşani
Primarul Flutur se teme că-i vor rămâne birourile pustii
Prof. dr. în fizică Furtună se consideră specialist şi în panificaţie
Dănuţă vrea puteri sporite parlamentarilor
Început de an şcolar american
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă