Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3760
De la 07 Ianuarie 2003
95280557

„Expoziția Mugur Călinescu”, la Muzeul vieții cotidiene în comunism (MuViCC)

  • 19 August 2016, 23:00
La sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, la inițiativa Asociației CulturEst, ieri, 16 august a.c., a început, cu participarea reprezentaților Facultății de Istorie din București, studierea dosarului lui Mugur Călinescu. Elevul Mugur Călinescu, în toamna anului 1981, a scris lozinci anticomuniste pe gardurile și zidurile clădirilor publice din Botoșani, a fost prins și anchetat de Securitate iar la scurt timp s-a îmbolnăvit grav și a murit. Cazul său a fost prezentat de presa locală dar și națională și a fost evocat în câteva cărți.
Istoricul Alexandru Groza, în urma acestei cercetări, sub îndrumarea lect. dr. Matei Gheboianu, care predă cursul de istoria comunismului la Facultatea de Istorie din București, va elabora o lucrare de specialitatea, ce va fi făcută public pe site-ul Muzeului vieții cotidiene în comunism(www.muvicc.ro). Arhitecta Krisztina Bokos( Universitatea de Arhitectură din Copenhaga), pornind de la datele istorice din acest dosar, va proiecta pentru MuViCC o expoziție ce va purta numele Mugur Călinescu.
„Încercăm să facem o reparație morală, căci am convingerea, după ce am studiat și eu acest caz, că Mugur Călinescu este un erou și el trebuie să rămână așa în memoria colectivă la Botoșani. Moartea lui tragică m-am determinat să scriu romanul „Copiii sălbatici”( Editura „Cartea românească”, 2016, 400 pag.), care are ca fundal profilul acestui erou și anii cei mai negri ai comunismului, anii '80. Institutul pentru Investigarea a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER) va organiza anual, la solicitarea noastră, începând cu 2017, un concurs ce va purta numele de Mugur Călinescu, pe teme ale represiunii comuniste, concurs la care vor participa liceele din România”. (Constantin Iftime, manager proiect MuViCC). Asociația CulturEst face un apel public către persoanele care cunosc „Cazul Mugur Călinescu” să ofere mărturii([email protected], tel 0755400362), ce vor fi consemnate în această lucrare.
Reamintim că, în urmă cu trei ani, Asociației CulturEst, printr-o hotărâre a Consiliului local, i-a fost repartizat drept sediu al Muzeului vieții cotidiene în comunism fosta Hală CET. Până în acest moment, Primăria Botoșani, care este proprietară a acestei construcții dezactivate, nu a pus la dispoziție documentația necesară începerii amenajării muzeului. Cu fonduri proprii, Asociația CulturEst a proiectat interiorul și exteriorul MuViCC (vezi www.muvicc.ro), expozițiile permanente și a colectat obiecte muzeale.
Asociația CulturEst, la elaborarea acestor proiecte, a colaborat cu instituții de importante din Romania, precum Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Istorie din București, IICCMER, iar în acest moment are o echipă de proiectanți, formată din istorici și arhitecți, români și străini, de mare prestigiu, fapt care asigură crearea, la Botoșani, a primului muzeu modern despre comunism din România.
17 august 2016
Asociația CulturEst

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Strategic, mafia PSD pune stăpânire pe CJ Botoşani
Ioan Rotundu
Redacţia Jurnalului vă informează
Prognoza meteo pentru weekend
„DOSARUL OZN”, facut public de Guvernul britanic!
TEORIILE SOCANTE ascunse de ani de zile in arhiva MoD!
Cârlan pare a fi prima victimă a lui Macaleţi
Ioan Rotundu
Platforma Unionista Actiunea 2012 anunta deschiderea primei televiziuni suta la suta romanesti in Republica Moldova
O mie de kilometri de autostrada peste doi ani
Multe proiecte nu au autorizatii de constructie
Ce spune BNR despre bazele de date pe care le-a pus la dispozitia SRI
Horoscopul săptămânii 15 – 21 august 2016
Bancul zilei: Răspuns lipsit de orice speranţă
Omagierea personalităţii maestrului acordeonist Dan Decebal Chitic
Ioan Rotundu
Andrei Pleşu îl desfiinţează pe Dragnea printr-un editorial
preot rupe tăcerea
Cea mai mare capcană în care pică românii
Lumea lu' Rotundu: Dan Decebal Chitic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă