Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7309
De la 07 Ianuarie 2003
123196246
pnl

Expoziţia zoo Popăuţi – succes umbrit de lipsa preşedintelui Crin Antonescu

  • 3 October 2010, 23:00
Iniţiativa PNL Botoşani şi a Asociaţiei de ovine şi caprine „Moldoovis” Botoşani de a organiza la Staţiunea de cercetări ovine Popăuţi o expoziţie zootehnică este de salutat. În primul rând că locul ales pentru expoziţie este unul cu rezonanţă adâncă în istoria crescătorilor de ovine botoşăneni dar şi în cercetarea zootehnică românească, Staţiunea de cercetări Popăuţi fiind cea mai veche din ţară.
Apoi, Popăuţiul este situat în vecinătatea Unţenilor, cea mai renumită localitate de crescătorti de oi de rasă din România, pielicelele brumării de aici făcând cândva furori nu numai la nivel de ţară ci şi în străinătate. Să mai adăugăm faptul că rasa de oi karakul a devenit un brand pentru judeţul Botoşani, la Staţiunea Popăuţi fiind singurul loc de ţară unde se pot găsi pielicele comore, roze şi albe.
Aşa privite lucrurile, nici că se putea organiza o expoziţie zoo dedicată crescătorilor de oi şi capre în alt loc din judeţ decât la Popăuţi.
Iar crescătorii de animale au spus prezent. Două şiruri de staule cu oi karakul şi ţurcane, având afişate datele proprietarului şi rasa, au atras atenţia vizitatorilor, care, deşi afară ploua mocăneşte, au venit să vadă cu ochii lor animalele care încă mai constituie crema zootehniei botoşănene.
Caprele, aceste animale extrem de drăguţe şi neastâmpărate, au fost şi ele reprezentate într-un număr suficient de mare ca să ne convingă că şi în judeţul Botoşani Botoşani ele pot creşte în cârduri aidoma celor din zonele din sudul ţării sau regiunea Dobrogei.
Liberalul Florin Ţurcanu, deşi crescător de oi, a preferat să expună câteva scrofiţe şi purcei reprezentând două rase. Porumbeii din rase diferite au fost admiraţi, mai ales de copii, prepeliţe ouătoare şi într-un colţ, stinghere, două păsări negre, supravieţuitoare a celebrei, cândva, rase de Botoşani, gustoase la carne şi harnice la ouat.
Bineînţeles că au fost admirate şi standurile cu pielicele şi căciuli gata confecţionate. S-a putut observa şi o schimbare de modă la căciuli. Căciulile cu bordură sunt tot mai mult înkocuite de către căciulile tip şapcă.
Bine plasat, adică ocupând un loc în calea vizitatorilor, Titel Arhip, cel care a fondat la Frumuşica prima şi singura Cooperativă de producţie legume şi fructe din judeţ, avea organizată o micro-expoziţie cu borcane de dulceaţă de casă şi mâncăruri din legume. Dar ţuica de Rădeni s-a dovedit a fi mai de succes, fiind gustată cu lăcomie, mai ales de bărbaţi.
O curiozitate aparte a stârnit-o existenţa unui tractor masiv ce avea un plug cu 16 brăzdare. Vizitatorii îl admirau şi-şi dădeau cu părerea asupra performanţelor sale. Fiecare, după cât îi era imaginaţia de bogată, vedeau arate într-o noapte zeci de hectare de teren, în timp ce alţii mai fantezişti susţineau că o sută hectare pe noapte ar fi o jucărie pentru pentru un aşa tractor.
Iniţiativa în sine de a organiza o astfel de expoziţie a fost binevenită şi merită apreciată cum se cuvine. Desigur, am auzit şi voci contestatare la adresa iniţiativei liberale, dar n-au decât cei din PSD şi PDL să organizeze şi ei astfel de expoziţii, mult mai atractive, că în judeţul nostru mai sunt şi producători de soi şi cu pretenţie de firmă serioasă şi capabili să concureze cu succes produsele europene pline de E-uri sau modificate genetic.
Practic, zeci de fermieri şi mii de vizitatori au participat, sâmbătă şi duminică, la Expo Agro 2010. „Sunt din toate judeţele Botoşani. Sunt fermieri care doresc să vadă noutăţile prezentate la acest târg, iar viziatorii doresc să mai vadă şi altceva decât calculatoare. Una peste alta, spunem că avem nevoie de un astfel de târg, în primul rând pentru fermieri, ca să-si poată promova produsele, iar pe de alta parte pentru consumatori, care pot astfel aprecia adevărata calitate a produselor”, a declarat preşedintele Moldoovis, Ioan Nechifor.
Din păcate, întreaga acţiune a fost umbrită de lipsa preşedintelui Crin Antonescu care n-a mai venit la Botoşani dar şi de beţia cruntă cu care s-a încheiat ziua de sâmbătă. Dar despre acest aspect publicăm un articol separat, ca să nu mai umbrim şi noi încă odată evenimentul.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Zv SOMAX, luni, 4 octombrie
Bancul zilei: Spaima… episcopului
Prin fum de batal la proţap şi miros de mici
Mii de firme româneşti se mută în Bulgaria
alungate de măsurile de austeritate şi instabilitatea fiscală
Moise Guran a pus punct BizBazar
ONU a muşamalizat "atrocităţile" comise de sovietici si americani în Afganistan
România pare să fie dominată de suspendaci
nişte oameni trişti ce vor să îl suspende pe Traian Băsescu
Vladimir Voronin nu mai vrea proces cu România
el nu-şi aminteşte sa fi spus asta
Ministrul Educaţiei şi Guvernul se consideră cu 11 clase peste conducerea
Crin Antonescu nu vrea schimbarea lui Băsescu pentru a se întoarce Năstase
el va susţine la preşedinţie candidatura lui Isărescu
Politica destrăbălaţilor
Ioan Rotundu
Vorbe urâte, domnule senator!
ON Gaz Distribuţie întrerupe temporar furnizarea gazelor în Botoşani
Cruntă beţie liberală urmată de vizita unui preşedinte surogat
Drumul „căruţelor” mai are de aşteptat pentru a fi reparat
Bilanţul tragic al unui accident rutier produs pe Şoseaua morţii
Ofensivă asupra traficului de ţigări
Cardiacii pot muri liniştiţi, că de medicaţie nu vor mai avea parte
Au ieşit bine la control
Bolnavii HIV încă nu vor avea cabinet stomatologic separat
Declaraţii online la CAS Botoşani
În loc de gratuităţi, pacienţii primesc dreptul la reclamaţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog