Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4262
De la 07 Ianuarie 2003
104536868

Expoziţie de ceramică ş la Galeriile „Ştefan Luchian”

  • au expus lucrări Angelica şi Petru Maxim
  • 7 December 2010, 23:00
Ieri, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, din municipiu, a avut loc vernisajul Expoziţiei de ceramică şi pictură Angelica şi Petru Maxim, artiştii din Dorohoi revenind în atenţia publicului după ce, în vara acestui an, au avut de înfruntat puhoaiele nemiloase şi furia mâlului, care au lăsat în urmă un dezastru nu numai material, ci şi sufletesc.
Artiştii au avut puterea de a aduna mâlul din casă şi de a făuri din el opere de artă cu care acum mărturisesc lumii tragedia unei veri a anului 2010, într-un Dorohoi lovit de vitregiile naturii. Apa care a distrus casa, vase de lut, tablouri, schiţe, sute de fotografii, cuptorul de ars, nu va putea sta în calea artistului. Artistul a cules tuburile de ulei din mâl, iar din mâl a făcut vase de ceramică, apreciind că pământul adus de ape a fost cel mai bun lut pe care l-a modelat vreodată. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, Muzeul Judeţean Botoşani, Centrul de Conservare şi Promovare a culturii tradiţionale Botoşani.
„Mărturisesc că pentru mine a fost o surpriză faptul că Petru Maxim pictează, eu ştiam că este ceramist, dar căutând mai multe despre artişti am găsit că este şi ceramist şi pictor şi grafician, am văzut şi câteva lucrări de sculptură. Astăzi vedem două dintre pasiunile care l-au determinat pe Petru Maxim să vină în faţa dumneavoastră”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan.
"În picturile lui Petru Maxim, naşterea nu este o întruchipare a ego-ului specific omului modern, ci aşezarea divinului, în sensul biblic, în matricea dacică a creaţiei. Personajele coborâte din civilizaţia acestor locuri, în compoziţiile sale, trec de momentul istoric considerat crucial în istoria românilor, adică momentul Decebal şi Traian imortalizat pe columna traiană.
Ele vin din preistorie, din timpuri imemoriale. Evoluţia liniei desenului cucutenian este marcată la Petru Maxim de Odiseea omului pe aceste meleaguri. Culoarea gri din fundalul lucrărilor sale aminteşte de şuvoaiele de apă din vara acestui an care i-au luat nu numai agoniseala de-o viaţă, acareturile, dar şi o mare parte din picturi, schiţele, fotografiile, tuburile de culoare. Artistul a cules tuburile de ulei din mâl, acestea fiind bune încă, iar din mâl a creat aceste vase de ceramică pretinzând că nu a lucrat niciodată un lut mai bun decât acela adus de apele distrugătoare"
a spus în cuvântul său poetul Nicolae Corlat..
„Dacă doamna directoare Pârvan este surprinsă de picturi, vreau să spun că şi eu sunt surprins de manifestare. Ea nu ar fi fost posibilă, poate mai târziu la o anumită vârstă, dar inundaţiile din Dorohoi m-au adus aici. Paşii pe care îi fac nu sunt uşori, trebuie să o iau uşor de la început, dar nu sunt singur, sunt împreună cu familia, soţia Angelica, fiul Adrian, fiica Cătălina care a terminat facultatea de istorie, este ginerele. Cuptorul este demolat, acum construiesc din nou alt cuptor, ceea ce mă pune în imposibilitatea de a realiza ce mi-am propus” a spus artistul Petru Maxim. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soacra cea încăpăţinată
Cazul Ridzi, discutat in şedinţă secretă la Camera Deputaţilor
Si Islanda a ieşit din recesiune
Crin Antonescu: O alianţă electorală cu PC nu e exclusă
Dan Voiculescu e infinit mai puţin contestat decât Boc
Ioan Oltean, despre o eventuală plecare a Monicăi Macovei din PDL
ar fi o pierdere uriaţă, irecuperabilă
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat
Camera Deputaţilor a votat Legea Pensiilor
varsta de pensionare - 63 de ani pentru femei si 65 pentru barbati
Fiul fostului ministru Sorina Placintă, urmărit penal
după un scandal cu focuri de arma in centrul Capitalei
Crinul care se vestejeşte
Ioan Rotundu
Ce jocuri faceţi, domnule Mircea Geoană?
aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?
De ce şi-a luat Geoană interviu pe blog
cum se explică războiul cu Ponta
Comune cu trotuare de vis
comune cu trotuare la care primarii doar visează
Beizadelele
Cercetătorii de la Staţiunea Popăuţi au convins că la Botoşani se face performanţă
„Există o datorie pan-europeană de a salva presa scrisă”
Societatea comercială Modern Calor SA atrage atenţia botoşănenilor
CAS anunţă să fie mai generoasă cu plata către farmacişti
Ministrul Funeriu i-a pricopsit pe profesori cu un grafic al gradaţiilor
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă